Gleder seg mest til Øya

Aurora Aksnes er en av de første artistene på Øya i år. For to år siden fikk hun et lite gjennombrudd her.

 

I sin svært hektiske festivalsommer er det én opptreden Aurora ser spesielt fram til:

– Jeg gleder meg aller mest til Øya.  Øya var den første store festivalen jeg spilte på. Var det samme år som Bylarm? Shit, det har gått så fort. Men vi har jobbet hardt. Jeg vet ikke egentlig hva som skjedde. Men det er veldig gøy. Og veldig rart, sa Aurora da vi traff henne i Roskilde i slutten av juni. 

De største festivalene

Aurora har hatt en særdeles aktiv festivalsommer. I Roskilde var det bare noen dager siden hun hadde sunget på en annen av Europas største festivaler, i Glastonbury i England.

– Jeg trodde vi skulle spille for 2.000, så kom det visst 18.000. Det er den største konserten vi har gjort så langt, forteller hun.

Etter Glastonbury og Roskilde dro Aurora til enda en av Europas aller største festivaler, Werchter i Belgia. I mellomtida rakk hun Bygdalarm i Øystese, et par festivaler i Sverge og Finland, så kom Montreux

Jazz Festival, Kongsberg Jazzfestival, og sånn fortsatte sommeren, fra Lollapalooza i Chicago til Olavsfestdagene i Trondheim, på vei til Øya i Oslo. Hun har også fått plass til flere prestisjefylte amerikanskeTV-show. Vi andre kan bli slitne av bare av å høre om det harde programmet. Hvordan får hun det til?

– Hver opptreden er som en treningsøkt, forteller Aurora.

– Jeg må bare være forberedt, sove når jeg kan, og drikke mye vann. Jeg har et rituale, nei, jeg mener…

– En rutine?

– Ja. Jeg har jo fri iblant, men da er jeg som oftest i studio. Når jeg har noen timer alene kan gjøre ting jeg liker. Yoga, meditasjon eller lese en bok. Da får jeg roen i hele kroppen, både fysisk og psykisk. Jeg er flink til å gjøre ting som gjør meg til meg.

Spiller ikke hiten

På Glastonbury spilte Aurora på John Peel-scenen, oppkalt etter en av landets mest respekterte radiopersonligheter. Aurora var bare åtte år da Peel døde.

– Jeg visste ikke hvem han var, men det var stas å sitte bak scenen og lese på veggene sånt som han har sagt, forteller hun.               

Aurora fikk et gjennombrudd i Storbritannia med sin versjon av Oasis' «Half The World Away» før jul. Den sto ikke på settlista der, og blir ikke så ofte framført på konsertene?

– Den har hjulpet meg mye. Men det er en låt jeg venter på skal være over når jeg synger den. Den blir litt kjedelig siden jeg ikke vet hva som ligger bak ordene. Jeg finner ikke den samme kraften i den som i mine egne sanger, forklarer hun.

Aurora forteller at 11 nye sanger allerede er ferdige.

– De er nok annerledes enn de jeg har laget før, siden jeg stadig lærer om nye muligheter i musikken. Hadde jeg vært en datamaskin kunne jeg laget den samme sangen om og om igjen, sier Aurora, som nettopp er fylt 20.

Godt etablert

– Jeg har aldri vært så opptatt av alder. Man er den man er. Men det er deilig å være 20, ikke 19 lenger. Men i denne bransjen er jeg ung, jeg gleder meg til å bli eldre og få den respekten det fører med seg. Jeg blir tatt på alvor, men det er fortsatt noen som spør om hvordan jeg kan skrive sanger når jeg er så ung? Men jeg føler meg også mer barnslig for hver dag som går. Som barn tar man barnet for gitt. Eldre må ta vare på dette barnet i seg, sier Aurora.

I Roskilde kom Aurora på scenen til et øredøvende jubelbrus fra et stort, festklart publikum, og takket for tilliten med en tre kvarter lang ferd mot uimotståelige «The Conqueror». En flott start på festivalen, og en bekreftelse på at 20 år gamle Aurora allerede er en godt etablert artist. Onsdag gjør hun det igjen på Øya. Sommeren er ikke slutt med dette, en rekke andre festivaler står igjen, hun er på Elvefestivalen i Drammen 27. august, og avslutter året i Stavanger Konserthus 17. desember.

Aurora spiller på Amfiet på Øya onsdag 18.55.