Annonse

Brann kan være påsatt

Et helt kvartal ble evakuert da flammene sto ut av et eldre trehus i Halden natt til i går. Politiet utelukker ikke at brannen kan være påsatt.

Annonse
Halden24

Av Morten Øby og Paul Norberg

Brannvesenet meldte om brannen i Oscars gate klokka 03.17 natt til mandag, og klokka 04.15 ga politiet beskjed om at det var kontroll på brannen i Halden sentrum.

Det er en del materielle skader i bygget, og politiet gjennomførte i går tekniske undersøkelser. Huset, en trebygning, ligger tett i tett med en rekke andre trehusbygninger og politiet valgte å evakuere rundt 25 personer. De evakuerte beboerne ble innlosjert på hotell i byen.

Kraftig smell

– Vi evakuerte et helt kvartal. Det gjelder adresser på Fisketorget og i Nedre Bankegate i tillegg til adressen der det brant. Det er ingen melding om personskader. Det var full brann da brannvesenet kom til stedet, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NTB.

Tidligere på natta, litt etter klokka to, begynte politiet å få inn mange meldinger fra folk som hadde våknet av et kraftig smell. Siden de bodde spredt utover et stort område i Halden, satte politiet inn seks patruljer pluss ambulanser og brannvesen i søket for å finne ut hvor smellet kom fra. Kort tid etter meldte brannvesenet om brannen i Oscars gate.

– Vi kan ikke utelukke en sammenheng mellom det eksplosjonsartede smellet som ble hørt og brannen, sier Terje Marstad.

Smellet ble lokalisert til rett bak sykehuset ved Stangeberget. Ifølge politiet, er det blitt funnet en slags hjemmelaget utskytingsrampe, men det er ukjent hva slags eksplosiver som er blitt brukt.

Påtent

Huseier Øyvind Harridsleff forteller at politiet har funnet en tønne som de mener er blitt påtent, og som dermed er årsak til brannen.

– Strømmen var frakoblet, og det meste tyder derfor på at brannen er påsatt. Etter at politiets teknikere er ferdige med sine undersøkelser, skal jeg se på skadeomfanget med henblikk på hvordan dette kan bygges opp igjen, sier Harridsleff.

Andreas Ebeltoft fra Stiftelsen Halden Historiske Samlinger, som også er fylkeskonservator, forteller at bygningen er oppført i perioden 1818–1821.

– Den overlevde den store bybrannen i 1826, og er en av Haldens eldste bygninger. Heldigvis er ikke skadene så omfattende at bygget må rives. Men det er klart at det restaureringsarbeidet nå blir forsinket.

Ebeltoft var på befaring for noen måneder siden sammen med huseier Harridsleff. Formålet var da å vurdere en restaurering og modernisering av bygget og kvartalet. Hovedsakelig for boligformål.

Annonse