Ståle Sørensen: - Det var viktig å isolere Nei til bomring

Det var svært viktig for Miljøpartiets Ståle Sørensen å få en synlig posisjon som viser Drammens nye retning. Det strider ikke mot hans tidligere kritikk mot symbolske seire, som han i 2015 rettet mot Venstre vekt på varaordførervervet.

På pressekonferansen den nye rødgrønne posisjonen holdt på Drammensbiblioteket fredag morgen, understreket Ap på nytt at bomring ikke er aktuelt den kommende perioden. Selv om det innebærer et taktskifte i De grønnes iver etter bilreduserende tiltak, bekrefter Ståle Sørensen overfor Dagsavisen Fremtiden  at noe av det viktigste de har fått til, er å isolere Nei til bomring.

– Å sørge for at de ikke skulle få innflytelse var viktig for MDG, sier Sørensen, som er fornøyd med å ha fått bompengerestriktive Sp med på laget til tross for noen standpunkter der de åpenbart skiller seg fra SV, V og MDG.

LES OGSÅ: Her er Drammens nye ordfører

– Vi holder avtaler

MDG klargjorde allerede før valget hvilken side de som "blokkuavhengig sentrumsparti" ville gå - og derfor havnet de ikke på vippen på samme måte som Senterpartiet. Fredag ble det klart at Ståle Sørensens parti likevel har fått uttelling for sitt retningsvalg, og får både varaordføreren og lederen i det kommende hovedutvalget for oppvekst.

Er dere fornøyd med strategien dere valgte?

– Ja, det ble jo Plan A. Med modifikasjoner. Sp gjorde et litt bedre valg enn forventet, men vi ville ha sentrum Venstre og utelukke Rødt.

Hvordan skal dere jobbe sammen så det ikke skal bli spill og splid. Holder personkjemi eller har dere spilleregler?

– Jeg tror de som har samarbeidet med meg og MDG vet at vi holder avtaler. Det har vi gjort med H, selv da Fredrik Haaning gikk ut og gjorde det han gjorde vedtok vi andre tertial med resten av Høyre. Vi er ryddige og står ved avtaler. I perioden vil det komme saker der vi har forskjellige meninger, det må være stor åpenhet og at vi ikke står samlet om alt. Det er  budsjettstyringen vi er nødt til å komme til enighet.

Du blir varaordfører. Hvordan vil vi merke at det er MDG som sitter med varaordfører og ikke Venstre eller Frp, slik det har vært i perioden vi snart legger bak oss?
– Man vil merke at det blir en mer politisk varaordfører enn i dag. Vi skal gå gjennom delegasjonsreglementet og fordele oppgaver. Arbeidsfordeling må Monica og jeg sette oss ned og snakke om.

LES OGSÅ: Ap-Monica fikk gratulasjoner av Jonas

Viktig markering

Sp kunne ha krevd varaordførervervet. Hvor viktig var det for MDG å få en synlig posisjon?

– Det var viktig for å markere at nå går byen inn i en annen situasjon og vi sitter ved rattet.

Så viktig at dere ikke ville blitt med hvis Sp fikk varaordfører?

– Det vil jeg ikke si, men det var veldig viktig for oss.

Du var selv svært kritisk til Venstre, partiet du tidligere representerte, som ved forrige kommunevalg gikk for å få varaordføreren, men mindre politisk gjennomslag. Er du redd for at den krasse kritikken fra dengang slår tilbake på deg?

– Nei, det jeg kritiserte var at de ikke fikk så mange andre posisjoner og de skrev under en avtale som undergravde Venstres politikk på veldig mange områder, det kommer ikke vi til å gjøre. Dersom vi nå ikke blir enige om en god avtale vi står inne for, blir det ikke en avtale.

Hva vil da stå i erklæringen dere skal komme med i neste uke?

– At dette er et rent valgteknisk samarbeid og at vi er enige om å sette oss ned og få til budsjetter sammen. Det er fullstendig mulig. Men det er uklokt å ikke bli enige om noen rammer, så alle er innstilt på å få til det.
Dokumentet skal være grønt og markere Miljøpartiet De Grønne, er så langt Ståle Sørensens er villig til å snakke om MDGs krav.

LES OGSÅ: – Samarbeidet på høyresiden ble for utfordrende

På sin egen facebookside beklager Sørensen at valget ikke ga grunnlag for å låse flertallet i bomsaken, men forsikrer at partiet ikke har gitt opp ideen om å få til en bypakke i Drammen. De neste fire årene kaller han en modningsprosess som samtidig skal sikre at nullvekstmålet holdes, at arealpolitikken er fornuftig og .
at en skikkelig sykkelveisatsing blir iverksatt.

"Dette er et valgteknisk samarbeid. Nå gjenstår den politiske plattformen, men vi er i god tro om at dette går vår vei", skriver Sørensen på sin side.