Han debuterte på A-laget til Strømsgodset mot selveste Manchester United, har tatt kongepokalen i bandy og satt ny løyperekord i sykkelrittet Trondheim-Oslo. Hadde det vært en lokal Egebergs Ærespris, hadde Jan Dekko vært en soleklar kandidat.

Av Tom Helgesen

Han har også deltatt i flere Birkebeinerenn på ski og har gått Vasaloppet ni ganger, så verken kondisen eller allsidigheten er det ikke noe å si på.

Jan Dekko kan tituleres som en ekte SIF-gutt, for det er ingen tvil når du har gått gradene i klubben på Gulskogen helt fra førskolealder og i tillegg er oppvokst i selveste Rødgata. For de uinnvidde er Rødgata den gata der de store stjernene fra SIFs første storhetstid vokste opp.

– Ja, barneskolen gikk jeg på Rødskog skole, og så dro jeg over elva og studerte videre på Børresen skole, sier 64 åringen og gliser. Mange kjenner nok for øvrig også Jan igjen som syklende postbud i Drammen gjennom flere tiår.

Jan Dekko på vei inn i marka ved Haddelandsdammen på Konnerud.

Jan Dekko på vei inn i marka ved Haddelandsdammen på Konnerud. Foto: Tom Helgesen

Unikt barne- og ungdomsmiljø

Fotballsparkingen startet altså tidlig, ikke helt ulikt nabogutta i gata. Det var også tradisjonelt å starte med bandy i tidlige barneår.

– Det var et veldig bra og egentlig helt unikt barne- og ungdomsmiljø på «Gursken». Det var trygt og godt både for foreldre og barn, der alle kjente alle, sier 64-åringen. Denne allsidige oppveksten i idretten og Strømsgodset skulle for øvrig prege han for resten av livet.

Les også: Bjørn var lei av at skiturene i Drammensmarka bare var rett opp og rett ned – ble rundløypenes far

Drømmedebut

– Fotballinteresserte drammensere husker kanskje 10. august 1977 på Marienlyst, og du gjør det i hvert fall?

– Sånn glemmer man aldri. Å få debutere på A-laget til klubben i sitt hjerte på hjemmebane mot selveste Manchester United var stort. Selv om det var i sommerferien, spilte vi foran over 10 000 tilskuere. Jeg spilte riktignok bare noen minutter som innbytter, men glemmer det aldri. Jeg bytta drakt etter kampen med Brian Greenhoff, stjernespiller og landslagsmann for England, erindrer han.

– SIF spilte den gang i 2. divisjon, og de to tidligere SIF-stjernene Steinar Pettersen og Arild Mathisen var trenere. Jeg skjønte at jeg aldri kom til å bli noen stor fotballspiller, men spilte så lenge jeg hadde glede av det. Vi varierte med fotball om sommeren og bandy om vinteren. Sesongen 1979/80 begynte jeg å spille for Solberg i bandy samtidig som jeg sluttet å satse på fotball. Bandyen gikk bra, og jeg var kaptein på laget som ble norgesmestere i 1981. Denne bedriften gjentok vi i SSK også i 1983 og 1985. 

Les også: Slik tar du bedre vinterbilder med mobilen

Lagkaptein og norgesmester i bandy for Solberg SK i 1981. Foto privat. 0937

Lagkaptein og norgesmester i bandy for Solberg SK i 1981. Foto privat.

Holdt på å forspise seg

Nå nærmet Jan seg 30 år, og da fant han en ny idrett.

Han gikk lei bandy etter sesongen 1985, og da kjøpte han seg sin første racersykkel, eller landeveissykkel, som folk sier i dag. Den kosta den nette sum av 2500 kroner, en forholdsvis kostbar investering for en postmann. Dette kjøpet skulle imidlertid gi sprekingen en ny treningshverdag og en ny, livslang lidenskap.

Fra før sykla han jo dagen lang med posten rundt i Drammen, men nå tok det helt av.

I en av hovedstadsavisene ble han titulert som den personen som sykla mest i hele Norge, og det var helt sikkert beinharde fakta.

– Jeg ble helt hekta på sykling, og det ble mange timer og mange mil på sykkel. Jeg ble en del av miljøet i Drammen CK, og vi trente knallhardt. Jeg syklet Trondheim-Oslo første gang sammen med min onkel Steinar Høsøien. Jeg fikk beskjed av han om at jeg skulle spise mye før start. Jeg tok rådet gravalvorlig og spiste så mye at jeg nesten ikke kom av toget i Trondheim. Etter start er det vanlig å stoppe og spise etter fem-seks mil. Jeg hadde imidlertid stappet i meg så mye at jeg ikke orket å spise før på Hjerkinn, som er etter ca. 17 mil, forteller han og ler.

Les også: Jobbet 20 timers dugnad for å åpne skiløypa: – Gleder mange

Jan Dekko er fornøyd etter målgang og seier i sykkelrittet Trondheim-Oslo i 1988. Foto privat.

Jan Dekko er fornøyd etter målgang og seier i sykkelrittet Trondheim-Oslo i 1988. Foto: Privat

Vant med ny løyperekord

Debuten ga erfaring han kunne bygge videre på, og han fikk mange sykkelmil i beina de påfølgende sesongene.

