Nyheter

Vil ha kontroll på islamsk overnattings-SFO

SV ber Stortinget om lovendringer som sikrer offentlig innsyn i lukkede religiøse miljøer og anledning til å forby skadelig praksis, der dette blir oppdaget.

Informasjon jeg har fått tyder på at deltakelse i Islamsk kultursenter slett ikke er frivillig, slik de fleste av oss forbinder med ordet frivillighet. Sterke regler og foreldres «oppdragelse» betyr slett ikke frivillighet for barn av familier som tilhører slike menigheter, sier Arne Nævra, stortingsrepresentant for SV, bosatt i Lier.

De politiske reaksjonene kommer i kjølvannet av Aftenpostens avsløringer om at Det Islamske Kultursenters såkalte etterskoletilbud - som i mediene også har blitt beskrevet som Islam-SFO og koranskole - innebærer at mange barn og unge overnatter i menighetens lokaler flere dager i uka. Jenter og gutter holdes adskilt i hver sin bygning. Senteret driver etterskoletilbud i Drammen, Oslo, Nedre Eiker, Grenland, Moss og Stavanger.

– Vi kan ikke tillate lukkede tilbud for barn og unge, men må kaste lys over hva som skjer bak lukkede dører i religiøse miljøer, sier Freddy André Øvstegård, stortingsrepresentant for SV og medlem av familie- og kulturkomiteen til Stavanger Aftenblad.

Vil støtte forslaget

Mandag foreslo Øvstegård og partikollegaene Karin Andersen og Arne Nævra for Stortinget å be regjeringen utrede hvilke lovendringer som må til for å kunne forby at religiøse trosretninger og organisasjoner tilbyr aktiviteter som kan medføre negativ sosial kontroll og segregering av barn og unge, uten at noen får innsyn i hva som pågår. Forslaget skal nå til komitébehandling, og Nævra håper et stortingsflertall vil gi klarsignal for å realisere de nødvendige lovendringene.

Arbeiderpartiet har allerede bedt regjeringen om å sikre myndighetene tilsyn med religiøse undervisningstilbud, og Aps innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani bekrefter overfor Dagsavisen Fremtiden at hans parti også vil støtte SVs forslag. Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim sier i Stavanger Aftenblad at han synes SVs forslag høres ut til å være i tråd Frps ønsker.

Overgrep mot barns rettigheter

Arne Nævra understreker at forslaget handler om å få på plass et lovverk som kan forhindre religiøs indoktrinering av barn - uansett hvilket trossamfunn foreldrene deres måtte tilhøre.

Vi skal huske på at det finnes svært sterke slike miljøer på den kristne siden også, som driver utstrakt sosial kontroll. Man hører mange sterke vitnesbyrd fra folk, som for eksempel har brudt med Jehovas vitner eller adventistene, i voksen alder. Vi ønsker å få slutt på at mennesker her i landet kan utsettes for slik ensrettet indoktrinering allerede fra tidlige barneår. Det er et overgep mot barns rettigheter. Og jeg sier ikke at det nødvendigvis er det som skjer ved Det Islamske Kultursenter, det vet vi ikke - siden vi ikke kan føre noe tilsyn med med praksisen, men alt ligger til rette for det.

SV-politikeren mener det viktigste nå er å få utredet mulige lovendringer og sørge for offentlig innsyn i disse lukkede, religiøse miljøene. Først da kan man få undersøkt om aktivitetene enten bryter med det nye lovverket, barnekonvensjonen, barns rett til trosfrihet - eller andre lover.

Vi er ikke i nærheten av å ha trosfrihet for barn. Voksne må tro på hva de vil og utøve sin religion som det passer dem, for de velger det selv. Det er en helt annen ting å påtvinge barn holdninger, tro og religiøs praksis som de på ingen måte er modne nok til å forholde seg til eller forstå. Det er i det hele tatt utrolig at det vokser opp barn i Norge i dag, som bare sendes på menighetens egne skoler, forhindres fra å delta i aktiviteter sammen med barn som ikke tilhører samme trossamfunn - og helt uten å kjenne til samfunnet utenfor deres eget religiøse lukkede miljø. En skulle jo ikke tro sånt kunne pågå i 2019.

Lokal støtte

Også likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm har fremmet krav om at myndighetene undersøker Det Islamske Kultursenters overnattings-SFO. I november sendte hun brev til statsrådene med ansvar for utdanning, integrering og likestilling, der hun ba myndighetene om å undersøke forholdene. «Norske myndigheter kan ikke begrense dette til et spørsmål om religionsutøvelse, og at vi ikke blander oss inn», sa Bjurstrøm til Aftenposten.

De lokale SV-politikerne Tony Burner og Sadi Emeci sier til Dagsavisen Fremtiden at de støtter sitt partis forslag.

– Jeg synes det er rett av SV å be om en utredning av hvordan man kan sikre innsyn i slike lukkede miljøer, innenfor alle religiøse retninger, for barn og unges rettigheter er et samfunnsansvar. Det er alles ansvar, fastslår Emeci.

Hemmer ingen

Dagsavisen Fremtiden har forsøkt å få tilsvar på Nævras synspunkter fra drammenspolitiker for Ap og styreleder i Det Islamske Kultursenter Samfunn i Norge (DIKSIN) Arif Erkøk, lokalpolitiker for Høyre i Drammen og styremedlem i DIKSIN Mustafa Ünsal - samt styreleder/daglig leder for Det Islamske Kultursenter Samfunn i Drammen (DIKSID) Ali Ekiz.

Kun Ünsal har svart det følgende, via SMS:

«Alt kan gjøres annerledes og forbedres. Jeg håper og regner med at de som skal lage loven kommer til å undersøke de faktiske forholdene rundt etterskoletilbudet. Da vil de se at tilbudet ikke fører til noe segregering, ikke hemmer noen i å ta ønsket utdanning og ikke hemmer noen i å være aktiv og deltagende i samfunnet. Etter hvert vil de også få se at tilbudet vil føre til utdannelse av norsktalende imamer i Norge.»

Mer fra Dagsavisen