Nyheter

Store forventninger fra kulturprofilene med rødgrønn styring

Flere av Drammens kulturprofiler som Dagsavisen Fremtiden har snakket med har store forhåpninger til kulturfeltet, nå som de rødgrønne har tatt over etter 16 års styre.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

I forrige uke presenterte leder Mads Hilden (Ap) og nestleder Herman Ekle Lund (MDG) sammen med utvalgsmedlem Sølvi Brandt Besvold (Ap) sine ambisjoner for hvordan de vil styre kulturpolitikken i Drammen nå som de har tatt over.

Noe av det første kulturpolitikerne vil gjøre er å opprette et kulturråd, som skal samle og koordinere kulturaktørene. Det mener festivalsjef Kai Gustavsen er en god idé.

– Jeg støtter den ideen fullt ut, og mener at kulturen har masse å lære av idretten som klarer det kunststykket å krangle internt og stå sammen utad. Det tror jeg er en egenskap som vekker tillit hos politikerne, og som gjør det enklere for politikerne å prioritere innenfor kulturfeltet, forteller Gustavsen til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Dette er kulturpolitikernes ambisjoner for kulturlivet

– Blir en stor utfordring

Han advarer sterkt mot at kulturrådet blir et ombudsråd, der alle særinteresser skal ha sin representant i styret.
 
– For at et kulturråd skal fungere må du ha proffe folk som klarer å se hele bredden i kulturlivet, og et sterkt styre som jobber med strategier og en daglig leder som snakker hele kulturfeltets sak. Jo mer profesjonelle lederen og styret er jo større sjanse har de for å få det til, for hvis hver særinteresse skal ha sin representant i styret blir det bare surr, forteller Gustavsen.

Både han og tidligere leder av Drammen kulturforum Terje Brun-Pedersen er positive, men sier at det kommer til å bli en stor utfordring for dem som skal lede kulturrådet.

– Jeg jobbet tett med Oddvar Moen i oppstarten av Drammen Idrettsråd og så hvor mye han jobbet for å få det opp å gå. Det her kommer til å bli enda mer krevende enn å lede Idrettsrådet, da en daglig leder av et kulturråd av åpenbare grunner kommer til å få en kjempeutfordring med å forene utrolig mange interesser fra ulike deler av kulturlivet, forteller Brun-Pedersen til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Dette er Idrettsrådets tips til det nye kulturrådet

– Trenger diplomatiske ferdigheter

Han peker på at idrettslagene som Idrettsrådet representerer er medlemmer av Norges idrettsforbund, og at det er en sterkere grad av organisering i idretten enn kulturen.

– Derfor mener jeg det er viktig at dersom du skal få kommunal støtte må du være medlem av det nye kulturrådet. Videre må alle de som i dag går direkte til kommunen kun henvende seg gjennom rådet, som står for prioriteringer og som snakker med politikerne. På sikt kan du kanskje også få inn en sponsor eller få medlemmene til å betale en liten avgift slik at vi får finansiert en hel stilling, sier Brun-Pedersen og fortsetter:

– Det aller viktigste blir å få inn rett person som daglig leder. Vedkommende må ha gode diplomatiske ferdigheter og like å henge på rådhuset, i tillegg til et brennende engasjement for kulturlivet. Alle vil presse på for sine interesser, og vedkommende sammen med styret må kunne klare å se hele bredden i kulturfeltet og prioritere ut fra det, sier han.

Tror kulturen klarer å samarbeide

Brun-Pedersen trekker også fram at annet problem, og det er hvordan skal du definere kultur og hvem skal det nye kulturrådet gjelde for?

– Det blir kanskje det viktigste den daglige lederen og styret gjør. En bred definisjon på kultur kan romme nesten hva som helst, så det å få en struktur på kulturrådet og få satt i gang det arbeidet blir ingen enkel oppgave, mener han.

Selv om begge ser store utfordringer, tror de at kulturaktørene klarer å se det store bildet og jobbe sammen.

