Nyheter

Tre hunder fra Buskerud døde

Mattilsynet med fylkesvis oversikt over antallet hunder som har dødd av den alvorlige hundesykdommen.

Oversikten er basert både på de innsendte spørreskjemaene fra landets veterinærer og løpende meldinger til Mattilsynet. I tråd med at det har vært desidert flest sykdomstilfeller i Oslo, er det også her flest hunder som ikke har latt seg redde.

Ingen fellestrekk

Totalt ser listen nå slik ut: Oslo 9, Akershus 7, Vestfold 7, Buskerud 3, Aust-Agder 3, Sogn og Fjordane 3, Hedmark 3, Rogaland 2,  Møre og Romsdal 2, Troms 1, Nordland 1, Hordaland 1 og i tillegg  var en død hund hjemmehørende i Sverige.

Dette kan virke forvirrende, ettersom den fylkesvise oversikten over antall sykdomstilfeller for eksempel bare listet opp tre syke hunder i Vestfold, mens det nå står at hele sju er døde. Dette skyldes rett og slett at denne oversikten bare var basert på de besvarte spørreskjemaene - og ikke de løpende meldingene til Mattilsynet.

På Mattilsynets nettsider skriver de at de fortsatt ikke har kunnet finne noen fellestrekk mellom de syke hundene - med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, områder og lignende - utover at mange av tilfellene er fra noen fylker på Østlandet. De lister også opp at de syke hundene totalt er av 90 forskjellige raser.

Miljøforhold

I en statusoppdatering skriver Veterinærinstituttet onsdag at de, på bakgrunn av de data de nå har, er styrket i sin vurdering av at sykdommen ikke er sterkt smittsom fra hund til hund.

Med unntak av noen laboratoriesvar som fortsatt tar tid, er kjente sykdommer og påvirkningstoffer som kan gi slik sykdom sjekket ut - uten at det er funnet noe som kan tjene som en fellesforklaring på sykdomstilfellene. Det vil bli arbeidet videre med samme intensitet framover i håp om å avdekke hvorvidt bakterien som er funnet kan knyttes til tarmskadene som ses på hundene, samt finne andre mulige årsaker. I oppsummeringen pekes det samtidig på at mulige forklaringer kan være sammensatt, med flere faktorer som har slått til samtidig.

Dyreartsansvarlig Hannah Jørgensen forklarer at antallet tilfeller økte etter 20. august, som var dato for opphevelse av båndtvangen i Norge, samtidig som det var store nedbørsmengder og høy temperatur. Hun utelukker ikke at det kan være miljøforhold som har utløst eller forsterket andre kilder til sykdom.

Veterinærinstituttet skriver at deres undersøkelser tyder på at antallet sykdomstilfeller er på vei ned, men Mattilsynet opplyser at dette også kan skyldes manglende eller forsinket innrapportering.

Mer fra Dagsavisen