I 1988 hadde Jan nådd såpass høyt nivå at han fikk starte i den såkalte rekordpuljen, som består av 75 mann. Det gikk radig over Dovrefjell og nedover Gudbrandsdalen.

– Da vi kom til Lillehammer, ble jeg spurt av Morten Sæther (tidligere toppsyklist, red.anm.) om vi skulle stikke og sykle de siste 19 milene alene, forteller Jan. Som sagt, så gjort, og noen timer etterpå suste duoen inn i Oslo til seier og ny løyperekord på tiden 14.05.49.

Tiår seinere gjentok drammenseren bedriften nok en gang, nå sammen med Sykkelklubben Rye. De rullet i mål etter 5340 kilometer på knallsterke 13.32.18 og ny løyperekord.

Seier i Trondheim-Oslo på ny løyperekord i 1988. Foto privat.

Seier i Trondheim-Oslo på ny løyperekord i 1988. Foto: Privat.

– Er du fremdeles like aktiv på sykkel og konkurrer like mye nå som du har gått over i pensjonistenes rekker?

– Nei, i dag sykler jeg ikke ritt, men jeg trener likevel mye. Jeg trener cirka fire ganger i uka, både sommer og vinter. Før gikk jeg mye på ski om vinteren, men nå er det bare fatbike som gjelder (terrengsykkel med breie dekk, red.anm).

– På dugnad har vi laget egen sykkel- og labbeløype som starter på Haddelandsdammen på Konnerud og går rundt ei mil i Strømsåsen. Vi har spleiset på egen løypemaskin, noe som kalles snow-dog. Løypa er åpen for alle, både gående og syklende. Vi har bare fått gode tilbakemeldinger på dette, og det gir meg driv til å holde på, forteller ildsjelen, som har bodd på Konnerud i 17 år.

Han holder også formen ved like med å hogge ved. Det er ikke få vindfall han har ryddet opp i Strømsåsen og dratt hjem til boligen for videre bearbeiding.

Les også: Stronghytta har gått tom for penger i innspurten: – Det har vært mange søvnløse netter

Jan Dekko med den noe underlige farkosten som kalles snow-dog som han preparerer sykkel- og gangløyper med i Strømsåsen vinterstid.

Jan Dekko med den noe underlige farkosten som kalles snow-dog som han preparerer sykkel- og gangløyper med i Strømsåsen vinterstid. Foto: Tom Helgesen

Sykler tandem med blind venn

Tidligere hadde Dekko noen treningsturer på sykkel, ofte sammen med treningskompis Terje Kolbjørnsen, som var helt hinsides.

De kunne gjerne tråkke en tur innom Sverige, eller besøke noen Vestlandsfjorder på en todagers økt.

Det blir noen langturer innimellom nå også, og senest sommeren 2020 syklet han sammen med nevnte Kolbjørnsen og Frode Laksholm og Rune Høiås fra Bjørn Myhre Sport i Krokstadelva fra nettopp Krokstadelva til Brønnøysund.

Dette er en strekning på ca 100 mil, som de brukte fire dager på.

Navnet Dekko er for øvrig farsnavnet fra Hemsedal der Jan har hytte. Et år han skulle gå Skarverennet på ski, syklet han like godt fra Konnerud til Hemsedal først før han gikk skirennet.

– De kanskje fineste opplevelsene jeg har hatt på sykkel, er sammen med blinde Tore Henriksen. Han er en meget god venn, og vi har syklet tandem sammen i 25 år. Ingen har vel imponert og inspirert meg mer enn han. Vi har syklet Birkebeinerrittet ni ganger sammen, og det mest imponerende var da han syklet alene som blind over fjellet til Lillehammer. Han syklet kun etter musikklyd foran seg, sier Jan overveldet.

Les også: Jan Kristian syklet 11 timers lørdagstur i -20: – Noen mener jeg burde vært lagt inn på sykehus

Martin Ødegaard får god respons for sin første opptreden fra start i Real Madrid-trøya siden september.

21 år gamle Ødegaard ble sammen med Eden Hazard byttet ut snaut halvveis i 2. omgang i helgens 1-1-kamp mot Villarreal. I Marca, Spanias største avis, høster nordmannen lovord av journalist og underredaktør Carlos Carpio.

– Det mest håpefulle å ta med seg fra kampen for Real Madrid, var opptredenen til Ødegaard, som får en rolle som blir enda viktigere de neste to månedene på grunn av skaden til Federico Valverde, som sannsynligvis vil være på sidelinjen lenger enn de fire ukene som ble antatt, skriver Carpio i en kommentar.

Valverde har pådratt seg et brudd i høyrefoten. I helgen måtte Real Madrid også klare seg uten Sergio Ramos og Karim Benzema på grunn av skader i tillegg til Casemiro, Eder Militao og Luka Jovic på grunn av koronasmitte.

Carpio skriver videre at Ødegaard ikke hadde problemer med å ta tempoet etter at han nylig var tilbake fra skade.

