Nyheter

Ståle Sørensen: – Udemokratisk

MDG-kandidaten tror vrakingen vil føre til stengte veier, fjerning av p-plasser og andre mer restriktive tiltak.

– Jeg føler på politikerforakt, og det er det som gjør meg mest trist. Alle skylder på hverandre, og ingen står opp for hva de har ment tidligere. Selv ikke Aps forslag ser fremover.
Dette kunne Bent Inge Bye stoppet, sier Ståle Sørensen etter at det ble klart at Høyre, Sp og en uavhengig representant støttet Frps forslag og dermed fikk flertall i Nedre Eiker for å stanse Buskerudbypakke 2.

Sørensen mener Bye kunne stanset interpellasjonen helt i forrige kommunestyremøte, og at Ap-ordføreren og hans partigruppe fikk en ny sjanse i formannskapet der hans MDG-kollega Anne Sørensen foreslo å trekke saken fra sakskartet til kommunestyret og i stedet settes til behandling, fyldig utredet, i første kommunestyremøte i Nye Drammen.
Forslaget fikk 3 stemmer med støtte hos Venstre og SV, mens Aps tre representanter stemte imot stemte imot og la dermed sine tre stemmer til Høyre og Frps 5.
Lajla Hvaal (AP) fremmet samme forslag som Ap også fremmet i Drammen bystyre.

Forslaget slår fast at Drammensområdet trenger ei pakke, og angir sju punkter som skal være på plass i en slik ny pakke. Hvaals forslag fikk flertall i formannskapet på bekostning av Knut Gjerde (Frp)s forslag – men altså ikke i bystyret, der Gjerde vant fram.

Ordfører: –  Vi har fremdeles demokrati i Norge

Sørensen mener også at Bye kunne brukt dobbeltstemmen sin som ordfører, noe Bent Inge Bye tilbakeviser kontant.

– Det stemmer overhodet ikke. En ordfører kan kun bruk dobbeltstemme ved stemmelikhet, ikke til å overprøve et flertall, det sier all logisk sans. Vi har fremdeles demokrati i Norge, og selv om jeg skulle hatt anledning til det, ville jeg ikke gjort det. Flertallet ville ha det slik, og flertallet fikk det slik, sier Bye til Dagsavisen Fremtiden.
Om avstemningen i formannskapet fastolder han at det helt klart var flertall der for å gå videre til kommunestyret i saken.

– For meg virker det som om Ap har vært mer opptatt av å holde Høyre ansvarlig, enn å gjøre det som er riktig og bra for den nye kommunen. Jeg har aldri følt på denne følelsen jeg har nå, for jeg har alltid hatt tro på demokratiet, men når jeg ser sånne ting må jeg si at skjønner jeg folk som ikke går og stemmer, sier Sørensen.

Men politikere fra flere partier sa fra talerstolen at det er demokratisk å følge opp en voksende motstand blant innbyggerne, og at det ville være udemokratisk å IKKE votere nå?

– Jeg deler ikke den oppfatningen. Jeg tror en stor del av Drammens befolkning er kritisk til bomfinanansiering, men tror mange likevel aksepterer at det er dagens løsning. Jeg tror det er en stor taus majoritet som ikke blir hørt, men at man har lyttet til noen som roper veldig høyt og ikke nødvendigvis representerer befolkningen i den nye kommunen, slik det sies.
Det er dessuten flere parter som overkjøres her, for Buskerudbyen handler om mer enn Nye Drammen. I Øvre Eiker og Lier mener majoriteten det motsatte av i Nedre Eiker, og en majoritet i Drammen ville ikke behandle saken nå.
Jeg vil kalle det udemokratisk å med en stemmes overvekt kaste hele prosessen ut i et uføre, sier Sørensen.

dg

Ståle Sørensen er klar på at han mener Drammen er avhengig av en samferdselspakke for å få framtidig infrastruktur til å fungere.

– Vi vil nå jobbe for en enda bedre pakke, men tenker at det som skjer først er at det blir sommerferie i Stortinget til over valget. Proposisjonen om bompengefinansiering har regjeringen sittet og ruget på vil jo nå ikke bli fremmet, tror Sørensen.

