Nyheter

Zimbabwe etter Mugabe: Et land i full krise

Jubel og optimisme preget Zimbabwe da Robert Mugabe ble kastet. Nesten to år senere er det fortsatt poli­tisk krise, og økonomien er nær kollaps.

– Det er vanskelig å være annet enn pessimistisk på vegne av Zimbabwe akkurat nå, sier seniorforsker og Zimbabwe-kjenner Elling Tjønneland ved Christian Michelsens Institutt til Dagsavisen.

Fredag var det demonstrasjoner mot regjeringen i hovedstaden Harere, til tross for at politiet hadde forbudt dem. Politiet brukte tåregass og batonger mot et hundretalls demonstranter. Opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) er bestemt på å fortsette protestene i nestte uke. De demonstrerer mot regjeringens håndtering av økonomien, som er nær full kollaps.

– Livet i Zimbabwe nå er verre enn det var under Mugabe, sier MDC-politiker Fadzayi Mahere til BBC.

Les også: –  Vi har fjernet en tyrann, men ennå ikke tyranniet

Brukket rygg

Det var en historisk hendelse og store forventninger i lufta da Zimbabwes leder gjennom 37 år, Robert Mugabe, ble tvunget til å trekke seg i november 2017. De militære lederne, som hadde støttet ham i flere tiår, grep makten og satte inn Emmerson Mnangagwa, som hadde vært Mugabes høyre hånd i alle år. Mnangagwa lovte demokratiske reformer og økonomisk forbedring, og vant valget i fjor sommer.

(FILES) This file photo taken on August 22, 2013 shows then Zimbabwean President Robert Mugabe looking on during his inauguration and swearing-in ceremony at the 60,000-seater sports stadium in Harare.  
Zimbabwe's former president Robert Mugabe, 93, who was ousted from power last month, has flown to Singapore for a medical check-up, his former spokesman said on December 14, 2017. Mugabe and his wife Grace have not been seen in public since he was forced to resign after a military takeover brought a sudden end to his authoritarian 37-year reign.
 / AFP PHOTO / ALEXANDER JOE

Robert Mugabe ble kastet i november 2017, men Zimbabwe har fortsatt store problemer. Foto: NTB scanpix

Men i dag er landet fortsatt i dyp krise, og økonomien forverret.

–Den ene grunnen til at opposjonelle nå protesterer er at økonomien, som lenge har ligget med brukket rygg, nå er enda verre, sier Tjønneland.

Hyperinflasjon

Landet hadde i 2009 knyttet seg til amerikanske dollar og sørafrikanske rand for å komme ut av hyperinflasjonen.

Men i sommer gjeninnførte regjeringen den zimbabwiske dollar en som den eneste valutaen, som et forsøk på å løse det økonomisk kaoset: Nesten alt i landet blir importert, og landet eksporterer nesten ikke. Arbeidsledigheten er høy, og prisene har steget dramatisk.

– Innføringen av zimbabwe-dollar ble gjort etter å ha forsøkt ulike andre ting. Men resultatet er at inflasjonen har begynt å galoppere igjen. I tillegg opplever landet en dramatisk tørke som har gjort at avlingene av den viktige maisproduksjonen ventes å halveres i år, sier Tjønneland.

Les også: - Endringene er så store at de ikke er til å snu på sikt

Ingen dialog

Økonomikrisen er sterkt knyttet til den politiske krisen, sier Tjønneland.

– Mnangagwas regjering har ikke vist vilje til å gå inn i dialog med opposisjonen, sier han.

Zimbabwean President Emmerson Mnangagwa inspects Russian honour guards during a welcoming ceremony upon his arrival at Moscow's Vnukovo airport on January 14, 2019. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)

Emmerson Mnangagwa tok over som president.  Foto: NTB scanpix

Tjønneland var blant dem som da Mnangagwa tok over mente det var grunn til å tro at han virkelig ønsket økonomisk forbedring.

– Jeg tror han var genuint interessert i å ha samarbeid og forsoning, kanskje var det fordi han var sikker på at han ville dominere forsoningen og fortsatt sitte med makten. Men opposisjonen gjorde det sterkere enn forventet i valget. Dessuten er det andre krefter i regimet, spesielt i forsvarsledelsen, som har vært snar til å gripe til vold for å holde opposisjonen nede, sier Tjønneland.

Blir verre

95 år gamle Robert Mugabe befinner seg nå i Singapore, hvor han har vært siden april og får medisinsk behandling. Etter at han måtte gå fikk han full diplomatisk status, og lov til å beholde sine økonomiske verdier.

Mugabe var forhatt og kontroversiell i mange år før han ble presset ut, men det var alltid klart at ingenting automatisk ville endre seg ved at han alene gikk. Likevel var det forventning om bedring etter at han ble tvunget ut.

– Så lenge Mugabe satt der, var det ikke mulig å komme seg videre. Men optimismen som ble skapt særlig i utlandet, men også i Zimbabwe, har så langt vist seg ikke å slå til. Jeg tror det nå vil bli verre før det blir bedre, sier Elling Tjønneland.

Han påpeker at den økonomiske krisen nettopp også følger av at den politiske krisen ikke er løst.

– Den nye presidenten har forsøkt å ta nye grep økonomisk for å få økonomien på rett kjøl. Men Zimbabwe kommer ikke videre før de har fått til en form for politisk stabilitet, noe som forutsetter samarbeid mellom opposisjonen og regimet. At regjeringen ikke har fått den økonomiske gevinsten de håper på, henger nettopp sammen med at man ikke har gjennomført politiske reformer. Ingen tør å satse på et land der det ikke er politisk stabilt, og dermed kommer heller ikke investeringene, sier Tjønneland.

Fakta om Zimbabwe

* Innlandsstat i det sørlige Afrika med 16 millioner innbyggere.

* Kolonisert av Storbritannia på slutten av 1800-tallet. Selvstyrt koloni fra 1923.
Ble kjent som Rhodesia og styrt av et hvitt mindretallsregime som ensidig erklærte landets uavhengighet fra Storbritannia i 1965.

* Oppnådde selvstendighet først i 1980 etter en frigjøringskrig.

* Robert Mugabe ledet landet siden selvstendigheten, først som statsminister, deretter som president fra 1987.
I november 2017 grep de militære i landet makten og satte Mugabe i husarrest. Seks dager senere trakk han seg etter trusler om riksrett.

* Mugabes mangeårige medarbeider, tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa, ble deretter utpekt til ny president av regjeringspartiet ZANU-PF.

* 2. august 2018 ble Mnangagwa utropt til vinner av det første presidentvalget etter Mugabes avgang.
Opposisjonen hevdet at det var omfattende valgfusk og klaget på resultatet, men klagen ble avvist.

Kilde: NTB

Les også: Mugabes fall: Her er aktørene bak dramaet

Mer fra Dagsavisen