Varlset eller ikke varslet, det er spørsmålet

Også fredag morgen sto bussene i Drammen og Nedre Eiker på grunn av underkjølt regn.

"TRAFIKKMELDING DRAMMEN OG NEDRE EIKER: På grunn av underkjølt regn og svært glatte veier blir busstrafikken stoppet i påvente av salting av veiene", skrev kollektivselskapet Brakar på sin facebookside fredag morgen.

I motsetning til tirsdag, da de speilglatte forholdene ble varslet god tid i forveien, var det ingen som forventet islagte veier denne gangen. Flere biler skled av veiene i morgenrushet. Politiet meldte blant annet at to biler hadde kjørt ut på Tofte i Hurum - og fra Kobbervikdalen og oppover mot Lindum sto trafikken stille, siden tyngre kjøretøy ikke kom seg opp bakken.

Nasjonal standard

Til Drammens Tidende fortalte både Meteoroligisk Institutt og kommunen at de ikke hadde forutsett føret - og derfor klarte man heller ikke å få saltet eller strødd i tide. Etter at regnet først hadde fryst på kom heller ikke saltbilen fram.

Politiet varslet via Twitter at de hadde mottatt meldinger om et titalls trafikkuhell, og ba folk om å kjøre veldig forsiktig.

Også tirsdag morgen, da det også var underkjølt regn, innstilte Brakar en hel rekke busslinjer på grunn av de vanskelige kjøreforholdene, men da gjorde de det tidlig klart at billetter ikke ville bli refundert.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Kleveland i Brakar sa til Dagsavisen Fremtiden at de regnet underkjølt regn som en force majeure, det vil si forhold de ikke kan gjøre noe med, og at bussene slet like mye med å komme seg fram som bilene. Kjersti Danielsen Nordgård, salgs- og markedssjef i Brakar, undertrekte at det underkjølte regnet var varslet på forhånd - og at de måtte forholde seg til den nasjonale bransjestandarden.

Ikke varslet

Fredag morgen ved nitiden la Brakar ut følgende melding på Facebook:

«Brakar refunderer kjøp av enkeltbilletter kjøpt i Brakar Billett for innstilte avganger i Drammen og Nedre Eiker fredag 6.desember, som følge av underkjølt regn.»

Det er når publikum IKKE kan forventes å vite at vi gjør noe, forklarer salgs- og markedssjefen i Brakar.

Med andre ord: Hvis veiene blir speilblanke av underkjølt regn, og det var varslet, må du forvente innstilte busser og store forsinkelser. Da må du ta regningen selv, hvis du ikke har skaffet deg annen transport og likevel kjøper en bussbillett. Hvis derimot de samme værforholdene inntreffer, og det ikke var varslet, kan du få refundert billettkjøpet - fordi du ikke kan forventes å være forberedt på at bussene ikke går.

Men enten glattisen er varslet eller ei kan du ikke forvente at kommunen eller Brakar stiller forberedt - på dette ikke helt uvanlige værfenomenet.