Sport

Kan trene i små grupper fra onsdag

Så lenge spillerne i både Strømsgodset og Mjøndalen er permitterte vil de ikke møte opp på treningsfeltet, selv om Norsk Toppfotball nå vil tillate klubbene å trene sammen i små grupper.

Bilde 1 av 2

Norsk Toppfotball (NTF) har bestemt at fotballklubbene i Eliteserien og 1. divisjon for menn kan trene organisert i små grupper fra og med 1. april, melder VG.

Vedtaket ble fattet mandag kveld og innebærer fortsatt at klubbene følger myndighetenes råd om uteaktivitet. Spillerne kan trene i små grupper på opp til fem personer så lenge alle holder én meters avstand til hverandre.

Forbudet mot organisert trening ble innført for om lag to uker siden på grunn av spredningen av koronaviruset. Klubbene ble informert om det nye vedtaket tirsdag morgen, ifølge  VG.

LES OGSÅ: Mjøndalen permitterer hele spillertroppen

Fortsatt permittert

I utgangspunktet ønsket NTF å vente på presiseringer fra helsemyndighetene før de gjorde endringer i treningspraksisen. Men ettersom dette dro ut i tid, valgte de å åpne opp for trening i mindre grupper.

– Det er både vår skyld og ikke vår skyld at det har tatt lang tid. Når det har dratt ut så langt i tid, så sier vi at vi følger det som gjelder i dag. Så kan man diskutere om det burde skjedd fortere, men nå er det historie, sier styreleder Cato Haug i NTF.

Alle spillerne i både Strømsgodset og Mjøndalen er fortsatt permittert, og sånn sett har de ikke noe oppmøteplikt. Mjøndalen-kaptein Christian Gauseth sier at det for dem er totalt uaktuelt å møte opp hvis de ikke får betalt.

– Vi har fått beskjed om at treningene kan starte opp igjen i morgen. Men jeg kan si det med en gang: Det er fullstendig uaktuelt å utføre arbeid når man ikke får lønn for det, sier Gauseth til TV 2.

LES OGSÅ: Nakkim om den uvanlige Mjøndalen-karrieren

– Kan bli urettferdig

Både i Strømsgodset og Mjøndalen har de permitterte spillerne fått med seg detaljerte egentreningsprogrammer som skal sørge for at de holder seg i form mens de er permittert og i påvente av oppstarten av fotballsesongen.

– Dialogen med klubben for vår del har vært veldig god. Vi har fått god informasjon hele veien. Så jeg er trygg på at vi finner en god løsning på det som venter. Men akkurat hvordan er litt for tidlig å si, sier Gauseth.

Der enkelte klubber har permittert sine spillere har andre klubber valgt å ikke gjøre det. Dermed kan de som ikke har permittert sine spillere starte opp igjen med treningene onsdag, vil trolig ikke Gauseth og Mjøndalens spillere gjøre det siden de er permitterte selv om de får lov av forbundet.

– Det er klart det kan bli urettferdig for enkelte klubber at noen starter opp igjen treningene mens andre ikke gjør det. Men når du permitterer arbeidsstokken, så har du ikke samme rettigheter overfor arbeiderne som de som ikke gjør det. Det er bare rett og rimelig og noe jeg tror alle ser på som fornuftig, sier Gauseth som påpeker at klubbene kan endre på permitteringene på kort varsel som gjør at spillerne i praksis kan møte på jobb igjen i morgen.

– Om dette er nok til å fjerne permitteringene, er en klubbbeslutning, sier MIF-kapteinen til TV2.

LES OGSÅ:  Vilsvik: – Bedre å bli permittert enn å ikke ha noen jobb å gå til

Klubbene vil ikke foreta seg noe foreløpig

Daglig leder André Nevstad i Mjøndalen er usikker på hva som ligger i NTFs beslutning, og hvordan klubben skal forholde seg til muligheten klubbene nå har til å åpne treningsfeltet igjen. Han vil derfor avvente nærmere presisering.

– Våre spillere og trenere er permittert fra arbeidet sitt, og vi kan ikke kreve at de skal komme tilbake og jobbe, sier Nevstad til DT.

Også Strømsgodsets spillere er permitterte, og vil heller ikke møte opp på treningsfeltet onsdag.

– Det er fint at det nå åpnes opp for organisert trening i mindre grupper, men for oss som er permitterte endrer det ikke så mye akkurat nå. Hvis permitteringene blir trukket kan man begynne å komme på trening igjen, forteller forsvarsspiller Jonathan Parr til DT.

Godsets daglige leder, Dag Lindseth Andersen, forteller til avisen at de ikke vil utfordre verken helsemyndighetenes forbud eller permitteringsreglene. Lindseth Andersen sier at de skal vurdere hva de kan gjøre med vedtaket.

– Vi må ta en diskusjon om vi skal gjøre noe i det hele tatt, og hva vi skal gjøre hvis vi skal gjøre noe, sier han.

LES OGSÅ: Godsets daglige leder er åpen på at spillere kan forsvinne

Mer fra Dagsavisen