Terrordømt mann (46) varetektsfengslet i fire nye uker

En 46-åring bosatt i Drammen, som er dømt til sju og et halvt års fengsel i Italia som del av mulla Krekars nettverk, er varetektsfengslet i fire nye uker.

Mannen ble pågrepet av politiet 12. august og har siden sittet i varetekt i medhold av utleveringsloven paragraf 20. Bakgrunnen for pågripelsen er en etterlysning med sikte på utlevering etter en europeisk arrestordre utstedt av italienske myndigheter.

Mulla Krekar ble i samme sak i Italia dømt til tolv års fengsel, mens en tredje mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel. Italia mener Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til IS.

I sommer ble det kjent at Buskerud-mannen hadde fått innvilget norsk statsborgerskap, selv om han var under etterforskning for terror i Italia.

13. august opplyste kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) at Kunnskapsdepartementet har instruert Utlendingsdirektoratet om å trekke statsborgerskapet tilbake. Mannen er gift og har tre mindreårige barn, som er født i Norge.

Oslo tingrett poengterer at 46-åringen er fratatt sitt norske statsborgerskap, hvilket endrer noen grunnleggende forutsetninger i vurderingen av unndragelsesfaren, men retten kommer likevel til at fortsatt fengsling ikke vil være uforholdsmessig. Fengslingen kan ankes, og mannen tok betenkningstid.

Etter tilbakekallingen har mannen kun irakisk statsborgerskap.

(©NTB)