To boliger totalskadd i brann i Drammen sentrum

– Min vurdering er at det bare må rives, sier innsatsleder i brannvesenet.

Mandag morgen rundt klokken 6.45 fikk brannvesenet inn melding om at det hadde tatt full fyr i en bolig i Konggata i Drammen.

Da vi kom til stedet var det full fyr og prioriteringen var å lete etter folk og undersøke om det var folk inne i huset. Derfor brant det en del før vi kom i gang med brannslukking, opplyser innsatsleder hos brannvesenet i Drammen Henrik Trømborg til Dagsavisen Fremtiden.

Heldigvis hadde de som befant seg i bygget da brannen startet kommet seg ut før brannvesenet kom til stedet. Trømborg forteller at brannen hadde spredt seg til mange steder i konstruksjonen da de fikk begynt med slukkingen.

Det er et komplisert bygg med masse små hulrom hvor det brenner stadig vekk. Det har vært mye jobb med å stoppe brannen på mange forskjellige steder i bygget, og brannen spredte seg fra det ene bygget til det andre, sier han.

Hindret at brannen spredte seg

De to byggene det dreier seg om er Konggata 30 og 32, like ved Drammen sykehus, og innsatslederen opplyser at det er ti personer som til sammen er registrert på de to adressene.

Vår viktigste oppgave etter at vi hadde forsikret oss om at det ikke var noen i boligene, var å sørge for at brannen ikke spredte seg videre til nabobygg, sier Trømborg.

Han opplyser at bygget er totalskadd.

Min vurdering er at  det bare må rives. Så var det to nabobygg som ble reddet, ikke minst takket være at det var en brannmur  en teglsteinsvegg som skjermet dem, sier han.

Regner med å være på stedet gjennom natta

Til sammen 24 brannmenn har vært med og bidratt i slukningsarbeidet i dag, og brannvesenet er fremdeles på stedet ved 13-tiden mandag.

Akkurat nå rydder vi litt og gjør sånn at trafikken kan gå mer normalt i gatene, også har vi røykdykkere inne i bygget som kontrollerer og søker med varmesøkende kamera. Vi regner med det er glør i bygget ennå, og vi vil sørge for at vi straks kan slukke der det måtte blusse opp igjen. Brannen er slukket, men vi stoler ikke på at den ikke kan blusse opp igjen, og derfor har vi  sannsynligvis folk her hele dagen og gjennom natta, sier Trømborg.

Han forteller at det er politiet som tar seg av etterforskningen av brannen og at det normalt tar fra seks til åtte uker å komme fram til hva som er årsaken til slike branner.

Trømborg understreker at bygget som brant ikke var spesielt godt sikret mot brann.

– Det dreier seg om to bygg som ligger tett i tett inntil hverandre uten brannskille mellom byggene. De to boligene som brant er å regne som ett bygg, og det er et gammelt bygg som er påbygd mange ganger. Vi måtte gjennom flere lag. Under ståltaket var det et annet ståltak, og sånt blir ekstra komplisert når det brenner på loftet. Jeg har brukt mange motorsagkjeder, for å si det sånn, sier innsatslederen.

Kommunen eier deler av bolig

Operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sør-Øst politidistrikt sier at politiet regner med at brannen har startet på loftet eller høyt oppe i bygget.

– Utover det har vi foreløpig ingen formening om hva som har skjedd. Vi kommer til å starte branntekniske undersøkelser på stedet, men det blir antakelig ikke før om noen dager, sier operasjonslederen til Drammens Tidende.

Drammen kommune eier halvparten av Konggata 32, den ene av de to boligene som nå er totalskadd i brannen. Kommunen har leid ut denne seksjonen.

–  Vi følger opp og har dialog med forsikringsselskapet nå, opplyser Rino Pettersen til Drammen Eiendom til Dagsavisen Fremtiden.

Les også: Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen