Viken legger fram krisepakke for regionen

Åtte av ti bedrifter i fylket sier at de har merket lavere etterspørsel, og 38 av 45 bedrifter i Drammen som har svart på E24s undersøkelse sier at de frykter bedriften deres vil gå konkurs. I dag legger NHO, LO og Viken fylke fram en krisepakke for regionens næringsliv.

– Mandag kl 12.00 lanserer vi en krisepakke sammen med Viken fylkeskommune og LO i Viken og Oslo, sier regiondirektør i NHO, Nina Solli i en pressemelding fra NHO.

Der opplyser de at åtte av ti bedrifter i Viken og Oslo sier at de har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset. Halvparten av bedriftene i Oslo og fire av ti bedrifter i Viken meldte at de hadde gjennomført permitteringer som følge av korona.

Det er en drastisk økning på en uke. Verst står det til i Transportbransjen der samtlige selskaper har foretatt permitteringer av store deler av arbeidsstokken.

969 bedrifter i Viken og 708 bedrifter i Oslo har svart på undersøkelsen.

LES OGSÅ: NAV Drammen merker ekstremt stor pågang

Likviditetskrise, permitteringer og nedbemanning

– NHOs ferske undersøkelse om hvordan det står til i bedriftene er forferdelig lesning. Fire av ti bedrifter i vår region planlegger å gjennomføre oppsigelser innen kort tid. Tre av ti bedrifter svarer at bedriften mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid, grunnet koronaviruset, sier regiondirektør Nina Solli.

– Etterspørselen er ikke der lenger og nå må bedriftene ta drastiske valg for å sikre sin egen fremtid. Vi i NHO Viken Oslo er i daglig kontakt med bedrifter i ulike bransjer. Dette ser svært mørkt ut. Det er nå viktigere enn noen gang å holde hjulene i gang, sier Solli.

–Vi i NHO Viken Oslo har også foreslått en tipunktsliste til kommunene i vår region. Den består av forslag som ikke er for dyrt å gjennomføre men som samtidig vil bidra til å holde aktiviteten oppe, sier Solli.

LES OGSÅ: Samlet storting støtter krisestøtte til næringslivet på 100 milliarder kroner

Nesten 85 prosent frykter konkurs

Eksempler på tiltak her er raskere og mer digital byggesaksbehandling, digitale læringsmuligheter og at vi tar godt vare på lærlingene.

– Å redde liv og sikre helse er aller viktigst. Vi må stoppe spredningen av koronaviruset og følge helsemyndighetenes råd. Samtidig må vi fortsette å handle varer og tjenester av hverandre. Offentlige anbud må ikke stoppe opp: Veier må asfalteres, skoler må vedlikeholdes og boliger må bygges, sier Solli.

NHO viser til E24s undersøkelse, der 45 bedrifter i Drammen så langt har svart og totalt da 969 bedrifter i Viken.

Undersøkelsen viser at 38 av de 45 bedriftene som har svart oppgir at de risikerer å gå konkurs, men at bare 34 av de 45 bedriftene oppgir at de må permittere. To av 45 bedrifter svarer at de allerede har sagt opp ansatte.

De 45 bedriftene har i E24s undersøkelse oppgitt at de til sammen har 554 ansatte. Av de skal 325 ha fått permitteringsvarsler og 279 av bedriftenes 554 ansatte skal allerede være permittert.

LES OGSÅ: Korona-krisen: Forlenger AAP-perioden med seks måneder