Nyheter

Store prisforskjeller og ventelister – slik sikrer du deg båtplass i Drammen

Det er store forskjeller i pris og tilgjengelighet for en båtplass i Drammen. Dagsavisen Fremtiden har sjekket med åtte som leier ut plass for båten din denne sommeren.

De siste ukenes finvær har ført til at mange allerede har tatt ut båten sin for året, og de fleste båtplasser har utslipp i disse dager. Kombinert med at det trolig blir norgesferie på de fleste av oss i år, tok Dagsavisen Fremtiden en telefon til åtte steder som leier ut båtplass for å sjekke opp i pris, tilgjengelighet og deres tips for å sikre seg båtplass i år.

Vi stilte alle de følgende fem spørsmålene:

1. Hvordan er belegget på plassene dere, har dere båtplasser ledig?
2. Hvis ikke, hvor lang er ventetiden?
3. Hvordan går man fram for å sikre seg båtplass i deres forening?
4. Hvor mye koster det å være medlem og å leie båtplass?
5. Hva er deres beste tips til de som ønsker seg båtplass raskt?

Knut Erik Nilsen, Drammen Motorbåtforening:

Har to båthavner, Åsetomta og Sota, med til sammen ca.150 båtplasser.

1. I vår har det vært veldig stor pågang faktisk. Spesielt på de minste plassene. Vi hadde noen plasser til båter på 2,5 meter igjen, men også der har det gått unna denne våren. Alt over det er fullt i begge våre havner, så av de 150 plassene vi har er det ikke mange igjen.

2. Det kommer stadig nye medlemmer til, og noen faller fra ved at de selger båten eller flytter. Slik sett er det alltids litt bevegelse. Det gjør at ventetiden varierer, men jeg vil tro at standard ventetid kanskje ligger på rundt to år for en ny plass.

3. For å få båtplass hos oss må du være medlem. Søknadskjema både for å bli medlem, og for å søke om båtplass finner du på våre hjemmesider. Vi har pleid å ha medlemsmøter én gang i måneden, men på grunn av koronaviruset er det nå foreløpig lagt på is. Samtidig har vi også stengt ned klubblokalet og toalettene, og utsatt årsmøtet.

4. Prisene varierer med størrelse og plass, og du kan finne informasjonen om våre priser på nettsidene våre. De første fem årene er det forskuddsleie som blir nedskrevet, som gjør at det er litt dyrere de første årene. For et etablert medlem betaler du med medlemsavgift og båtplass rundt 2500 kroner i året. Det samme koster det å ha båten din hos oss på vinteren, så totalt blir det rundt 5000 kroner i året.

5. Det viktigste rådet jeg kan gi er at du bør være medlem i en forening før du kjøper båt og står med nøkkelen i hånda. Du bør i hvert fall ha en klar idé om hvor du skal oppbevare båten, både på vinteren og sommeren.

###

Sota, én av de to havneplassene til Drammen motorbåtforening. Foto: Emma Huisman Moskvil

Espen F. Berg, Holmen Motorbåtforening:

Har havneplass til 150 båter mellom Holmenbrua og E18-brua i Drammen.

1. Vi har hatt enorm pågang i vår, og har per nå ingen ledige plasser. Det er vanskelig å si om det skyldes koronaviruset og folks planer for sommerferien, men det har vært litt ekstra trøkk, så det kan virke som om folk er litt ekstra tidlig ute med å sikre seg båtplass.

2. Vi har noen på venteliste, som vi prøver å skape plass til. Det gjør vi ved å se om vi kan utnytte arealet vår bedre og skape noen nye plasser på den måten, eller ved å legge ut ekstra flytebrygger.

3. Først av alt må de som ønsker plass, sende inn en søknad. De som ønsker det finner søknadsskjema for både medlemsskap og båtplass på våre hjemmesider, og søknadene som kommer inn behandler vi fortløpende. I søknaden om båtplass må du også spesifisere om du kun vil ha båtplass, eller om du også vil ha vinteropplagsplass.

