Annonse
To menn er i Halden tingrett dømt til lengre fengselsstraffer for grov tvang mot en mann som skyldte den ene av dem 5.000 kroner.

Dømt for torpedovirksomhet

To menn er dømt for å ha tatt seg inn i leiligheten til en tidligere kamerat og brutalt angrepet ham med elektrosjokkvåpen for å kreve inn gammel gjeld.

Annonse
Halden24

Dramaet, som retten skildrer som at skal ha foregått i reneste torpedostil, utspant seg i en leilighet i Halden i august i fjor, hvor en rusmisbruker og kjæresten hans ble overrumplet av pengeinnkreverne mens de lå og sov sent på kvelden.

Fornærmede hadde angivelig utestående gjeld på 5.000 kroner til den ene av de to domfelte i saken. Det var disse pengene gjengen på fire menn og en kvinne kom for å kreve tilbakebetalt.

Ruset på heroin

I Halden tingrett kom det fram at de tre øvrige personene i bilen som kjørte til åstedet var med som en slags støtte fordi det skulle gjøre det enklere å «overtale» fornærmede til å imøtekomme gjeldskravet. De tre skal ha trodd at fornærmede bare skulle presses og overtales, men de to domfelte hadde andre planer.

Etter å ha mislyktes i å komme inn i leiligheten tidligere på kvelden, dro de nå til stedet bevæpnet med strømpistol. I bilen deres fant politiet senere også en hette med hodeskalle, en slåsshanske, en laser, et knokejern, en foldekniv og en teleskopbatong.

Sjokkert skal fornærmedes kjæreste ha skreket da inntrengerne kom inn i soverommet. Der gikk den ene av de domfelte, en Fredrikstad-mann i 20-årene, løs på fornærmede, som var ruset på heroin på dette tidspunktet, med strømpistolen. Han hadde fått oppdraget med å kreve inn pengene fornærmede skyldte den andre domfelte i saken, og ga fornærmede flere elektriske støt.

Utenfor bygget var samtidig en annen person som kjente noen av de involverte kommet til. Hun ble forsøkt stoppet fra å ringe politiet av en mann som holdt vakt, men lyktes likevel i å varsle ordensmakten. Det var også derfor opptrinnet ble avbrutt.

Fengsel

Politiet tok opp jakten på bilen og lyktes etter hvert i å finne de involverte. Det var da de ulike våpnene og kamputstyret ble funnet i bilen. Retten mener det må reageres ekstra strengt mot en person som utøver grov tvang, som dommen er kategorisert som, ved hjelp av medbrakte virkemidler som er ment for å skremme og skade.

«Tiltalte har åpenbart forberedt seg på oppdraget ved å sørge for å ha med seg flere ulovlige gjenstander som skulle tjene disse formål, og framstår i denne sammenheng som en profesjonell torpedo», slår retten fast. Retten påpeker også at straffeutmålingen for grov tvang kan sidestilles med grovt ran.

Den hovedtiltalte ble dømt til to års fengsel, og mannen som fornærmede skyldte penger må sone i ett år og ni måneder.

Annonse