Nyheter

Vil bruke muligheten til å revitalisere Berger

Kommunestyret fulgte opp formannskapets enstemmige vedtak, og dermed skal planen som omhandler blant annet småbåthavn på Berger ut for konsekvensutredning.

Dagens småbåthavn på Berger ble bygget på 1970-tallet, og har vært i bruk siden. Arbeidet med å anlegge en ny småbåthavn har allerede pågått en stund, siden grunneier ikke har mudret og vedlikeholdt havna de siste tre årene. Mudring gjøres for å få dypere havneområder, slik at større båter kan komme inn i havnen og legge til kai.
Berger båtforening har nå tatt initiativ til å utbedre småbåthavna, etter at den forrige grunneieren ikke fikk det til å gå rundt økonomisk på grunn av de nye reglene for mudring, som sier at alle massene nå må fjernes helt fra bukta.
Samtidig som de selv ønsker å sette i stand småbåthavna for de som bor i Berger, ønsker båtforeningen også en større gjestehavn slik at flere kan komme på besøk. Det er også blant tiltakene det legges opp til i områdereguleringen for Berger, som var oppe i kommunestyret på tirsdag.
– Denne planen er viktig for Berger. Ikke overraskende har det kommet mange innspill til planen, og de aller fleste går på båthavna. Noen av innspillene som har kommet inn synes å være basert på antagelser fra folk som aldri har vært der, og de innspillene ser vi frem til blir konsekvensutredet nå, sier Høyres gruppeleder Kristin Surlien.

LES OGSÅ: Et steg nærmere gjestehavn med plass til opp mot 100 båter (+)

Får støtte for en kombinasjonsløsning

Saken handler om en fastsettelse av planprogrammet for Berger, med følgende konsekvensutredning. Basert på folkemøter i Berger og administrasjonens eget arbeid har man kommet opp med tre alternative løsninger til plassering av ny småbåthavn i Berger.
Alternativ 1, øst for Blindsand
Området brukes som badestrand og til rekreasjon og turgåing. Kyststien går langs Blindsandodden og arealet som er tenkt benyttet til småbåthavn er forholdsvis flatt. Det må tilrettelegges for parkering, utslipp og eventuelt utedo. Veien inn til Blindsand (Strandveien) er smal og dårlig vedlikeholdt.

Alternativ 2, nord for Stikkern
Området brukes som badestrand og til rekreasjon og turgåing. Kyststien går langs bryggeveien og det er både parkering, mulighet for båtutsett og utedo på Stikkern.
Alternativ 3, Berger brygge
Berger brygge var tidligere en havn for dampbåter, og er i dag en del av kyststien i Vestfold. I dag står det bare rester igjen av kaianlegget i stein. Bryggen er en del av industrisamfunnet til gamle Berger og Fossekleiva.
Alternativ to er der småbåthavna er i dag, så båtforeningen håper at politikerne kan gå inn for en kombinasjonsløsning mellom alternativ én og to. Det mener han også har mest støtte i lokalbefolkningen.
– Vi har vært i diskusjoner med grunneier på Blindsand om å etablere en større småbåthavn der, gjerne med plass til opp mot 100 båter. For oss som båtforening er det et stort prosjekt, og en manglende avtale med grunneieren har ført til at vi ikke har gjort noe med det siden 2016. Det er gangavstand mellom de to stedene, så hvis vi kunne fått til en kombinasjonsløsning kan det hende at båtforeningen kunne drevet begge stedene, sier Erland Borgen i Berger båtforening.

Vil bruke muligheten til å revitalisere Berger

Selv om det ikke ble en fullverdig behandling av saken i kommunestyret tirsdag, som enstemmig vedtok å sende saken ut på konsekvensutredning, var det likevel gode signaler å ta med seg for Borgen og båtforeningen.
– Det er ikke overraskende at alternativ én er det alternativet som de aller fleste synes å støtte så langt, og i kombinasjon med «Renna» som er der i dag virker det å være den mest sannsynlige løsningen. Ny båthavn er etterlenget, og Høyre ønsker at dette skal bli en realitet, sier Surlien.
Både Surlien og Sps Camilla Fjeld Gustavsen synes det er bra at det legges opp til stor grad av brukermedvirkning lokalt, og ønsker å bruke den muligheten som ligger her til å revitalisere Berger.
– Berger er et vakkert og kulturhistorisk sted, som dessverre har mistet mange tjenester og funksjoner de siste årene. Dette er en viktig sak for oss, der vi kan tilføre lokalmiljøet nytt liv. Mulighetene er mange, og vi må sikre at vi bruker sjansen til å belyse alle mulighetene vi har for å revitalisere området, sier Gustavsen og fortsetter:
– Nedleggelsen av barneskolen var et stort tap, og selv om vi her ikke kan vedta å gjenopprette skolen, bør vi gjøre det vi kan for å få barnefamilier til å flytte ut til Berger. Det er innbyggerne som kjenner området best, og som må involveres videre i denne saken. Spesielt ungdommen er viktig her, som blant annet ønsker seg stupetårn i forbindelse med båthavna, forteller Gustavsen.

Mer fra Dagsavisen