– Veldig spent på de neste fire år

Avventende jubel hos både SV og Rødt, da valgets første tall ble sluppet. Begge partier hadde dog forventninger om enda bedre oppslutning - og frykter en "populistkonstellasjon i posisjon".

– Ja, jeg kan ikke si jeg gleder meg til fire år i opposisjon - om vi får et samarbeid på høyresiden med Høyre, Frp og Nei til Bomring (NtB) i tet, sier Åse Lund, Drammen SVs 2.-kandidat.

Hun synes mest av alt at 7,7 prosents oppslutning til NtB er sterkt, siden de kjemper for en sak som alt er lagt død.

– De er et parti uten sak. Jeg mener; hva skal de gjøre i bystyret i kommende bystyreperiode?

Håpet på mer

Foto: PERNILLE VESTENGEN

Buskerud SVs stortingsrepresentant Arne Nevra startet kvelden på valgvake i Drammen, men skulle videre til Oslo.

Drammen SV har kjempet en innbitt og langvarig valgkamp, med flere stands, debatter og innlegg, enn på lenge. Da opptellingen av forhåndsstemmene viste en oppslutning på 4,9 prosent, la ikke ordførerkandidat Rune Kjeldsen skjul på at han hadde håpet på noe bedre tall.

– Vi håper jo i hvert fall på å ende med noe over fem prosent av stemmene, fastslo Kjeldsen.

Han tror imidlertid Nei til bom-partiet kan ha tatt ut mye av støtten på forhånd.

– Jeg vil jo kanskje tro at de fikk mange forhåndsstemmer, det vil si før lufta gikk ut av ballongen, mener SV-toppen.

Men når nesten nesten halvparten av stemmene er talt opp ligger NtB fortsatt an til 7,7 prosent.

Jørgen Harboe Wilhelmsen fra Rødt (t.v.) og Runde kjeldsen fra SV.  

Dobbelt så bra

Rødts Jørgen Harboe Wilhelmsen er glad for at de opptalte forhåndstemmene ga 2,6 prosents oppslutning til hans parti.

– Vi hadde i utgangspunktet som ambisjon å få ett mandat. Med 2,6 prosent ligger vi an til to, selv om det skal holde hardt. Så spørs det hvem som foretrekker å stemme på valgdagen - og hvem som har valgt å få det unna på forhånd.

Når 95 prosent av stemmene er talt mangler Rødt dog 0,1 prosent for å få to mandater.

Wilhelmsen er mindre fornøyd med at den røde blokken - bestående av SV, Rødt og Ap - totalt sett er mindre ettersom Ap har mistet mange stemmer, selv om de har mistet mindre i Drammen enn i andre deler av landet.

– Men så ser vi jo at MDG stadig glir mot venstresiden, så mye vil avhenge av hvor de lander, konstaterer Rødts ordførerkandidat.

14-åring på vake

Sebastian Enrique Jonathans-Jenssen (14).

Han var også full av lovord om valgvakens desidert yngste deltaker, som har stått på gjennom hele valgkampen og har deltatt på en rekke stands og arrangementer. Sebastian Enrique Jonathans-Jenssen har nemlig ennå ikke fylt 15. Han forteller at han meldte seg inn i Rød ungdom både fordi faren har stemt Rødt, de er tydelige antirasister og fordi de støtter Palestina.

– Også er mamma og mormor politiske flyktninger, som kom hit fra Chile i 1985. Da skjønner man hvor viktig det er å støtte et parti som vil ta vare på folk, sier den nybakte aktivisten.