Stor lekkasje i Drammensfjorden - trolig dieselsøl

Det som formodentlig var en diesellekkasje, spredte seg helt fra området rundt Verket/Klokkarstua og ned mot Holmsbu. Likevel forventes ingen store konsekvenser av utslippet.

– Vi fikk melding fra brannvesenet klokka 10.15, om at det var observert en større lekkasje i Vollebukta, rett sør for Verket-halvøya, og rykket ut. Vi antok at det kunne handle om en diesellekkasje fra et skip i området, men vel framme kunne vi ikke se noe skip. Vi etterforsker nå hvor denne lekkasjen kan stamme fra, opplyste Tor Jøkling, som er operasjonsleder i Oslo politiditrikt, onsdag formiddag.

Politidistriktet overtok nylig også ansvaret for Røyken og Hurum - som gikk inn i Asker kommune ved nyttår.

Omfattende utslipp

Politiet fikk ved 11-tiden et politihelikopter til å fly over området, for å vurdere omfanget av forurensingen. Tilbakemeldingen var at det ikke så ut til å være mye på nordsiden av Verket, men på sørsiden - fra Vollebukta og helt ned mot Holmsbu - hadde de observert mange større og mindre flak.

– Brannvesenet jobber nå for å begrense skadeomfanget, og Kystverket, Asker kommune og Sjøfartsdirektoratet er varslet. Hvilken etat som tar seg av dette videre kommer blant annet an på omfanget av lekkasjen - som i dette tilfellet ser ut til å være ganske stor. I mellomtiden jobber vi akutt med skadebegrensing og sporing av kilden til utslippet, sa Jøkling.

Han fortalte at politiet mistenker at utslippet kom fra et skip på Svelvik-siden av fjorden, og at det kan ha skjedd i tidlige morgetimer onsdag - eller natt til onsdag. 

Lite skadeomfang

Torsdag formiddag kan vakthavende brannsjef i Asker og Bærum brannvesen, Dag Otto Sjøhaug, fortelle at politiet fortsatt jobber med å spore opp kilden til utslippet, mens brannvesenet nå bare overvåker lekkasjen.

– Diesel ligger bare som en tynn film på vannet, oppløses lett og er vanskelig å fange. Vi overvåker uansett strendene og de mest sårbare områdene - og tar grep hvis det lar seg gjøre, sier han.

Henrik Trømborg i Drammensregionens brannvesen, og medlem av Interkommunalt Utvalg mot Akutt forurensing (IUA) for Buskerud og Svelvik, sier at fra deres side er nå all innsats avsluttet. Han forklarer at dieselutslippet vil forsvinne av seg selv.

– Vi observerte flekker med såkalt "blueshine" - denne tynne oljefilmen i overflaten - over et område på flere kvadratkilometer i går, men det meste er allerede borte. Nå som vi har ganske varme dager vil mye bare fordampe. Resten vaskes ned til bittesmå partikler i vannet. Selv om slike utslipp naturligvis ikke er ønskelig, fører diesellekkasjer heldigvis bare til forholdvis små skader på natur og dyreliv.

Saken er oppdatert.