– Han deltok i spillet og jobbet hardt for å presse Villarreal når de hadde ballen, som var viktig med Casemiro ute av laget. Spillet hans var enkelt, men effektivt, og han så komfortabel ut med ballen. Han var helt synkron med (Luka) Modric og (Toni) Kroos, som han hjalp gjennom hele kampen. I første omgang kontrollerte alle tre ballen med en imponerende flyt, og de dominerte midtbanekampen, vurderer han.

Onsdag skal Real Madrid på besøk til Milano der Inter venter i mesterligaen. Der har Real Madrid fått en skjev start med én seier, én uavgjort og ett tap og er på 3.-plass i gruppen. Inter ligger sist.

Da en på det andre laget sa «jævla svarting» til Saihou Sarr, grep lagkameraten Brede Skistad tak i trøya på motspilleren. Men det var Skistad som fikk gult kort.

Av: Harald Reitan

Torsdag fortalte NRK historien til fotballspillerne Aristide Mutula Sagbakken (19) og Naftali Yakobo (19), som spiller på Mjøndalen og Skiold. Selv om bestevennene spiller for forskjellige lag, har de urovekkende like opplevelser om rasisme på fotballbanen.

– Jeg skjønner ikke at dette fremdeles er et problem, sier Saihou Sarr (69). Han var den første afrikanske spilleren i norsk toppfotball. Sarr ser ned på stadion i Mjøndalen der eliteserielaget trener for å unngå et nytt nedrykk.

– Se der, på laget er det tre med samme hudfarge som meg, og slik er det over hele landet, på alle nivåer, det er blitt helt normalt. Hvorfor skal da noen utsettes for hets på grunn av at de kommer fra et annet opprinnelsesland enn Norge? Jeg var alene den gangen, og skjønte ikke helt hva som skjedde til å begynne med.

Saihou Sarr er bare en av mange afrikanere som har spilt på Mjøndalen. Tre av dem forbereder seg til kamp mot Molde søndag. Foto: Harald Reitan

Vi hopper tilbake til høsten 1975. Mjøndalen har sikra kontrakten i mennenes øverste divisjon for neste år, og spillere og ledere skal reise til Spania med kjærester og ektefeller på avslutningstur. Så kommer anbefalingen fra fotballforbundet om ikke å reise til Spania, der diktatoren Franco kjemper for å beholde makta.

– Hvem som fant på å reise til Gambia i stedet, husker jeg ikke, men kanskje det var reisebyrået som kom med forslaget, sier Roar Norheim Larsen, som var sportslig leder den gangen. Selskapet dro av gårde, og kom til hovedstaden Banjul tidsnok til å få med seg cupfinalen som Real Banjul FC vant.

– Vi så ham med en gang, spiller nummer 10, Saihou Sarr, sier Roar.

– Han skulle vi hatt på laget!

Etter forhandlinger med direktøren i departementet for ungdom, kultur og idrett, der Saihou jobba, fikk Mjøndalen IF en avtale om at vi skulle skaffe ham en idrettsutdannelse i Norge mot at han spilte gratis for MIF. Det var Brede Skistad (1948-1995), som spilte på laget, og jeg som sto for forhandlingene.

– Cupfinalen var jo avslutninga på sesongen for oss også, så motivasjonen for å spille en ny kamp like etter, var ikke helt på topp, smiler Saihou, men jeg fikk med meg så mange spillere at vi stilte et lag som spilte en uformell kamp mot Mjøndalen, og dermed var vennskapet etablert.

Les også: Ønsker konkrete tiltak mot rasisme i skolen

Første møte mellom Saihou Sarr og Mjøndalens kaptein Ole Kristian Olsen høsten 1975. Foto: Privat

Fremmed fugl

Saihou Sarr kom til Mjøndalen i april 1976. Han gikk naturligvis rett inn på laget som skulle ta sølv i øverste divisjon det året.

– Jeg var jo en kuriositet, og det var fullt av folk rundt banen da jeg var på den første treninga. Jeg var jo den første afrikanske spilleren i norsk toppfotball. Men folk inkluderte meg med en gang, og her i Mjøndalen har jeg til denne dag aldri opplevd rasisme, understreker han.

– Lagkameraten Brede Skistad ble min norsklærer og mentor, sier han.

– Det er jo helt vanlig at det kan koke i dueller mellom spillere på banen, og ofte blir det sagt ting som ikke egner seg på trykk. Men jeg var jo ikke så god i norsk ennå den våren, så jeg skjønte ikke betydninga av det som ble sagt. Jeg ble veldig lei meg da jeg skjønte at mye av det var rasistiske kommentarer, forteller Saihou.

Les også: – Jeg synes rasismedebatten sporer helt av

Gambisk-norsk forbrødring mellom Real Banjul FC og Mjøndalen IF. Foto: Privat

Skjult for lagkameratene

Ole Kristian Olsen (70) var kaptein på laget i de fleste årene Saihou Sarr spilte på Mjøndalen.

– Hørte du noen gang at han fikk kommentarer fra motspillere som du reagerte på?

– Nei, jeg gjorde ikke det, og det var aldri noe tema i spillergruppa vår heller.

