Nyheter

Varsler samlet merforbruk på nærmere 100 millioner

Rådmann Elisabeth Enger skriver at prognosen for 2020 som helhet viser at Drammen kommune har store økonomiske utfordringer.

Rådmann Elisabeth Enger orienterte allerede i forbindelse med budsjettbehandlingen i fjor om at det var et betydelig merforbruk innen enkelte sektorer, målt mot 2019-budsjettene. I februar orienterte hun formannskapet om at det bare i helsesektoren var et merforbruk på mellom 75-80 millioner kroner. Og det var før koronakrisen kom.

– Både politikere og administrasjon har vært kjent med at vi hadde for høy fart, altså for høyt aktivitets- og kostnadsnivå, inn i 2020. Driftsnivået innen de ulike programområdet må justeres mot de økonomiske rammene vi har. Dette arbeidet er i gang, men det blir dessverre forsinket som følge av koronautbruddet, sier rådmann Elisabeth Enger til kommunens hjemmesider.

LES OGSÅ: Overskridelsene i helse-sektoren verre enn antatt

Minst 92 millioner ekstra i merutgifter

I månedsrapporten for februar som Drammen kommune har publisert på sine hjemmesider går det fram at Drammen kommune har utfordringer knyttet til å oppnå balanse i driftsbudsjettet for 2020. Foreløpig årsprognose viser en merutgift på nesten 92 millioner kroner, selv om det understrekes at prognosene er usikre siden vi fortsatt er tidlig på året.

– Det forberedes tiltak som vil bidra til å redusere merforbruket. I dagens situasjon, hvor mange av kommunens virksomheter er under hardt press som følge av epidemien, er det vanskelig å gjennomføre kostnadsbesparende tiltak. Ledelse og ansatte har nødvendigvis fullt fokus på å håndtere situasjonen rundt koronautbruddet. Det betyr at det vil være nødvendig å skyve på iverksettelse av en rekke kostnadsreduserende tiltak inntil situasjonen er under rimelig kontroll. Dette innebærer at årets budsjettutfordringer til en viss grad må løses ved bruk av engangsmidler, står det i økonomirapporten.

Allerede før koronakrisen var det varslet et merforbruk innen helse- og omsorgssektoren på mellom 75 og 80 millioner kroner, og det er den samme sektoren som nå er mest preget av koronautbruddet.

– Nå bruker vi så å si alle kreftene våre på å ivareta innbyggerne og sikre et godt tjenestetilbud i en svært krevende periode. Dermed blir det naturlig nok mindre tid og ressurser enn det vi hadde planlagt, igjen til å jobbe med effektivisering av organisasjonen, sier Elisabeth Enger.

LES OGSÅ: Departementet avslo Drammens søknad om områdemidler

– Ingen umiddelbar krise

Rådmannen legger ikke skjul på at prognosen som varsles i denne økonomirapporten er alvorlig, og sier at det vil bli en omfattende jobb å få driften i balanse mot budsjettet.

– Drammen kommune har et solid disposisjonsfond, så dette er ikke noen umiddelbar krise. Men vi kan selvfølgelig ikke å drive med et altfor høyt kostnadsnivå. Vi er nødt til å gjennomføre tiltak som gir effekt i løpet av nokså kort tid. Samtidig må vi sikre at de grepene som tas, ikke har utilsiktede og negative konsekvenser for både tjenestetilbudet og økonomien i neste omgang, sier Enger.

Hun understreker at det på grunn av den økonomiske situasjonen stilles krav til kommunalsjefene og stabslederne om at de må drive stram økonomistyring.

– Når jeg sier at dette ikke er noen umiddelbar krise, så skyldes det at de tre kommunene som etablerte Drammen kommune 1. januar 2020, hadde et samlet overskudd i fjor på omtrent 80 millioner kroner, i tillegg til disposisjonsfondet vi har. Fjorårets overskudd er foreløpig ikke disponert, så det kan være en mulig å finansiere merforbruket i oppstartsåret som vi visste ville bli krevende, uten å svekke balansen i disposisjonsfondet utover det som allerede ligger inne i økonomiplanen, sier rådmannen.

LES OGSÅ: – Det er ikke nå vi ber folk selge hus og bil

Mer fra Dagsavisen