Nyheter

Ta Europa-turen på skjermen

Hva skal du se når det ikke er flere amerikanske favoritter igjen? Da er det bare å kaste seg over de mange timene av glimrende europeisk drama som finnes der ute.

Bilde 1 av 18

Det ligger et helt kontinent av gode TV-serier på nettet, for det er selvsagt ikke bare amerikanere og briter som lager bra drama. Nå som det er umulig å reise ut kan TV-serier fra de forjettede land kanskje være en liten trøst for ferieturen som måtte avlyses, og i den isolerte tilværelsen vi er fanga i nå kan det være det sunt å få nye impulser, og høre andre tungemål. At det går mye i krim, har å gjøre med at dette er sjangeren som turnerer landegrenser og kulturbarrierer best, men vi kan lage sterke menneskelige historier i Europa også. Og det er mye bra som ikke er engelspråklig.

Tyskland

«Unorthodox»(Netflix) er i så forstand også noe av det beste Netflix har å by på denne våren, laget av blant andre Anna Winger, kjent som skaperen av spiondramaet «Deutschland 83» som gikk på NRK for noen år siden. Dette er en historie om oppbrudd, identitet og tilhørighet, om Esther «Esty» Shapiro, som rømmer fra et ultraortodoks jødisk, lukket miljø i New York til Berlin for å både slippe unna og for å skape seg et nytt liv.

«Unorthodox», tysk serie om Esty, som rømmer fra et strengt religiøs jødisk samfunnn til Berlin, et høydepunkt på Netflix denne våren. Foto: Netflix

Hun har levd under så strenge, snevre rammer at hun knapt har kunnskap om egen fysiologi, ei heller mye annen erfaring virkelighet enn den dypt religiøse – og havner i verdensbyens moderne, unge og progressive musikermiljø. Dette er en særs gripende historie med vevre, storøyde Esty i sentrum, svært godt spilt av Shira Haas. Serien er basert på en bok av Deborah Feldman, som selv kom seg vekk fra et ultraortodoks miljø. At serien allerede ligger på Netflix sin norske topp 10 er ingen tilfeldighet.

«Parfum», (Netflix) krimdrama basert på Patrick Süskinds kjente roman, men lagt til vår tid. En kvinne blir funnet drept, med luktkjertlene sine fjernet. Hun har en blasert vennekrets som vet mer enn de forteller politiet, som består av sympatiske og lite tillitvekkende typer. Dette er småguffent, dempet og dekadent, og en middelklasseskildring med heftige «Derrick»-vibber.

Og har du ikke sett mesterverket «Babylon Berlin», finnes den på NRK TV fortsatt. Dette er virkelig et høydepunkt i krimdramagenren, som det skal komme en helt ny sesong av på NRK dette året.

Frankrike

«NOX», (HBO Nordic), en glimrende fransk krim, original, spennende og klaustrofobisk som få, siden mye av handlingen pågår i de gamle tunnelene under Paris. Dessuten byr serien på en rå hovedperson i Catherine, pensjonert politi som må ut i felten og lete etter sin forsvunne datter Julie.

###

Julie forsvinner sporløst i tunneleen under Paris i den spennende, franske «NOX». Foto. Canal Plus

«Baron Noir», (HBO Nordic), politisk drama som går unna i heseblesende tempo, om politikeren Philippe og hans hestehandler og triksing på vei opp og fram. Tre sesonger er kommet til nå.

###

Philippe Rickwaert (Kad Merad) kommer seg opp og fram i fransk politikk i «Baron Noir», serien som setter fransk politikk i et ikke altfor godt lys. Foto: HBO Nordic

«Le Bureau», (NRK TV), agentserien «alle» snakker om er tilbake med to episoder hver torsdag.

###

De franske agentene i DGSE er tilbake i den femte sesongen av «Le Bureau» på NRK TV. Foto. NRK

Spania

«Papirhuset», (Netflix) kuppdrama i fire sesonger, som er blitt så et så stort fenomen at serien er omfavnet av Madrids offisielle turistmyndigheter. Dette er også den mest sette ikke-engelskspråklige serien på Netflix, og har innkassert en internasjonal Emmy for beste drama.