4. Vi har en innmeldingsavgift på 3000 kroner. Deretter har vi forskjellige priser alt ettersom hvor lang båten er, som nedskrives over fem år. Opp til åtte meter koster 5000 kroner, mens det for båter over 12 meter koster 9000 kroner. For vinterlagring koster det 120 kroner per kvadratmeter, og alle prisene finner du også på våre nettsider.

5. Mitt råd er å sende inn en søknad så raskt som mulig. Hvis du gjør det til oss skal vi prøve å få til noe så fort det lar seg gjøre. Det er først nå båtene begynner å komme på vannet, og da er det mulig med litt bevegelse i båtplassene hvis noen for eksempel ønsker å selge båten sin. Vi har helt fullt nå, men vi ser an hva som skjer i tiden fremover.

###

Holmen motorbåtforening, mellom Holmenbrua og E18-brua. Foto: Emma Huisman Moskvil

Thor-Egil Magnus Tjugum, Øvre Bragernes Motorbåtforening:

Har havneplass til 105 båter på Muusøya ved Drammenselva.

1. Vi har merket en økning i etterspørselen etter båtplasser denne våren, så akkurat nå har vi ingen ledige plasser. Spesielt de tre siste ukene har vi fått mange forespørsler, da folk kanskje har innsett at båtferie er et godt alternativ i år.

Hos oss har vi merket at det går mer i middels store båter, som kan brukes til dagsturer og enkel overnatting i helgene. Vi har også noen medlemmer som har planer om å pynte båtene sine til 17. mai og kjøre rundt i fjorden i stedet for å gå i tog, så det virker som det blir brukt mer båt i nærmiljøet der det er muligheter for det.

2. Vanligvis har vi hatt ledig plass til et stykke utpå forsommeren, men nå har vi allerede måtte si nei til flere som har spurt. Vi har en 6-8 stykker på venteliste, men siden du må være medlem for å få plass hos oss tror jeg vi nok har måtte si nei til rundt 15 stykker som har spurt om ledig plass.

3. Hos oss må du være medlem for å få båtplass eller stå på venteliste, og på våre nettsider finner du epostadresser du kan sende søknaden til.

4. Et medlemsskap hos oss koster 500 kroner i året, mens det å leie en havneplass koster fra 1500 kroner og oppover. Snittprisen ligger på mellom 2000 og 2500 kroner i året, og hvis du ønsker vinterlagring koster det omtrent den samme prisen. Du betaler ut fra størrelsen på båten, og alle prisene finner du på våre nettsider.

5. Det beste rådet jeg kan gi er at en først og fremst må skaffe seg båtplass før en skaffer seg båt. Det gjelder spesielt i år, da det er tydelig at etterspørselen er større og dermed blir det vanskeligere å få plass. Derfor er det viktig å tenke på lagringsplassen, siden det ikke er sånn at båten bare kan ligge og slenge. De som ønsker plass bør derfor melde seg inn i en forening og sette seg på venteliste.

###

Øvre Bragernes motorbåtforening ved Muusøya. Foto: Emma Huisman Moskvil

Per Rosenvinge, Nøsted Marina:

Ligger mellom Rundtom og Glassverket, og har havneplass til over 100 båter.

1. Vi har en del faste plasser som allerede er booket fra i fjor, men det finnes fortsatt en god del ledige plasser hos oss. Jeg vil tro det gjenstår en 20-25 plasser hos oss nå, og det gjelder for alle størrelser egentlig.

2. Vanligvis blir det stort sett nesten fullt hvert år, og det tror jeg også det kommer til å bli i år. I løpet av sommeren kommer det mange forespørsler, men som regel klarer vi alltid å finne plass til alle.

3. Det enkleste er å sende meg en sms på 911 94 144 med mailadressen din og hvilken båt du har. Deretter sender jeg kontrakten tilbake på mail, slik at de som ønsker får se alle betingelsene og prisene. Da krysser du av for det du ønsker og sender den tilbake.

4. Det koster fra 3000 kroner for en vannscooter, mens det koster fra 6000 til 20.000 kroner for de største båtene. Noen har prøvd seg på å få lavere priser grunnet koronaviruset, men jeg har faste priser, så det har ikke fungert. Jeg driver dette som en kommersiell bedrift, og det betyr at det koster det det koster.

