Sprit og skarpe kniver

NAVN I NYHETENE: Som 18-åring fikk Jonatan Bukkøy Arntzen sjansen til å bli kokk i New York, men valgte i stedet å satse på Tromsø. Det gikk skeis, men siden har kokken jobbet seg gradvis opp til å drive sitt eget sted som nå skal være med på «Spis for 100»-uka for første gang.

Hvem: Jonatan Bukkøy Arntzen (34)

Hva: Medeier, daglig leder og kjøkkensjef hos Ask og Loke som nå skal være med på «Spis for 100»-uka for første gang. Har tidligere jobbet blant annet på trestjerners Michelin-restauranten Maaemo i Oslo.

– Dere var ikke med den første gangen «Spis for 100»-uka ble arrangert tidligere i år, men hiver dere med nå?

– Ja, rent økonomisk burde vi kanskje ikke vært med denne gangen heller, men det er solidarisk vanskelig å stå utenfor. I tillegg er det et veldig bra arrangement.

– Hvilke tanker gjør du deg om arrangementet?

– Det som tiltaler meg med dette prosjektet er den solidariske siden av det. Vi kommer ikke til å tjene noe penger på det, men ønsker å vise oss i bybildet fordi vi er glade i byen de som bor her. Derfor ønsket vi nå å åpne matsalen for alle, og tilby en god matopplevelse for 100 kroner.

– Hvilke erfaringer gjorde du deg etter at det ble arrangert for første gang tidligere i år?

– Selv om vi ikke var med, merket vi helt klart en positiv effekt. Det var veldig mange mennesker ute i byen for å spise, og mange av dem kom innom oss selv om vi da ikke var med. Det er ingen tvil om at «Spis for 100»-uka har en effekt for besøket, da vi ser at vi kommer til å ha fulle restauranter hele den kommende uka.

– Hva skal dere friste med for 100-lappen den kommende høstferieuka?

– Vi lager smørstekt torsk med med grønn ertepuré, røkt bacon, ramsløk og estragonpesto med litt potetchips, urter, gressløk og tørket dill.

– Hvordan har dere valgt ut hva dere skal tilby for 100 kroner til uka?

– Det blir ikke italiensk trøffel og kongekrabbe vi skal servere, så det er klart at prisen på råvarene har vært med på å avgjøre det. Det blir torsk, erter og bacon, og det er ikke de dyreste råvarene. Vi lagde det samme under Norwegian Streetfood i Oslo, og fikk gode tilbakemeldinger da.

– Hva håper dere å få ut av uka?

– Jeg tror ikke vi kommer til å tjene noe penger på den retten vi skal selge for 100 kroner den kommende uka. Snarere tvert imot vil vi nok tape litt penger på akkurat den, men vi håper selvsagt på å gi folk en god matopplevelse slik at de kommer tilbake. I tillegg er mersalget med full restaurant selvsagt veldig viktig for oss.

– Dere har også nylig feiret to år siden dere åpnet tilbake i 2017. Hvordan har det vært å jobbe med Ask og Loke disse to siste årene?

– Det har vært en drøm som har gått i oppfyllelse for min del, selv om det har vært beinhard jobbing og en kamp for å overleve siden dag én. Vi merker nedgangstidene i markedet sterkt, men har blitt utrolig godt mottatt og får det til å gå rundt.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leser bøker hver eneste dag, og har lest veldig mange i mitt liv. Men jeg må trekke fram Gert Nygårdshaugs «Himmeltreets muligheter» og «Mengele Zoo», i tillegg til Lars Monsens «Til fots gjennom Alaska».

– Hva gjør deg lykkelig?

– God mat, drikke og gode venner. Og barna selvsagt.

– Hvem var din barndomshelt?

– Det var Eric Cantona. Han var helt sjef som spiller, men viste likevel at han var et menneske som gjorde feil og var litt som alle oss andre.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det jeg misliker mest er at jeg ikke har bedre arbeidskapasitet, selv om jeg jobber hele døgnet. Jeg blir furten hvis jeg er så sliten at jeg må hjem for å sove klokken 01.00 på natten hvis jeg egentlig har lyst til å jobbe videre.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– I sommer snakket jeg med en tv-produsent fra Stockholm og en fra England om å lage et tv-program der min «catchfrase» skulle være at jeg trengte sprit og skarpe kniver. Så det måtte ha blitt det da.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Klima og miljø. Vi som jobber med mat føler det på kroppen hvert år gjennom kvalitetsforskjell og tilgangen på råvarer. Jeg var nylig nede i Chablis og Champagne, og der måtte de høste inn druene en måned tidligere enn normalt på grunn av det ekstremt varme været.

– Er det noe du angrer på?

– Det jeg angrer mest på er at jeg som 18-åring fikk tilbud om å komme til New York for å jobbe for den nordiske restauranten Aquavit. I stedet valgte jeg å åpne en speedbar og barbecuerestaurant i Tromsø. Det gikk rett til skogs, og New York-turen ble det aldri noe av.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg er jeger og friluftsmenneske selv, så det måtte blitt Lars Monsen.