– Jeg vet om en sak der det ropt fra tribunen i Stavanger, men som vi ikke hørte nede på banen. Men den saken ble anmeldt av andre publikummere, og det førte til at fotballforbundet sendte ut oppfordring både til klubber og dommere om at de måtte være ekstra oppmerksomme på slikt, og slå ned på det.

– Nei, det stemmer nok at verken Ole Kristian eller andre på laget hørte hva som foregikk i dueller der jeg var involvert, sier Sarr.

– Det er ofte mye lyd på et fotballstadion, og hva som skjer i en én-til-én-situasjon, er ikke så lett å oppfatte for andre. Men det var ett unntak. I en kamp som ble spilt i Oslo, og jeg vil ikke si hvilket lag vi spilte mot, hørte Brede at en på det andre laget sa «jævla svarting.» Brede reagerte spontant, og grep tak i trøya på motspilleren. Det var Brede som fikk gult kort, minnes Saihou, som hadde det vondt den første tida da han oppdaga rasismen.

Senere forble dette mellom ham og Brede.

Saihou betrodde seg til Brede når det hadde vært episoder, og de diskuterte grundig hvilken strategi de skulle møte det med. De bestemte seg for ikke å gjøre dette til en sak i spillergruppa, siden det ikke var der problemet var. Og der var Saihou trygg.

Les også: – Det er mange måter å være norsk på

Ole Kristian Olsens utklippsbøker dokumenterer Saihou Sarrs sportslige karriere i Mjøndalen. Foto: Harald Reitan

Hva med avisenes ordvalg?

Mjøndalens farge på draktene er brun. Laget har ofte blitt kalt «bruntrøyene.» I 1977-sesongen spilte Mjøndalen bortekamp mot Bryne. Dette var Saihou Sarrs andre sesong i Norge, og i denne kampen scora han seiersmålet for Mjøndalen like før slutt. I Ole Kristian Olsens utklippsbok finner vi en reportasje VG lagde, med denne overskrifta:   

«BRUNTRØYENE SER IKKE 'SVART' PÅ DET»… og fortsetter: «Det er ingen grunn til å se svart på det for Mjøndalen i år. 1-0 over Bryne på Jæren er en fin stimulans i oppladningen til årets seriespill. Og det skulle ikke gjøre sakene dårligere at det var Ghana-spilleren Saihou Sarr som avgjorde det hele.»

Her bommer riktignok journalisten på hvilket land Sarr kommer fra, men så var det denne overskrifta, da, som VG sjøl kan få kommentere 43 år etter:

– VG er kjent for sine ordspill i titler på saker – hadde dette vært en gangbar tittel i dag?

– Overhodet ikke, sier dagens sportssjef i VG, Eirik Borud.

– Dette er knapt til å forstå i dag, og jeg tar sterkt avstand fra at avisa har uttrykt seg slik.

 – Hvordan forklarer du at dette slapp igjennom?

– Jeg finner ingen unnskyldning, men samfunnet er i endring. I dag har vi nok et mer bevisst forhold til valøren enkelte ord kan ha, og hvordan de kan virke. Dette er et glimt inn i en annen tid og et annet samfunn enn vi har i dag. Globaliseringen hadde ikke kommet så langt den gangen, og nordmenn generelt hadde ikke samme kunnskapen til verden og alt omkring oss. Vi må huske at Erna Solberg som statsråd brukte ordet «neger» så sent som i 2002. Det ville hun ikke gjort i dag, sier Eirik Borud.

Foto: Utklipp fra VG våren 1977.

Hvordan skulle Sarr møte hetsen?

– Kommentarene på banen som bare jeg skulle høre, tok ikke slutt, sier Saihou Sarr.

– Derfor diskuterte Brede Skistad og jeg hvilken strategi vi skulle møte dette med. Da jeg hadde lært såpass bra norsk at jeg kunne svare, tok jeg igjen ved å svare med ord, men ikke skjellsord. «Jeg snakker ikke med dumme og uvitende folk,» ble et vanlig svar. Og om det kokte inni meg, fikk jeg kanalisert energien som oppsto ved å enten drible motstanderen, eller få ham til å dumme seg ut på annen måte!

Les også: Fikk beskjed om å gå ut av køen fordi det var for mange innvandrere inne

Et forbilde?

Etter hvert fungerte dette for Saihou. Han sier at han fikk lagt opplevelsene fra seg gjennom å reagere spontant som han gjorde, og han gikk ikke hjem og grubla over dem etterpå.

– Forbundet kan komme med retningslinjer, men det er klubbene som må ta det store, oppdragende ansvaret, og slå ned på intern uforstand. Jeg blir veldig lei meg når dette skjer i dag, 44 år etter mine første opplevelser på området i norske fotballmiljøer. Med den samfunnsutviklingen vi har hatt, der folk fra veldig mange forskjellige opprinnelsesland lever sammen i Norge, gjenspeiles dette mangfoldet i idretten også. Da er det helt ubegripelig at noen skal få lov til å drive hets mot dem som ikke har en etnisk norsk bakgrunn. En klubb skal være en enhet, og hvis grumset ikke blir slått ned på med en gang, dannes det smågrupper som kan støte ut enkeltindivider, sier Saihou Sarr.