Det å drive en båthavn er uansett et tapsprosjekt, og da hjelper det ikke å drive dårlig butikk. Da jeg bygde ut denne båthavnen for 15 millioner kroner var det fordi planen var å lage boliger ved siden av, men det har tatt sju år nå og vi har fortsatt ikke fått regulert det boligprosjektet. Hadde jeg visst at det skulle ta så lang tid, ville jeg ikke startet med båthavnen.

5. Det står mange tips på våre nettsider, nostedmarina.no. Hos oss blir det som regel fullt på sommeren, så det er bare å ta kontakt hvis du ønsker båtplass.

###

Nøsted marina, mellom Rundtom og Glassverket. Foto: Emma Huisman Moskvil

Torstein Kristiansen, Svelvik Motorbåtforening:

Ligger ved Batteriøya i Svelvik, havneplass til 140 båter.

1. Vi har 140 båtplasser totalt, og har stort sett fullt opp alle plassene vi har. Nå er det vel kanskje en eller to plasser ledige for båter som er under to meter.

2. Akkurat nå har vi en venteliste på 15-20 personer, i tillegg får vi en del forespørsler fra eksterne hvert år. Siden vi er en medlemsforening kan vi ikke tilby dem plasser, så vi har nok flere personer som kunne tenke seg plass enn det som nå står på ventelisten.

3. For å få plass til båten din hos oss må du være medlem, og på våre nettsider kan du finne søknadskjema for både medlemsskap og båtplass. Vi har drøyt 300 medlemmer, og den medlemsmassen er relativt stabil.

4. Medlemskapet er på 500 kroner i året, mens båtplass beregenes etter størrelsen på båten. Det koster 650 kroner per bryggemeter, så det å ha båt hos oss er ganske rimelig. Men for å få plass her må du også stille på to dugnader pluss gjennomføre to nattevakter i løpet av sommeren. Jobben med å vedlikeholde brygga gjør seg ikke selv, men samtidig bidrar også dugnadene til å holde prisnivået nede.

5. Hvis du ikke har fått plass i noen foreninger til nå, er du kanskje litt sent ute. Da er det kanskje bedre å prøve lykken hos noen kommersielle båthavner. Samtidig er det også mange som velger å ha båtene sine i Holmestrand eller lenger ute i fjorden, men da må du også betale mer.

###

Svelvik motorbåtforening har båtplass ved Batteriøya. Foto: Pernille Vestengen.

Steinar Hellum, Svelvik Marina:

Ligger i nordenden av Svelvik sentrum, har plass til 75 båter.

1. Vi har 75 plasser, og alle de plassene er tatt opp av våre faste kunder. Det har vært ganske jevn pågang i hele vår, og det er fortsatt ganske mange som ringer. Vi merker nok litt større pågang i år, og det at folk kanskje er litt tidligere ute enn de har vært i foregående år.

2. De som ønsker å få en båtplass sender oss en mail også får de stå på ventelisten. Det er litt vanskelig å si hvor lang tid det tar å få plass, siden det avhenger av om folk selger båten eller flytter. Utfordringen min er at folk kjøper seg større båt, og da må vi utvide plassene. Stort sett skiftes det ut mellom 2-4 plasser hvert år.

3. Vi er ikke en medlemsforening, så hos oss er det bare å sende inn en søknad. Alle søknadene blir lagret i en egen mappe, og når det blir en ledig plass ser vi på dato og klokkeslett for søknadene og den som har lengst ansiennitet blir tildelt båtplassen.

4. Båtplass koster 2250 kroner per breddemeter. Vi tilbyr ikke vinteropplag, men vi selger drivstoff. Så det er ofte været som bestemmer hvor stor omsetningen blir. Den beste dagen vi har hatt med knallvær dro vi inn 117.000 kroner i omsetning, men hvis det regner dagen etter kan det bli null. Så hvis det regner tre uker i ferien er ikke det bra.

