Nyheter

Stjerner i øynene da Drammens kulturliv feiret seg selv

Det tusset av talent da kultursjef Tone Ulltveit-Moe inviterte kulturprofiler i alle aldre til å feire byens nye status.

Bilde 1 av 17

Foajeen i kulturhuset på elvebredden var fyllt av feststemte folk fredag ettermiddag, da Norges Kulturkommune Drammen feiret seg selv med pølser og et allsidig program fra scenen, ledet av konferansier og slampoet Fredrik Høyer og med ordfører Tore O. Hansen (H) som  åpningstaler. Cheerdanserne Sirens kickstartet kvelden, før jente- og ungdomskorene i Bragernes kirke ledet av Beate Strømme Fevang og toppmusikere som gitarist Martin Haug og fiolinist Karl Espegard minnet publikum på hvilket nivå byen kan by på i flere sjangre. Også forfatter Ingvild Schade og Buskerud Kunstsenters animasjonsverker var blant det som krydret et rikt program av kulturskatter fra Drammen – der rosinen i pølsa ikke kunne være noen andre enn byens trolig fremste ambassadør Jonas Fjeld.

– Jeg har vært med kulturbyen Drammen gjennom alle stadier, fra Casino og Skarra ungdomsklubb var det eneste som var. Den gangen hadde kommunen ingenting, så dette er supert, sa Fjeld da Dagavisen Fremtiden fikk en prat med ham backstage etter forestillingen.

Chris Medina på gårdsplassen

Allerede fra klokka fem strømmet forventningsfulle folk til pølsefest og mingling i og rundt café Centralen. Alle 600 gratisbilletter var delt ut på forhånd til ansatte og kulturaktører og andre med et hjerte for lokal kultur.

Saken fortsetter under bildet.

Sofie Dalheim Gustavsen (12)

Sofie Dalheim Gustavsen (12) fra Åssiden

– Jeg er her fordi jeg er opptatt av musikk. Jeg liker både å synge selv, og å være med på aktuelle arrangementer, sier Sofie (12) fra Åssiden, som forteller at det er mamma som har tipset om Kulturbløyta. Hele familien hennes er veldig kulturinteressert (se bilde i bildekarusell øverst i saken!)

I tillegg til å spille klarinett, synger hun på Muno musikkskole.

– Jeg var ett  år da jeg sto på gårdsplassen til bestefaren min og sang Chris Medina, ler Sofie.

Hun har hørt rykter om at den annonserte overraskelsen kan være Kygo, men er ikke helt sikker på at det stemmer.

Saken fortsetter under bildet.

Ava (6) omkranset av familie.

Pappa Kebel Marin Fleites er folkehelsekoordinator i Drammen, og er den som har invitert med Ava (8) på konsert.

Litt lenger inn i foajeen møter vi åtte år gamle Ava, som stråler over å skulle på konsert på Union. Det er ikke første gang hun er på konsert, kan hun fortelle.

– Jeg har vært og hørt mange folk på konsert før også. Det er pappa som har invitert, sier hun, og stiller gjerne opp på et bilde for Dagsavisen Fremtiden sammen med pappa Kebel Marin Fleites, folkehelsekoordinator i Drammen kommune.

Saken fortsetter under bildet.

Galleri Athene-eier Lars Holst -Larsen og datteren Sofia Ronny Bank, kunstner fra Nybyen i Drammen.

Sofia og Lars Holst-Larsen driver Galleri Athene. Her sammen med kunstner Ronny Bank.

Sofia Holst-Larsen er også med pappa på Kulturbløyta. Lars flyttet sitt Galleri Athene fra Bragernes til Grønland på Strømsø fulgt og har vært en del av Drammens kunst- og kulturscene i mange år. Med eget rosa visittkort med tittel "Gallerisjef" glir hun naturlig inn i selskap med Ronny Bank, med sin karakteristiske svarte dress sprinklet med malingflekker.

– Jeg tror personlig at prisen Norges kulturkommune går litt prematurt til Drammen, men jeg håper det kan være med å løfte ting videre, sier Bank, kunstneren som blant annet har humoristiske popart-framstillinger av kjente tegneseriehelter som ett av sine varemerker.

Tro på Kulturplanen

Det er gallerist Lars Holst-Larsen enig i.

– Det jobbes hardt på alle fronter, men det er ikke alt man kommer gjennom med. Jeg synes det er flott at kommunen vant, for innenfor de rammene de har, er kulturavdelingen full av fagfolk som jobber veldig seriøst med å skape arenaer for kultur. Ugang-prosjektet har fargelagt hele byen, og InterKultur og Globusfestivalen er det all grunn til å være stolt av. Med kulturplanen som er laget nå er mitt inntrykk at det også arbeides enda mer systematisk og fokusert, sier Holst-Larsen.