– Snakker du med afrikanske spillere som kommer hit til Mjøndalen, og som kan være offer for samme oppførsel fra andre som du sjøl har opplevd?

– Ja, det har jeg gjort mange ganger, men jeg vil ikke trenge meg på og konstruere problemer for dem. Og sjøl om jeg ikke har noe offisielt verv i MIF nå, så stiller jeg opp om jeg får et signal om at jeg kan bistå med noe.

– Er din måte å takle rasisme på, noe alle kan bruke?

– Sikkert ikke. Folk er forskjellige. Jeg er så heldig at jeg er utstyrt med sjølironi, og den bruker jeg ofte. Den kan avvæpne, men det er viktig at man ikke fleiper ting vekk når de er av det slaget at man tar dem med seg hjem.

Arne Larsen Økland og Saihou Sarr etter kampen på Bryne som Mjøndalen vant 1-0 etter scoring av Sarr. Foto: Privat

Hjem til Gambia

Saihou Sarr var ferdig med utdannelsen på Norges idrettshøgskole i 1980.

Da reiste han hjem til Gambia og overtok ansvaret for all organisering av idrett i departementet han jobba i før han reiste til Norge.

Han spilte klubbfotball, han spilte og var kaptein på det gambiske landslaget, han trente det gambiske juniorlandslaget i to år og var spillende trener for seniorlandslaget i to år. Han avslutta fotballkarrieren med bare å være spiller i 1987. Da var han sliten.

Les også: Adopterte Glenn Hole ble spurt om når han skiftet navn

Tilbake i Mjøndalen

– Da jeg fikk en forespørsel fra Førde i Norge om å komme og være trener og lærer, tenkte jeg meg ikke om en gang, jeg sa øyeblikkelig ja.

Senere var han trener og lærer i Stryn, fremdeles i Sogn og Fjordane, og i Lakselv i Finnmark.

– Da vi diskuterte å reise sørover igjen, var det bare ett sted vi ønska oss til: Mjøndalen. Og her er jeg, smiler Saihou.

– Du har hatt tre unger som har drevet idrett her – har de opplevd rasisme?

– Nei, ikke som jeg kjenner til. Vi har hatt åpenhet i familien om mine erfaringer, men verken de to døtrene mine, som har spilt håndball, eller sønnen min, som jeg sjøl har vært trener for og som gikk gradene helt opp til A-laget i Mjøndalen, har fortalt om noe slikt.

– Derfor er det tungt å observere at det ser ut som vi har fått et tilbakeslag på dette området nå, sier Saihou Sarr og speider utover kunstgraset på stadion i Mjøndalen, der forberedelsene mot helgas hjemmekamp mot Molde foregår.

PS: Antonio Delgado, som er født på Kapp Verde, spilte noen kamper for Strømsgodset i 1967. Men siden Kapp Verde da var en del av Portugal var Delgado portugisisk statsborger, ikke afrikaner.

Mustapha Fofana (19) går fra Strømsgodset til Øygarden på lån ut sesongen.

Fofana har slitt med sykdom denne sesongen og ikke fått noen minutter for Strømsgodset i Eliteserien i fotball.

– Vi er veldige glade for at Fofana får dette utlånet. Mulighetene for spilletid er større i Øygarden enn hos oss akkurat nå, så dette er det riktige for hans utvikling videre. Vi håper han fortsetter utviklingen sin og ønsker han lykke til, sier sportssjef Jostein Flo til Godsets hjemmesider.

19-åringen lånes ut gjennom den nasjonale utlånsordningen som gjør at lokalt utviklede spillere mellom 18 og 22 år kan gå på lån utenfor overgangsvinduet.

Øygarden sliter i bunnen av 1. divisjon med sju poeng opp til kvalifiseringsplas. Det gjenstår åtte kamper av sesongen.

Fofana selv mener det er en fin mulighet, etter en sesong preget av langvarig sykdom.

– Nå kan jeg få litt kamper i beina igjen, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å hjelpe Øygarden med å redde plassen i OBOS-ligaen, sier Fofana, som allerede er på plass på Sotra og formelt spilleklar til morgendagens viktige hjemmekamp mot Kongsvinger.

(©NTB) (godset.no)

Strømsgodsets Kreshnik Krasniqi er plassert i karantene etter å ha testet positivt for koronaviruset etter en U21-samling med Kosovo.

Det melder drammensklubben på sitt nettsted.

Krasniqi er en av flere spillere i Kosovos U21-landslag som er smittet av viruset. Godsets 19-åring testet positivt først da han kom til Gardermoen onsdag kveld.

Han skulle uansett blitt plassert i karantene i ti dager etter hjemkomst etter å ha vært i kontakt med smittede personer. Krasniqi er plassert i karantene på et hotell i Drammen og har milde symptomer på koronavirus.

– Jeg føler meg fin. Jeg har kun litt hodepine, ellers går det bra, sier han til klubbens nettsted.

Han har ikke vært i nærkontakt med noen i Strømsgodset etter samlingen, og dermed får hans positive koronatest ingen konsekvenser for lagets kamp mot Start søndag.

