Tror på Champions League-spill for Ødegaards Sociedad

TV2 har spurt Fernando Morientes, Gaizka Mendieta, Fernando Hierro, Diego Forlán og Luís García om deres spådommer om Champions League-plassene foran fredagens oppstart av La Liga.

Martin Ødegaard fortalte forrige uke at han ikke synes Real Sociedad står tilbake for noen av lagene i den spanske ligaen, med unntak av Barcelona og Real Madrid, og uttalte at målet for resten av sesongen er å kvalifisere seg for Champions League. Foreløpig innehar Sociedad den siste Champions League-plassen, med elleve kamper igjen.

Det er imidlertid tett som hagl rundt de to Champions League-plassene bak Barcelona og Real Madrid, med bare fem poeng som skiller tredjeplasserte Sevilla og Valencia på sjuendeplass. I anledning La Liga-oppstarten på fredag, har TV2 spurt fem tidligere La Liga-legender om hvem de tror vil sikre seg Champions League-spill neste sesong.

– Både Sociedad og Getafe har hatt en eksepsjonell sesong så langt, og det vil være trist for supporterne deres om det dropper nå. De har alle de riktige grunnene til å spille i Europa. Ikke bare i Europa League, men også Champions League. De har fått alle lag til å lide og de fortjener det. Men det er forskjellige scenarier for alle, så vi får vente og se, sier Fernando Morientes til TV2.

Les også: Ødegaard drømmer om Champions League-spill med Sociedad

– Sociedad fortjener plassen

Morientes, som vant La Liga to ganger og Champions League tre ganger med Real Madrid rundt årtusenskiftet, og ellers var en giftig målscorer i Valencia og Zaragosa mener Ødegaards Sociedad fortjener plassen neste sesong.

– Jeg ville like å si Valencia, men det er noen poengs forskjell. Utifra det vi har sett til nå, så vil Real Sociedad fortjene det. Sevilla har blitt der oppe og Getafe vil også fortjene det. Atlético Madrid er også der oppe. Kandidatene er der. Men hvis La Liga ender som det er nå, ville vi sannsynligvis sagt at de fire fortjener det, og så har også Getafe hatt en veldig interessant sesong så langt, forteller han.

Morientes tidligere lagkamerat, Fernando Hierro, som var en bauta i Real Madrids forsvar i nærmere 15 år, tror også Real Sociedad har en god mulighet til å opprettholde sin Champions League-plass i innspurten av sesongen.

– Atlético Madrid og Sevilla er sterke i år, og så liker jeg veldig godt hardtarbeidende Getafe som fortjener å være med der. Real Sociedad spiller en fantastisk stil, med dynamisk kraft og stor glede. Jeg tror de siste plassene står mellom disse fire lagene, og så liker jeg også godt Villarreal. De spiller pent, har ballbesittelse og er hardtarbeidende. I tillegg er det også noen lag som kan blande seg med disse dersom de kommer i gang godt på de to første kampdagene, er hans vurdering.

Les også: Ødegaard hylles av klubblegende

– Fraværet av fansen kan avgjøre

Tidligere Atletico Madrid og Villareal-spiss Diego Forlan, som her hjemme kanskje er like vel kjent som Manchester United-spiller, tror det hele kommer an på hvordan lagene takler oppstarten uten publikum.

– Sociedad og Getafe var på et høyt nivå, og noen ganger vil slike rekker brytes og andre ganger vil de fortsette. Det kommer an på omstendighetene, men de er klubber som påvirkes av variabler som for eksempel supporterne som har gitt dem støtte og som ikke er der nå. Spillerne var motiverte og fulle av selvtillit, og det kan være borte nå. Men det kan også være motsatt. Det gjelder ikke bare disse, det presset kan være der for andre lag også på grunn av fansen, og nå kan man avsløre uforventede prestasjoner. Det er mange spørsmål ute og går, så det vil bli interessant å se, sier Forlan.

Uruguyaneren, som vant Europa League med Atlético i 2010, og som ble toppscorer i den spanske ligaen to ganger, har kanskje ikke helt utventet troen på sine gamle lagkamerater fra Madrid.

– Det er komplisert, og vi vil komme til å se en innspurt fra Atlético Madrid. De er utenfor Champions League-plassene nå, men nære. Vi må se hvordan lagene kommer i gang. Skader og inaktivitet kan påvirke, så jeg tenker at lagene med gode tropper som kan holde dem intakt vil ha en fordel på de andre. Det blir litt likt som når landslagene spiller Copa América, VM og EM. Da er det de landslagene med høyest nivå som klarer å holde på den samme troppen og bevare harmonien som får en fordel til slutt, mener Forlan.

Les også: – Ingen tvil om at Martin utgjør en stor forskjell hos oss

– Veldig spennende

Luis Garcia, som spilte med Forlan i Atletico Madrid, og ellers er mest kjent for tiden i Barcelona og Liverpool, gleder seg til å følge innspurten av årets sesong.

– Ser en på tabellen i øyeblikket er det veldig spennende med Getafe, Real Sociedad, Sevilla, Valencia og Atlético Madrid som alle kjemper om kun to plasser og alle ser veldig sterke ut. Real Sociedad avsluttet veldig bra og var på høyden før pausen, mens Atlético Madrid er et lag som kommer til å kjempe helt inn med den troppen de har. Getafe har et stort år, og det må jeg si fordi min sønn er Getafe-fan men også fordi de faktisk gjør det veldig bra, sier han.

Garcia, som vant Champions League med Liverpool i 2005, mener lagene er veldig forskjellig fra hverandre og kan spille på forskjellige styrker i de resterende kampene.

– Det er fullstendig forskjellige lag, for Real Sociedad har kanskje en mer talentfull tropp enn Getafe, men Getafes motstandsstyrke er mye sterkere enn Sociedads så de har to helt forskjellige tilnærminger. Getafe er veldig fokuserte og har et fantastisk kondisjonsnivå som blir viktig i starten når ligaen begynner igjen. Real Sociedad har fantastisk balanse mellom linjene og med Willian José og Alexander Isak i front kan de gjøre forskjellige kombinasjoner. Vi har sett dem spille vidunderlig, så jeg tenker at begge de kan havne i Champions League neste sesong, sier Garcia til TV2.

Les også: Travel sommer i vente for Ødegaard og co.

– Noen lag vil dra nytte av pausen

Den siste kanalen har kontaktet, Gaizka Mendieta, tilbragte også fem sesonger i England med Middlesbrough. Likevel er midtbanekrigeren nok best kjent for sine åtte sesonger i Valencia, der han fikk 230 kamper.

– Sevilla er veldig sterke. Vi snakker som om vi var i fortiden, men Sevilla var veldig sterke. Og så har vi selvsagt Atlético Madrid. Real Sociedad var også et lag som gjorde det bra, og Villarreal var ikke langt bak. Så har Getafe en forbløffende sesong, og jeg mener de er en av favorittene på grunn av stilen deres. De må gi 100 prosent, og antallet innbyttere vil gagne dem på grunn av bredden i troppen, sier Mendieta og fortsetter:

– Jeg tror noen lag kommer til å dra nytte av pausen, for de vil føle seg styrket. Andre vil ikke føle seg bedre, fordi momentum og selvtilliten de hadde er borte. Det vil for eksempel bli interessant å se hvordan Real Sociedad presterer igjen. Men jeg tror det står mellom de 3-4 lagene, og selvsagt Valencia. De kan komme dit, selv om de er litt bak, forteller Mendieta til TV2.

Les også: Slik er Ødegaards nye treningshverdag