Også utenfor de etablerte kulturhusene og museene ser han at det foregår mye i Drammen av konserter og utstilinger.

– Ikke glem et fantastisk prosjekt som Sacred Music-festivalen! Vi kan være stolte av det vi har fått til her, og så må vi styrke og støtte det enda mer, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

Skryte mer også internt

Kultursjef Tone Ulltveit-Moe serverer pølser til Jan Moberg, ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad og mangeårig styreleder for Drammen Scener AS:

Kultursjef Tone Ulltveit-Moe og redaktør og samfunnsdebattant Jan Moberg

I pølsekøen foran kultursjef Tone Ulltveit-Moe, som leder virksomhet kultur i Drammen kommune, står Jan Moberg, ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad, men også en sentral brikke i Drammens kulturliv der han satt i en årrekke som styreleder i Drammen Scene AS.

– En strålende pris! sier Moberg halvt henvendt til Ulltveit-Moe over disken, og tar opp skrytetråden fra Lars Holst-Larsen.

– Jeg har sagt før at det eksterne skrytet på et tidspunkt har tatt litt overhånd – selv om det er klart at en del av bakgrunnen for prisen er måten vi over tid har løst byrom på. Jeg tror den største effekten nå ligger å skryte mer av oss selv, til hverandre. Kanskje kan denne prisen være en pådriver til at vi kan jobbe bedre sammen. Et tydelig budskap fra amatørkulturlivet er at det er mer å gå på, og nå synes jeg Drammen må ta sjansen og satse mer, sier han, og konkluderer:

– Prisen er fortjent. Bruk den til noe godt!

Veien videre

Akkurat det er det en gyllen anledning til i oppstarten av den nye kommunen, mener leder av kommunestyrets kulturkomité Fredrik Haaning (H), som også var med på å motta prisen for Norges Kulturkommune da den ble overrekt under Arendalsuka.

Den vedtattet kulturplanen som han har vært en sterk drivkraft for gjelder for dagens Drammen, og prosessen med å inkorporere Svelvik og Nedre Eiker i den starter først nå.

– Den nye kommunen er tom for politikk fra 1. januar 2020 - da er det opp til det nye kommunestyret å bestemme hva man tar med videre og hva man skal omarbeide. Jeg vil tro at den videreføres, for det ville være dumt å forkaste en plan det er lagt så mye tid og arbeid og medvirkning i, og ikke minst vunnet Norges kulturkommune med, sier Haaning.

Han gleder seg til å få med seg aktive og sterke kulturuttrykk fra de to naboene inn i egen kommune, og trekker fram svelvikspelet Den gode Hensigt som får hele befolkningen på beina, Fossekleiva og teatergrupper, kulturhus og Portåsen i Eiker som gledelige input.

Samtidig innrømmer han at det foreløpig ikke har drysset raust med penger over alt det gode arbeidet planen aktualiserer, og han reserverer seg mot å påta seg rollen som gudfar for kulturen i noen forpliktende grad. For selv om alle tre kommuner er rike på kultur, er det i innsats og frivillighet mer enn i bevilgede kroner.

– Ja, for der ligger problemet. Og jeg kan si så mye som at vi i Høyre kommer ikke til å komme med noen påplusninger på rådmann Elisabeth Engers budsjett. Kommer vi med noe, er det omdisponeringer og nedskjæringer, erkjenner Fredrik Haaning, og spøker med at han "heldigvis" ikke vant kampen om ordførerkjedet.

En av dem som  i årevis har kjempet nettopp om kroner til storstilte kulturarrangementer er Terje Brun-Pedersen, mangeårig 17-mai-konsert-ildsjel. Med kulturplanen har han fått fornyet tro på et av sine fremste hjertebarn, nemlig en utendørsscene på Spiralen.

Men han er helt klar på at motivasjonen er skjør, og at realisering av en gjennomarbeidet idé som han står i spissen for krever mer enn blomstrende lovord. De siste fire årene har kommunen brukt én million i året på det som kalles "Destinasjon Spiralen", uten at Brun-Pedersen er helt overbevist om hvor mye videre det har bragt kulturlivet.

,–  Det er helt på trynet at kommunen har brukt fire millioner kroner på planlegging, der mesteparten av pengene har gått til dyre konsulenter. Det får en bare til å ville gi opp, sier Brun-Pedersen.

Men fredag har kommet med en virkelig positiv nyhet som gjør at han nå vil brette opp ermene for å fortsette arbeidet –  i Norges Kulturkommune.

Terje Brun Pedersen og Fredrik Haaning (H), som har ledet kulturkomiteen de siste fire årene.

Terje Brun-Pedersen og Fredrik A. Haaning (H).

Mer fra Dagsavisen