De islandske Godset-spillerne Ari Leifsson og Valdimar Thor Ingimundarsson må være ti dager i hjemmekarantene etter å ha vært på U21-landslagssamling. En medspiller av dem har testet positivt på korona, mens Leifsson og Ingimundarsson har levert negative prøver.

Landslagstrener Ole Morten Iversen ble mektig imponert over Helene Marie Fossesholms kanonløp i Toppidrettsveka, men har samtidig en liten advarsel i ermet.

– Hun er vant til å konkurrere hele året, og hun liker å være i form hele året. Men som langrennsløper går ikke det. Da har du en to-tre måneder der du må være i form. Det blir hennes utfordring etter hvert, og det skal vi klare å takle, sa Iversen til NTB etter at 19-åringen hadde utklasset alle på den siste etappen av Toppidrettsveka.

I Granåsen skøytet hun dedisert fortest på 10-kilometeren og sikret seg sammenlagtseieren.

Les også: MDG truer rødgrønne ekspartnere: Vil ikke garantere for nedleggelse av Viken

Løpere som Therese Johaug og Heidi Weng var riktignok ikke med.

– Det hadde vært artig og sett hva som hadde skjedd om Therese hadde vært med. Jeg tror at dette løpet hadde holdt til pallen i et verdenscuprenn, sa landslagskollega Tiril Udnes Weng da hun fikk spørsmål fra NTB om Fossesholms prestasjon.

– Men hun (Johaug) er ikke her, så det får vi aldri noe svar på, konkluderte landslagstrener Iversen.

– Men løpet var kanskje Toppidrettsvekas prestasjon?

– Ja. Det vil jeg si. Det var bortimot rått slik jeg ser det. Det er ikke dårlige løpere hun er opp imot, og i dag gikk hun virkelig bra, sa Iversen.

Les også: «Slik blir det skapt et omdømmebilde av et Nav som alltid har rett»

Energi

Iversen hentet Eiker-løperen inn på seniorlandslaget i vår til tross for hennes unge alder. Utfordringene har hun tatt på strak arm. Det vil ikke overraske om Fossesholm vil kjempe helt i toppen når langrennssesongen eventuelt kommer i gang til vinteren.

Iversen finner fram fine ord når han blir bedt om å forklare hvordan stortalentet har oppført seg etter at hun ble løftet opp i den innerste krets.

– Hun har oppført seg bra, hun. Hun er junior, men kommer inn med masse energi, humør, positivisme og lekenhet. Hun er en type som også de eldste jentene på laget setter pris på. Ikke et vondt ord om de eldste, men det har ikke kommet så mange løpere opp de siste årene, og de samme løperne har vært på samme lag lenge. Det å få inn friskt blod gagner oss alle. Hun er moden for alderen og har en del spisskompetanse og ressurser som vi trenger, sier kvinnelandslagstreneren.

Les også: Legger ned postkontoret: – Uakseptabelt at store grupper mister grunnleggende banktjenester

Frihet

Helene Marie Fossesholm liker å trene og konkurrere gjennom hele sesongen. Hun gjentar ofte at hun liker å være i form året rundt.

Ifølge landslagstreneren er det ikke slik at hun bremses.

– Nei. Hun trener omtrent som hun har gjort før. Det har fungert for henne. Hun har en langsiktig målsetting om å tilpasse treningen til voksen langrennstrening. Det som fungerer bra i junioralder fungerer ikke nødvendigvis like bra i senioralder. Det blir en gradvis overgang til mer lik trening som de andre. Det er ikke mye bremsing. Det er mer det å minne henne på om enkelte ganger er det nødvendig med litt færre hardøkter.

Les også: – Jeg synes rasismedebatten sporer helt av

Fossesholm vet at det ikke deles ut medaljer i et rulleskirenn i august, men hun har likevel all grunn til å være tilfreds med det hun har gjort i sommer.

– Totalt er jeg veldig godt fornøyd med Toppidrettsveka. Jeg har gjort det jeg har kunnet i alle rennene. Jeg føler at dagsformen har vært der i alle løp. Dette er god motivasjon å ta med inn mot høsten, for det er mye jobb som skal legges ned før åpningsrennene på Beitostølen. Jeg føler at jeg har tatt steg siden i fjor og føler at jeg har fått vist det her. Men det er til vinteren du skal vise at du virkelig har tatt steg. Ikke nå, konkluderte 19-åringen etter oppvisningen i Granåsen.

Christian Grindheim var langt fra fornøyd med sine medspillere da Haugesund gikk til pause med 0-1 mot Strømsgodset. Laget tapte til slutt 2-3 søndag.

Strømsgodset gikk til pause med en fortjent ledelse mot et Haugesund-lag som var mer opptatt av å klage på dommeren og hverandre i første omgang. Iallfall ifølge Grindheim, som tok et oppgjør med lagkameratene i sitt pauseintervju med Eurosport.

– Vi er mer opptatt av å gå og kjefte på hverandre og skylde på hverandre. Vi må gjøre ett eller annet i garderoben. Maken til syting er det lenge siden jeg har hørt. Det er sånn en barnehage gjør og det gidder jeg ikke å høre på, sa Grindheim.

Les også: Mjøndalen snøt Brann for seier

Men det ville seg ikke for Haugesund etter pausepraten heller, selv om laget utlignet til 2-2 på overtid etter at Mikkel Maigaard først hadde doblet gjestenes ledelse.

