Nyheter

Studentsamskipnaden får 750.000 kroner for å skape et sunnere campusmiljø

Helsedirektoratet har delt ut 20 millioner til å forebygge psykisk helse og rusmiddelbruk blant studenter. «Lykkepromille» og digital selvhjelp er blant prosjektene som får støtte.

I november lyste Helsedirektoratet ut 20 millioner kroner gjennom tilskuddsordningen «Studenter – psykisk helse og rusmiddelbruk». Pengene skal brukes til helsefremmende og forebyggende tiltak, samt ulike tjenestetilbud og prosjekter som bidrar til å heve kunnskapen om studenters helse og trivsel.

Nå er pengene delt ut, og Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge har søkt og fått 750.000 til å videreføre en stilling som studenthelsekoordinator, som driver helsefremmende arbeid og utvikler miljøet på de åtte campusene Universitetet i Sørøst-Norge disponerer.

Som Dagsavisen Fremtiden skrev i november, kan studentene i Drammen endelig se fram til å innvie sitt eget studenthus på campus, og med det som utgangspunkt vil det trolig være lettere å samle seg om tiltak som kan skape økt trivsel og forebygge ensomhet og psykisk uhelse framover.

LES OGSÅ: Go-Ahead endrer studentrabatten: – Det kan vi ikke godta

Selv om de fleste studenter har det bra, oppgir nesten en av tre at de sliter psykisk. Derfor har regjeringen styrket satsingen på studenters psykiske helse i årets statsbudsjett.

Saken fortsetter under bildet

###

Her skal Drammens nye studenthus etableres. FOTO: HELLE SVANEVIK

Digital terapi

Totalt er det 14 universiteter og studentsamskipnader som deler de 20 millionene, fordelt på 17 tiltak.

Blant prosjektene som får penger, er «Lykkepromille» (1,3 mill), «Ny kunnskap om studenters livskvalitet og treffsikre forebyggende tiltak» (800.000), «Trygg førsteårsstudent» (850.000), «AnsvarsFull, rusforebyggende arbeid for studenten» (1 mill), «En aktiv student er en mindre ensom student» (800.000) og «Digitalisering av selvhjelpsverktøy for psykisk helsehjelp» (5,25 mill).

Det siste digitaliseringsprosjektet er et samarbeid mellom Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus og flere av de største samskipnadene. Fra før av tilbyr samskipnaden i Oslo og Akershus videokonsultasjoner og kurs i mestring og forebygging av depresjon, men selvhjelpsverktøy for psykisk helsehjelp nå skal bli tilgjengelig digitalt.

–  For mange er studietiden en av de fineste periodene i livet, men dette kan også være en sårbar tid. Det er alvorlig at flere studenter enn før sliter med psykiske plager og rusproblemer. Derfor fortsetter regjeringen satsingen på psykisk helse og rusforebygging, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Tre-årig

Samskipnadene har for første gang kunnet søke om midler for tre år i slengen, noe som skal gi studentsamskipnadene mulighet til mer langsiktighet i arbeidet med å fremme studentenes psykiske helse og forebygge rusproblemer. Alle søknadene som er innvilget er flerårige prosjekter. Studentsamskipnadene har lenge sett behovet for å styrke studenters psykiske helse og gjøre mer for å forebygge rusproblemer.

–  Jeg er glad for at vi nå har gitt samskipnadene mer forutsigbare rammer for dette viktige arbeidet, sier helseminister Bent Høie (H) i pressemeldingen.

– Studenter med psykiske plager og rusproblemer har samme rett til helsehjelp som andre, men vi ønsker å bidra til å styrke studentsamskipnadene og læringsinstitusjonenes eget arbeid med psykisk helse og rus, sier Høie.

Mer fra Dagsavisen