Nyheter

Hadde drømmejobben på flyplassen - nå står Reidar og det vonde kneet i en umulig spagat

Jobben på flyplassen var perfekt. Nå sitter Reidar Engebretsen (46) i en umulig spagat – mellom Nav, studiedrømmen, en kneskade og regninger som skal betales.

– Det er tøft å være i Nav-systemet, samtidig som kombinasjonen av kompetansen og kneskaden jeg har gjør det vanskelig å få ny jobb. Det er som å stange hodet i veggen, sukker tobarnsfaren.

Operert tre ganger

Kneet hans er operert tre ganger, sist gang fordi han overivrig forsøkte å stå i full jobb på flyplassen. «Takken» ble kort tid senere at jobben forsvant, etter to år som en del av den sammensveisede gjengen som sørget for kortreiste utenlandsopplevelser for østfoldingene.

Les også: Legger ned Rygge

– Jeg trivdes kjempegodt. Vi som jobbet på Rygge jobbet som nære kolleger og som ett lag på tvers av faggrupper. Vi fikk kontakt med mange som skulle ut og reise. Det hendte at noen ble sure for at jeg gjorde jobben min med å sjekke bagasjen deres, men stort sett var tonen god, husker han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Et helt utrolig paradoks

Deltidsjobbene han hadde som henholdsvis vekter, sikkerhetskontrollør og reservevaktleder ved flyplassen var gode å kombinere med et kranglete kne. Nå føler Reidar at han står på bar bakke.

Les også: Ansatte fortviler

– Jeg jobbet innen sikkerhet i 11 år, så det er en bransje jeg har søkt meg til også etter Rygge. Jeg har ikke lyst til å sitte hjemme når jeg vet at jeg kan gjøre en jobb et sted. Men jeg må være ærlig om kneet. Da er det ikke så lett. Derfor har jeg lenge ønsket å ta en bachelorgrad i beredskap og krisehåndtering, noe jeg prøvde å få til også mens jeg var i jobb. Det ville gitt meg en kontorjobb, håper han.

– Men etter mye slåssing med Nav for å få arbeidsavklaringspenger, har jeg nå en kamp for å kunne starte et studium uten at AS Familien går konkurs. Jeg er ikke den første i en sånn situasjon, men det er jo et helt utrolig paradoks at staten velger å betale meg for å sitte hjemme i mange år, når de i stedet kan gi støtten jeg trenger for å bruke tre år på å bli selvstendig resten av livet. Jeg har fått bekreftet nå at jeg kan starte toårig utdanning, men at jeg da må klare meg selv økonomisk. Det gjør meg både sint og fortvilet.

Les også: Gikk på psykisk smell: - Alle visste at jeg skulle miste jobben på Rygge
Les også: Fortsatt arbeidsledig etter Rygge, går han målrettet inn for en omskolering
Les også: Paloma (60) og mannen da de begge mistet jobben på Rygge: «Må vi flytte nå?»

Politikerne skuffet

Før perioden i sikkerhetsbransjen, har Reidar ni år bak seg i industrien som operativ mellomleder. Han trives med å jobbe med mennesker.

– Både fysioterapeut og lege har konkludert med at jeg bør ha en kontorjobb, sier han.

Mens han lever i håpet, skuer Reidar langt etter drømmejobben som forsvant.

– Jeg er skuffet over måten det skjedde på politisk, slutter han.

Rygge-eier: - Målet er fortsatt 2019

Mer fra Dagsavisen