For rett etter at Haugesund trodde de hadde sikret poeng scoret Lars-Jørgen Salvesen endelig og sikret 3-2-seier for Strømsgodset.

Med seieren rykker Godset fra søndagens motstander på tabellen og står med 18 poeng, tre flere enn Haugesund som blir stående med sine 15.

Les også: Sjørøverengelen (+)

Flott lagmål

Åpningsmålet til Strømsgodset var av det pene slaget.

Mikkel Maigaard slo flott gjennom Moses Mawa på kanten, som dro seg fint fri fra sin oppasser og spilte inn til Hove på blank kasse. I motsetning til Raheem Sterling i lørdagens mesterligakamp hadde ikke Hove noen problemer med å sette ballen i det åpne målet.

Strømsgodset fortsatte å føre kampen og kunne doblet ledelsen før pause, der Grindheim uttrykte sin frustrasjon over sytingen fra egne lagkamerater.

Det var ikke særlig finspill å spore fra noen av lagene rett etter pause, men med ti minutter igjen av kampen eksploderte den.

Les også: Kunst Elva Rundt avlyst - tre dager før utstillingen

To overtidsmål

For kampen skulle avgjøres ved to anledninger mot slutten, der lagene svarte direkte på hvert sitt mål imot.

Først var det Haugesund som scoret rett etter at Strømsgodset hadde doblet ledelsen i det 80. minutt. Alexander Ammitzbøll raget høyest på en corner fra Kristoffer Velde og ga ny spenning i kampen.

Det ble også veldig spennende til slutt, der Strømsgodset tok siste stikk, minuttet etter at hjemmelaget fikk 2-2 med et selvmål av Lars Vilsvik.

Salvesen, som hadde brent gode sjanser tidligere i kampen, fikk endelig uttelling da han omgjorde et flott innlegg fra Maigaard til mål og stanget inn 3-2.

Med bare ett mål på de siste fire kampene var Andreas Hellums scoring sårt etterlengtet da Mjøndalen slo Brann 1-0 på bortebane søndag.

Kåre Ingebrigtsens menn hadde sjanse på sjanse gjennom hele oppgjøret, men det var til slutt Andreas Hellum, assistert av Lars Olden Larsen, som stjal alle poengene i Bergen.

Hjemmelagets Daouda Bamba traff metallet i første omgang og var nær ved å ta Brann i ledelsen ved flere anledninger.

Det Mjøndalen manglet i det offensive spillet tok de igjen defensivt. De brunkledde holdt hjemmelaget unna i 90 minutter og scoret seiersmålet fem minutter før slutt på sitt første skudd på mål.

Dermed tok Mjøndalen viktige poeng og klatret bort fra kvalifiseringsplassen. Brann ligger på 8.-plass.

Les også: Sjørøverengelen (+)

Nærme for Bamba

Brann-spissen var farlig gjennom hele kampen og kunne tatt hjemmelaget i føringen etter kvarteret spilt. Gilbert Koomson overlistet Mjøndalen-keeper Sosha Makani og la inn til en ledig Bamba, som ikke var i scoringsform. Spissen klarte ikke å avslutte, da ballen traff ham i stedet.

Samme mann hamret ballen i metallet etter 26 minutter. Bamba dro seg fint gjennom forsvaret og fyrte av en kanonkule som fikk stolpen til å riste hele veien inn til pause.

Les også: Hanne-Lene (35) blir forlagssjef: – Jeg er ikke flau over å gjøre feil, jeg kan jo ikke dette her!

Noe ufortjent

En mann som sjelden drar på de største dribleraidene er midtstopper Vegard Forren. Like før pause dro han av to spillere og la ballen inn til en gjeng lagkamerater, som hadde glemt å ta på scoringsskoene.

Utover i 2. omgang fortsatte Bamba å skyte, men fant ikke nettmaskene.

Mjøndalen hadde lite å bidra med offensivt, og fikk nok med å hindre ivorianeren nettkjenning. Men fem minutter før slutt fant Olden Larsen en stupende Hellum, som scoret sitt første mål i Elitserien

Mjøndalen stjal noe ufortjent alle poengene i Bergen og kunne reise jublende hjem igjen til Drammen med 1-0-seier. Ingebrigtsen måtte greie seg uten poeng i sin debut som Brann-trener.

Les også: Kunst Elva Rundt avlyst - tre dager før utstillingen

Det deles ikke ut stilpoeng i fotball. Det skal Sandefjord være fornøyd med, etter å ha slått Mjøndalen 1-0 med et ordentlig «drittmål» i bunnoppgjøret.

Sandefjord gjorde som da Aalesund kom på besøk for to runder siden: Kriget inn en viktig trepoenger med 1-0 mot en av bunnrivalene.

Målet kom på en av kampens få store sjanser, og var ikke av den pene sorten. Erik Brenden plukket opp en retur etter et skudd fra backen Anton Kralj, og han måtte selv avslutte to ganger før han fikk presset ballen over målstreken.

