Stortalenter fra Drammen representerer Norge

Alpinttalentene Alexandra Melgaard og Ellie Côté fra Drammen skal representere Norge under to internasjonale renn denne vinteren.

Alexandra Gleditsch Melgaard (13) representerer Drammen Slalåmklubb, og kjørte inn til seier i storslalåm og fjerdeplass i slalåm under kvalifiseringen som gikk i Wylleløypa lørdag og det nye inneanlegget Snø på Lørenskog søndag. Hun var dermed en av to i U14-klassen som kvalifiserte seg for det internasjonale rennet i Skofja Loka 15. og 16. februar.

 – Jeg ville dit også i fjor, men da kjørte jeg mot ett år eldre utøvere. Siden det har jeg trent veldig mye, og det er utrolig gøy at jeg får betalt for den treningen nå, sier Melgaard til Dagsavisen Fremtiden.

– Ble egentlig litt sjokkert

Etter en sesong der hun har tatt store skritt og vunnet det meste hun har stilt opp i, var det et mål for henne å kvalifisere seg til internasjonale renn.

– Jeg ble egentlig litt sjokkert at jeg fikk det til. Spesielt at jeg vant storslalåmen. Jeg synes det gikk bra, men det var så mange gode utøvere til stede som slo meg både i fjor og under det uoffisielle norgesmesterskapet, at jeg ikke trodde at jeg skulle gjøre det så bra, sier en fornøyd Melgaard som nå får representere Norge i Slovenia.

– Det at jeg får muligheten til å representere Norge i utlandet er en veldig stor motivasjon for meg. Jeg har alltid hatt lyst til å bli så god at jeg kan reise til utlandet og oppleve ting, og nå får jeg både sett Slovenia og målt meg mot andre utøvere på min egen alder og sett hvor jeg står i forhold til dem, sier hun.

Trener seks ganger i uka

Drammensalpinisten kjører på lag med Ingrid Flisen fra Vang, der deres individuelle resultater blir lagt sammen slik at det er det beste landet som vinner.

– Jeg gleder meg veldig, og håper selvsagt det skal gå så bra som mulig. For oss blir det et slags VM, og jeg tror det blir en sinnssyk opplevelse å være med på, sier Melgaard.

Hun trener tre dager i uka med Drammen slalåmklubb og tre dager i uka i Kongsberg.

– Det blir mye reising, og mye ski. Sånn sett kan det være litt vanskelig å få presset inn lekser, men jeg prøver å gjøre det når jeg er på reise eller etter trening. Det er heller ikke like mye tid til å være sosial med venner, men det er ting du er nødt til å ofre hvis du skal bli så god som mulig, sier Melgaard.

Saken fortsetter under bildet.

Alexandra Melgaard (13) har allerede tatt en god del edelt metall hjem for Drammen Slalåmklubb denne sesongen.
Foto: Privat

Alexandra Melgaard (13) har allerede tatt en god del edelt metall hjem for Drammen Slalåmklubb denne sesongen. Foto: Privat

Store mål

For det er ingen tvil om at stortalentet har satt seg store mål.

– Jeg vil jo bli så god jeg kan. Det er jo derfor jeg trener så mye, men vi får ta det litt som det kommer. Jeg skal bare gjøre så godt jeg kan i de rennene jeg stiller opp i, så får vi se hvor langt det går, sier Melgaard.

Selv om hun akkurat nå er best i storslalåm, har hun ikke bestemt seg for hva hun ønsker å spesialisere seg i.

– Jeg liker best fart, så foreløpig er det storslalåm jeg liker aller best. Jeg har ikke kjørt mye super-G og vi har ikke begynt med utfor enda, så det kan jo endre seg. Jeg har lyst til å prøve utfor, men vet ikke hva pappa synes om det. Jeg tror han mener at super-G går raskt nok, sier Melgaard og ler før hun skryter sin far opp i skyene.

– Pappa stiller opp på utrolig mye, og kjører meg til alt som er av samlinger. Jeg bor sammen med pappa og lillesøster, som pådro seg en skade i menisken og ikke har kunnet stå på ski i en lang periode. Så i tillegg til å hjelpe meg har han også måtte passe på henne. Han er utrolig god å ha, forteller Melgaard.

– Veldig stas å få reise

Hun er imidlertid ikke den eneste som skal representere Norge internasjonalt i vinter.

Ellie Hellerud Côté (14) vant landsfinalen Telenorlekene i super-G i fjor, og tok sølv i storslalåm. Nå har hun allerede nådd et av hovedmålene for denne sesongen, nemlig å kvalifisere seg til et internasjonalt renn. 16.–18. april er hun er en tre norske U16-løpere som får konkurrere i Whistler, på «hjemmebane» i Canada. Hun er nemlig halvt canadisk.

– Jeg følte at dette var neste steg, og selvsagt hadde det vært ekstra gøy å blande seg i toppen der også. Det er veldig stas å få reise, sier Côté og fortsetter:

– Jeg føler jo at jeg representerer Canada litt også. Jeg har bare stått på ski der én gang før, for to år siden, og jeg vet at besteforeldrene mine kommer til å komme. Det er klart man får lyst til å prestere der, sier hun til Dagsavisen Fremtiden.

Får tips av faren

Faren Alain Britt-Côté var selv en anerkjent alpinist på 90-tallet, som har representert hjemlandet Canada med gode plasseringer, deriblant en sjetteplass i storslalåm i junior-VM i Lake Placid. Nå skal han følge datteren tilbake over Atlanteren.

– Han kjenner en del folk der og har stått mye i Whistler selv, og kan hjelpe meg med tips, sier Ellie fornøyd.

Aron-løperen trener alle dager i uka unntatt torsdag, stort sett på snø, men også på Sats med en klubbvenninne. Det har gjort henne sterkere, forteller hun. Det som motiverer henne mest er samholdet i treningsgruppa og miljøet hun møter i alpinsporten.

– Mamma og pappa pusher meg ikke så mye, dette er noe jeg vil selv. Gruppa jeg trener med er viktig, vi har det sosialt og gøy og trener ikke bare for å trene. Og så får jeg møte masse forskjellige folk og får nye venner, det gir motivasjon, sier hun.

– Ingen av oss hadde forventet dette

At både hun og Melgaard skal konkurrere internasjonalt i vinter beskriver hun som vilt.

– Vi er to små klubber i Drammen og at vi har klart å komme så langt, er utrolig bra. Alex og jeg har stått på ski sammen før, og jeg visste at hun var veldig god og ville gjøre det bra. Men dette tror jeg ingen av oss hadde forventet, sier hun.

Der Melgaard skal konkurrere allerede i februar, er ikke Côtés Canada-tur før i april. Neste mål for sesongen er derfor Hovedlandsrennet på Geilo/Ål like før avreise til Whistler.

– Det er ekstra vanskelig fordi vi kjører mot 04-løperne, men jeg håper å blande meg i topp ti. Etter hvert har jeg veldig lyst til å gå på skigymnas, enten på Dønski eller NTG Bærum. Jeg tror ikke det blir aktuelt med noe flytting hjemmefra med det første, sier hun.