Vil MDG endre budskapet i lokalvalgkampen deres på bakgrunn av den nye situasjonen?
– Vi er avhengig av en pakke for å gjøre løftet vi trenger. Det får vi ikke til ellers. Men det betyr ikke at vi de neste fire årene skal sitte og ikke gjøre noe, vi vil gjøre det vi klarer innenfor de rammene vi har. Blir flertallet mot pakka stående etter valget vil vi bare måtte gjøre mye tøffere prioriteringer. Å gjennomføre den vedtatte sykkelplanen vil bli beintøft uten disse midlene, men vi føler at det er hold i valgprogammet vi har laget, selv med de forutsetningene som ligger der nå, sier Sørensen.

Han tror andre partier vil måtte legge om mer:
– Noen hjertesaker hos andre partier står for fall. Glem Konnerud-nedføringen og Tilfartsvei vest 1 og 2, samt en del utbygginger, slår Sørensen fast.

Dessuten tror han ikke på at ny Svelvikvei vil la seg finansiere uten en bypakke, selv om Høyres Fredrik Haaning flere ganger har slått fast at Høyre går til valg på å få det til.

– Bompengen vil bli så høye at folk vil søke andre veier. Jeg tror heller ikke det er gjennomførbart at kun de som bor i Svelvik skal betale også for alle dem som bor på Åskollen og utover. Og flytter man bommen så disse rammes, vil de føle seg lurt, sier han.

–  Vi skal sørge for at konsekvensene ikke blir at sykkelplanen skrinlegges og at trafikkbelastningen blir for stor, eller at det blir mer kaos i sentrum. Da må vi ta i bruk andre verktøy og restriktive tiltak, som å fjerne parkeringsplasser, stenge veier, og gjøre bruk dyrere. Skal vi overvinne luftforurensningsproblemene kan det måtte innføres datokjøring. Dette er ikke våre førstevalg, og jeg tror folk ville synes en bompakke var greiere.

Statsråden følger vrakingen

Men alt arbeider som er gort er ikek lagt vekk – der man kan ta opp igjn tråden
Men det som bekymrer meg er om andre byomr som har lyst tpå denne type midler kommer foran oss og at vi mister mulighetetn til å få en pakke.Hvor raskt man igjen kan komme i posisjon til å ta opp igjen arbeidet og fremme en ny pakke, er det store spørsmålet for Ståle Sørensen og Miljøpartiet De Grønne. Det vil i såfall kreve et annet politisk flertall, skal vi tro samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp):

– Hvis kommunestyret i Nedre Eiker sier nei til Buskerudbypakke 2, har jeg ikke grunnlag til å gå til Stortinget med en bompengeproposisjon. Det betyr at planene, inntil andre lokalpolitiske initiativ er på gang, ikke kommer, sa Dale til TV 2 like før kommunestyremøtet i Nedre Eiker startet.

Han bekrefter at dette kan ses som en garanti for at det ikke kommer en bomring i Drammen på hans vakt:

– Ja, jeg fremmer ikke bompengeproposisjoner det ikke er lokalpolitisk vedtak for.

– Burde ventet

Også Høyrepolitikere i nabokommunene Drammen og Lier er kritisk til at Nedre Eiker Høyre ble tungen på vektskålen i dagens avstemning.

– De burde hatt is i magen og ventet ørlite grann. Vi har ingen løsning per i dag for å møte de utfordringene vi vet kommer, sier Paule til Drammens Tidende.

– Jeg er bekymret totalt sett og i et langsiktig perspektiv. Vi har mange områder som må løses i årene fremover, blant annet har vi flere vedtatte store utbyggingsprosjekter der vi er helt avhengige av at infrastrukturen faller på plass, slår gruppelederen som har vært åpent uenig med partiets ordførerkandidat om fremgangsmåten han og de ni neste forhåndskumulerte gjorde helomvending på i spørsmålet.

LES OGSÅ: Johan Baumann kaller håndteringen av bypakkeavtalen "et samvittighetsspørsmål"

LES OGSÅ: Drammen Venstre slår fast at det spøker for borgerlig samarbeid etter valget

Mer fra Dagsavisen