– Så lenge det ligger midler som det kan søkes på, og de midlene økes i det nye kulturrådet bør det være insentiv nok. Så lenge premisset legges i at de som ønsker å få kommunal støtte må være medlem av kulturrådet slik at de ikke lenger kan gå til kommunen på egen hånd, tror jeg kulturaktørene ser fordelene med et samarbeid, sier Brun-Pedersen.

LES OGSÅ: – Ønsker ikke å bo i en kommune der det satses så lite på kultur

Store forventninger

Både han og Gustavsen har derfor store forventninger til den nye kulturpolitikken.

– Det skal veldig lite til for at de skal gjøre det bedre enn det Høyre gjorde, slik at det nesten ikke kan bli verre. Jeg har store forventninger for at det skal bli bedre tider for kulturlivet i Drammen, og mener at de med målrettet arbeid kan løfte utrolig mye på fire år, sier Gustavsen som mener det viktigste politikerne gjør er å treffer mange i hele den nye kommunen, og at man virkelig tar tak i og utvikler nye talenter.

– Som kulturindeksen viser har vi veldig mye å ta igjen, da statistikken ikke lyver. Det er mye jobb som skal gjøres, for å legge forholdene bedre til rette for et godt og profesjonelt kulturliv i Drammen kombinert med gode muligheter for den frivillige kulturen og samtidig satser mer på barn og unge, forteller Gustavsen.

LES OGSÅ: – Må være plass til mer enn revy, show og gamle travere

Gustavsens ti millioner

Han håper at de nye kulturpolitikerne vil sette av ti millioner kroner til arrangørfeltet.

– Seks millioner bør øremerkes til Drammen scener slik at de kan utvide sitt repertoar og sørge for større bredde innenfor dans, teater, ballett, frijazz og mange sjangere som de ikke har mulighet til å tilby nå på grunn av deres økonomiske virkelighet. To millioner bør øremerkes til husleietilskudd, slik at både lag og foreninger kan søke om støtte for å dekke husleie, sier Gustavsen og fortsetter:

– Enten det gjelder Union Scene, Drammens Teater eller et samfunnshus, de pengene vil senke terskelen for å sette opp nye egenproduksjoner som igjen vil trekke flere folk og gjerne nye folk til kulturen. De to siste millionene bør være søkbare ad-hoc-midler som bør være lett å søke på og lett å få. Det kan gå til alle innenfor kulturfeltet, enten om du er profesjonell eller amatør, forteller festivalsjefen.

LES OGSÅ: Disse var tilstede da Drammens kulturliv feiret seg selv

Brun-Pedersens drøm

Terje Brun-Pedersen mener det ligger mye bra i kommunens kulturplan, men har selv noen hjertesukk han håper blir prioritert de kommende årene.

– Siden jeg har jobbet som produsent i mange år for symfoniorkesteret må jeg få påpeke at Drammen er den eneste byen som ikke har en akustisk sal. Det er det planer å gjøre noe med, og hvis vi velger å gå for den dyreste løsningen med glasstak over til Drammens Teater kan vi plutselig også få et fullverdig kulturhus som vi heller ikke har i Drammen, sier han og fortsetter:

– Aller helst er drømmen at hele kvartalet blir bygget om, og at parkeringsplassen blir ekspropriert slik at en kan satse skikkelig på et kulturkvartal der også Brageteateret får mer plass, sier Brun-Pedersen som også nevner sceneprosjektet på Spiralen og ombyggingen av Harmonien som prosjekter han gjerne skulle sett fullført.

– Det å få Kulturskolen ut i bydelene synes jeg er et viktig prosjekt, sammen med å gi kor og korps alle andre ordentlige steder å øve. I tillegg er det helt sikkert en hel haug andre fantastiske prosjekter vi kunne fått til på grasrotnivå, forteller Brun-Pedersen.

LES OGSÅ: Brageteatersjefen skuffet over regjeringens kulturfinansiering

Mer fra: Nyheter