Terrorsiktet kvinne (29) varetektsfengslet i fire uker

Den terrorsiktede kvinnen som ble hentet fra Syria, er i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire uke. Hun er underlagt brev- og besøkskontroll.

Det opplyser tingretten på Twitter.

Begjæringen om varetektsfengsling av 29-åringen som ble hentet ut av Syria sammen med sine to små barn, ble avgjort ved kontorforretning, altså uten partene til stede.

Kvinnen, som er siktet for deltakelse i terrororganisasjoner, nekter straffskyld etter siktelsen, men har samtykket til varetektsfengsling i fire uker. Kvinnen vil samarbeide med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), opplyste hennes forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, søndag.

Les også: Frp kaller inn til krisemøte om regjeringsspørsmålet

– Samarbeider

PST gjennomførte innledende avhør av kvinnen søndag. Ifølge advokaten er kvinnen «villig til å gi alle opplysninger» i avhør.

– Det er planlagt en omfattende avhørsprosess i aller nærmeste framtid, sa Nordhus.

– Hun har ingen grenser hva gjelder et ønske om å samarbeide med PST, og hun har tillit til deres etterforskere, sier Nordhus til NTB.

«Fanget»

Nordhus sier de fikk beskjed av Utenriksdepartementet 16. oktober i fjor om at de hadde besluttet å forsøke å hente ut kvinnen og barna fra leiren.

Nordhus understreker at kvinnen ikke er siktet for å være stridende og ha en militær rolle. Han mener kjernen i saken blir hvilken situasjon kvinnen befant seg i da deltakelse i en terrororganisasjon ble straffbart i juni 2013.

– Var hun da i en nødsituasjon, hadde hun handlingsalternativer, eller var hun fanget av et system og de omgivelser som hun levde under, sier Nordhus.

Takknemlig

På spørsmål om kvinnen er takknemlig overfor norske myndigheter for å ha blitt hentet hjem sammen med barna, svarer Nordhus:

– Hun er først og fremst på vegne av barna takknemlig for at norske myndigheter tok det modige valg og reddet livet til hennes barn, og så respekterer hun at norske myndigheter gir uttrykk for at de ikke syns noe særlig om henne.

Kvinnen ble umiddelbart pågrepet ved ankomsten fredag kveld og befinner seg under vakthold på Ullevål sykehus. Barna får der helsehjelp, og de blir fulgt opp av barnevernet.