5. Hvis du er førstegangskjøper og vil kjøpe deg en litt mindre båt går det an å ha den på henger. I Svelvik koster det vel 50-60 kroner å sette den ut, så det kan være et alternativ for noen. Da kan du jo ta med telt og kjøre til Sørlandet eller dra til andre skjærgårder.

###

Svelvik Marina. Foto: Pernille Vestengen

Torbjørn Almeland, Drammen Seilforening:

Har havneplass på Solumstrand.

1. Såvidt jeg vet har vi noen ledige plasser for mindre båter. Vanligvis har vi seilbåter, men vi har også plass til andre båter som ikke er så dyptgående.

2. Det er bare å ta kontakt, så ser vi om vi har ledig plass.

3. De som ønsker å få båtplass hos oss må ta kontakt med vår havnesjef John Grinde. Basert på søknaden ser han på arealet og dybden vi har tilgjengelig i havna for å se om vi har ledig plass. I utgangspunktet har vi sagt at det skal være seilbåter hos oss, men vi har også plass til noen mindre båter opp til 20 fot.

4. Det er 4000 kroner per breddemeter, og så koster det 500 kroner for i kontingent hvert år. Med unntak av juniormedlemmer under 17 år og seniormedlemmer over 67 år som betaler 250 kroner. Ellers finner du alle prisene og betingelsene på våre nettsider.

5. Det første tipset er vel å søke så raskt som mulig. En annen ting de som vil kjøpe båt eller som trenger båtplass må tenke på er vinterlagringen. Der har vi begrenset kapasitet. Mange tenker at det å eie båt er som å eie en bil, men du må tenke at den må på land om vinteren. Det gjelder å ta vare på den både på sommeren og på vinteren.

###

Drammen seilforening holder til på Solumstrand. Foto: Emma Huisman Moskvil

Knut Amund Storlien, Havnevik Brygge:

Har plass til 130 båter. Lokalisert på Nesbygda, mellom Drammen og Svelvik.

1. Vi har plass til 130 båter, og med såpass mange plasser er det alltid litt bevegelse. Det betyr at vi har noen ledige plasser, og det er normalt på denne tiden av året. Jeg er ikke helt sikker på nøyaktig hvor mange ledige plasser vi har, men noen ledige plasser har vi fortsatt igjen.

2. Stort sett har vi stor nok kapasitet til at vi som regel klarer å komme fram til en løsning med de som tar kontakt med oss. Det er naturlig med noen ut og inn, spesielt i denne perioden, så det er bare å ta kontakt også ser vi hva vi får til.

3. Vi er en kommersiell båthavn, så det er som sagt bare å ta kontakt på mail eller telefon (99409969). Grunnholdningen vår er at vi prøver å få til det meste, basert på hvilke ønsker de som tar kontakt har. Vi har plasser som egner seg for kortidsopphold, men så har vi også langtidsavtaler med folk som har hatt båten sin her i 15 år.

4. Prisene ligger på rimelig nivå for kommersielle havner og avhenger naturlig nok av størrelse og bredden på båten. Vi ligger vel i prissjiktet fra 4000 kroner til 14.000-15.000 kroner for de største båtene. Samtidig har vi også samarbeid med et firma som tilbyr både vedlikehold og vinterlagring av båten, slik at vi kan tilby alt fra enkel plass til sesonglandsted for båt til full oppfølging gjennom hele året med vinterlagring.

5. Et tips kan jo være å ha den på en henger, hvis du har et sted å oppbevare båten din. Samtidig kommer de aller fleste til erkjennelsen av at det absolutt enkleste er å ha den liggende på vannet, slik at den er lettere tilgjengelig for kjappe dagsturer. Da unngår du også å stå i kø hvis det er mange andre som ønsker å ta ut båten sin.

Et annet tips er at det trolig blir litt bevegelse i markedet ut mai, så det er lurt å tenke på båtplass og lagringsplass så raskt som mulig og ta kontakt for å finne deg en båtplass i hvert fall i løpet av de neste ukene.

###

Havnevik brygge, mellom Drammen og Svelvik. Foto: Emma Huisman Moskvil

Mer fra Dagsavisen