«Papirhuset», den mest poupulære ikke-engelskspråklige serien på Netflix, og et fenomen utenfor TV-skjermen. Foto: Netflix

Dette handler om en gruppe ranere som tar seg inn i den spanske nasjonalbanken, der seddelpressene befinner seg, og tar en rekke gisler for en katt-og-mus-lek med politiet begynner. Det politiet ikke vet er at mesterhjernen bak kuppet befinner seg i verden utenfor, men prøvelsene gjør også at samholdet mellom ranerne er på bristepunktet. Intenst, fiffig spenningsserie.

Italia

«Il Processo/Prosessen», (Netflix) krim og rettsdrama. En aktor har akkurat bedt om ett års permisjon når en ung jente blir funnet drept. At hun har visse bånd til den døde, og det faktum at saken synes å berøre fiffen og den politiske elite i Monotova gjør at hun ikke klarer å si nei til saken. Opponenten er en BMW-racer av en advokat som ser saken som en karrieremulighet. Produksjonen er noe strigla, men uansett en mulighet til å bli påminnet om at italiensk er et av verdens vakreste språk.

«My Brilliant Friend».(HBO Nordic), serien basert basert på Elena Ferrantes bestselgere. Mer italiensk enn dette blir det knapt. Ute i to sesonger.

«My Brilliant Friend», det er kommet to sesonger av den italienske HBO-serien basert på Elena Ferrantes bestselgere. Foto: HBO Nordic

«My Brilliant Friend». Foto: HBO Nordic

«1992». Politisk drama om da Italia skulle ta et oppgjør med korrupsjon og mafia, og endte opp med Silvio Berlusconi i stedet, skildret via seks forskjellige karakters tilværelse. Skapt av Alessandro Fabbri, som også har laget nevnte «Il Processo». Har fått oppfølgerne «1993» og «1994».

###

Foto fra  «1993». Korrupsjon og mafia er sentrale elementer i flere italienske dramaserier. Foto: HBO Nordic

«Gomorra», serien om den brutale Napoli-mafiaen, basert på Roberto Savianos berømte bok. Ute i fire sesonger. Saviano står også bak «ZeroZeroZero», dramaet om den globale kokainindustrien – begge titlene på HBO Nordic.

###

Kokainmafiaen i Nord-Italia er sentrale i «ZeroZeroZero». Foto: HBO Nordic

Nederland

«Baptiste», byr på en av krimsjangerens beste TV-karakterer i nyere tid. Julien Baptiste, fransk pensjonert etterforsker som reiser til Amsterdam for å finne en forsvunnet engelsk jente. På TV 2 Sumo.

###

Den sindige pensjonerte politimannenJulien Baptiste etterforsker savnet-saker og trafficking i serien som slett ikke er kosekrim. Foto: TV 2 Sumo.

Eller hva med «Undercover», kritikerrost belgisk-nederlandsk krim om en politiduo som bosetter seg på en campingplass for å infiltrere en kriminell familie. Krimdrama med en viss feriefølelse og eim av kullgrill, der altså. Netflix har bestilt sesong to.

Belgia

Belgierne lager virkelig mørke saker, gjerne innen krim. «Hotel Beau Sejour» har endog fått Stephen Kings offisielle velsignelse. Historien handler om en ung jente, som våkner opp på et hotellrom og finner seg selv drept. Hun er del av et flamsk motocross-miljø, og prøver å få kontakt med de levende rundt seg for å få hjelp til å huske hvem drapsmannen er.

###

«Hotel Beau Sejour» er både uhyggelig og trist. Serien skal lages på engelsk av Sky, men ingen grunn til å vente på den.

«La Trêve» pågår i en vallonsk idyll av en landsens plass, hvor politimannen Yoann Peeters vender tilbake til hjemstedet og et litt roligere liv. Et mulig drap på en fotballspiller gjør at han får kollegaer og maktpersoner i bygda mot seg. Det angrer han på.

La Treve, belgisk krim på Netflix.

Serien er kalt en belgisk «Broadchurch», men står solid på egne bein. To sesonger er ute på Netflix.

Norden

«Fallet» (Netflix), er en gjennomført parodi, type komi-«Broen», på hele nordic noir-sjangeren, en svenskbritisk samproduksjon hvor en svensk og en engelsk etterforsker – begge to muligens i slekt med inspektør Clouseau, må samarbeide. Her leveres morsomme, blødmete, teite og selvrefererende vitser i ett sett, og med så alvorlig mine at man skulle tro dette er ment på alvor

«Kalifat», (Netflix), historien om hvordan svenske unge jenter lar seg forføre og rekruttere av islamske terrorister ble en stor TV-hit i Sverige, og har vært blant de mest strømmede på norske Netflix siden før påske.

###

«Kalifat», svensk drama på Netflix.

«Bonusfamilien», (Netflix), samlivskomedie om den moderne utvidede familie. Dette er så passiv-aggressivt at man nesten ikke våger tenke på hvordan dette hadde vært i en korona-karantene-setting.

Netflix byr på 20 svenske serier, mye kjent krim – fra Arne Dahl til Wallander, men også Jan Troells klassiske serier «Utvandrerne» og «Nybyggerne» fra 1971 og 1972, med Liv Ullmann og Max von Sydow i hovedrollene.

Det kryr av svensk krim på Viaplay og TV 2 Sumo også.

Islendingene kan også lage krim – sist ut er «The Valhalla Murders» på Netflix, hvor halve moroa er alle gangene de refererer til politiekspertisen de trenger, som er på vei fra Oslo.

«Sorjonen», (Netflix), mer krim, her fra de mørke finske skoger. Politimannen kari Sorjonen flytter med familien til en roligere plett ved Russland-grensa, men erfarer raskt at skjer mord og ugjerninger på landsbygda også, og kanskje spesielt der. Seriens tredje sesong kommer i midten av mai.

Israel

I «Fauda» (Netflix) er den kløktige sikkerhetsagenten Doron Kavillio og hans folk stadig på jakt etter terrorister i serien som byr på en balansert skildring av konfliktene mellom israelere og palestinere, den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet og palestinske Hamas, blant annet.

###

Sesong tre av den kritikerroste actionserien har akkurat begynt. Foto: Netflix

Tsjekkia

«Pustina», eller «Wasteland», (HBO Nordic), særs dyster krim i en landsby nord-Böhmen av det gudsforlatte slaget hvor ordføreren i en liten by i Nord-Böhmen får livet snudd på hodet når den lille datteren hennes forsvinner.

###

Samtidig er hele lokalsamfunnet truet av et storkonserns plan for en omfattende gruvevirksomhet truer tilværelsen for innbyggerne i hele området. Her snakker vi desperat, menneskelig misére på alle flere plan.

Polen

Mye solid TV-håndverk, gjerne serier med systemkritikk i bunn, har kommet fra landet hvor bransjen kommer til å få vanskeligere kår med et nytt autoritært styre på frammarsj.

«1983» (Netflix) tegner i så måte en dyster verden som kan bli nærmere virkeligheten enn mange vil sette pris på: Etter et voldsomt terrorangrep i 1983 har det polske sovjetkommunistpartiet festet grepet i landet.

###

En motstandsbevegelse kjemper mot et mektig system, og en politimann som insisterer på å stille upopulære spørsmål er to av trådene i et fascist-styrt Polen anno 2003. Både dystopi og krim.

«Rojst»/The Mire» (Netflix) pågår like før jernteppet faller, og skildrer et samfunn preget av total resignasjon og egoistisk overlevelsesinstinkt. Den grelle tilværelsen er total. To journalister som er lei av å skrive om årets potethøst, kjøper ikke myndighetenes forklaring på et dobbeltdrap og ser nærmere på saken.

###

Ingen kan vel motstå en serie med kritiske journalister i hovedrollen! 

Den ene er veteranen som drømmer om å rømme til Vesten, den andre er nykomlingen som ser for seg en journalistkarriere innenfor sovjetkommunismens rigide rammer, men begge risikerer altfor å finne sannheten. Skildringen av tidskoloritt i denne perioden er bedre enn i «Chernobyl» på HBO Nordic.

Dette er dramaserier som oppleves mest autentisk og levende på originalspråket, og uten å ha grunnlag for påstanden er det sikkert sunt for hjernen å oppleve andre, mer uvante og ukjente språk enn engelsk en gang iblant. Det krever i hvert fall full konsentrasjon, og at man legger andre skjermer til side for en stund. Man bør ha som regel å unngå den livløse engelskspråklige dubbingen som Netflix tilbyr.

Mer fra Dagsavisen