Slett ikke vakkert, men likevel svært viktig for Sandefjord. Målet gjør at laget er oppe på ti poeng etter like mange kamper, og klatrer på tabellen.

Les også: Strømsgodset tapte da de slet med å bryte ned Vålerenga

Sekspoengskamp

– Jeg husker ikke så veldig mye av målet, men selvfølgelig er det helt supert å hjelpe laget til seier. Det er det beste, sa Brenden til Dplay.

– Det er klart at lagene rundt oss er viktige å slå her hjemme. Vi visste hvor viktig denne kampen var. Det var en sekspoengskamp.

For Mjøndalen går det bare nedover. Bruntrøyene innledet sesongen overbevisende, men står nå med fem strake tap og er på full fart ned i nedrykksstriden.

– Sandefjord var mindre dårlige enn oss i dag. De var ikke gode de heller, og det var en dårlig fotballkamp, synes jeg, sa Mjøndalen-trener Vegard Hansen til Dplay.

Les også: Deilas New York City videre i MLS is Back-turneringen

– Ikke helt svart

I en svært sjansefattig første omgang på Sandefjord Arena var det imidlertid Mjøndalen som var nærmest scoring. Lars Olden Larsens avslutning like før pause ble i siste liten blokkert til corner.

Like etter pause var Mjøndalen farlig frampå igjen, da et langt innkast holdt på å bli styrt i mål, men Sandefjord-ving Rufo fikk avverget på streken. Nærmere kom aldri Mjøndalen, men trener Vegard Hansen og hans mannskap kan trøste seg med at til tross for fem strake tap, har alle fem vært ettmålstap.

– Hvis du går inn i hver enkelt av de fem kampene vi har tapt, så er det ikke helt svart. Vi var dårlige i dag, men at vi har fem ettmålstap, det får vi ikke gjort noe med. Vi må finne en måte å spille på med et lag som både tør og klarer mer enn det vi gjør i dag. I dag var det veldig lite som fungerte, og det er utrolig skuffende, sa Hansen.

Les også: En politimann på Utøya (+)

Strømsgodset tapte 2-0 mot Vålerenga: – Vi fikk aldri en åpning, sa Godset-treneren.

Dag-Eilev Fagermos Vålerenga-lag ligger på tredjeplass i eliteserien etter 2-0-seieren mot Strømsgodset søndag.

Nettkjenning fra Osame Sahraoui og et selvmål av Niklas Gunnarson gir grunn til jubel i hovedstaden når Vålerenga klatrer oppover på tabellen.

Les også: Deilas New York City videre i MLS is Back-turneringen

De blåkledde viste angrepsvilje fra start og fikk uttelling etter halvtimen spilt ved Sahraoui.

Aron Dønnums hjørnespark ble stusset videre av Lars-Jørgen Salvesen og fant veien i mål etter å ha truffet beina til Gunnarson like før pause.

Det kunne blitt scoret flere mål i hjemmelagets favør, men med to baller i nettet og null baklengs på fire kamper gikk Vålerenga-spillerne fornøyde av banen.

– Jeg synes vi spilte en veldig bra 1. omgang, kanskje det beste vi har gjort, spesielt offensivt. Vi er ineffektive, men vi scorer to, sa Vålerenga-treneren Fagermo til Eurosport.

Strømsgodset slet med å bryte ned Vålerenga-forsvaret. Henrik Pedersen synes hjemmelaget var spesielt gode bakover.

– De er veldig dyktige defensivt. Vi fikk aldri en åpning, sa Godset-treneren.

Les også: Fikk sandvolleyballbane av kommunen – nå forfaller den (+)

Brennhet start

Matthías Vilhjálmsson kom til kampens så langt største sjanse med en heading fra 12 meter like over tverrliggeren tidlig i første omgang.

Hjemmelaget presset på i åpningsminuttene og var nær scoring igjen da Magnus Lekven skjøt til side for mål på halvvolley etter 13 minutter.

Minuttet etter klinket Fredrik Oldrup Jensen til fra 16 meter, men igjen snek ballen seg utenfor stengene til en utspilt Viljar Myhra.

Strømsgodset fikk sin første store sjanse etter halvtimen spilt. Moses Mawa ble spilt igjennom foran mål og smelte ballen i tverrliggeren.

Les også: En politimann på Utøya (+)

Kontrollert

Etter 36 minutter satt endelig målet for Vålerenga. Hjemmelaget vartet opp med et nydelig angrep med Christian Borchgrevink på høyrekanten, som slo hardt inn til Sahrauoi. 19-åringen plasserte ballen i mål fra kloss hold.

Fagermo var godt fornøyd med målscoreren, som han sier har det lille ekstra

– Det er gøy med ham. Det er ikke mange norske fotballspillere som har et sånt repertoar, sier treneren.

Et aggressivt hjemmelag gikk opp til tomålsledelse etter et uheldig selvmål av Gunnarson. Ballen traff midtstopperen etter en stuss fra Salvesen og snek seg over målstreken på overtid i første omgang.

Intensiteten vedvarte i 2. omgang, og det kunne stått både 3- og 4-0.

Vålerenga vant kontrollert og rykket opp til en tredjeplass i serien med 19 poeng. Strømsgodset er på nedre halvdel med 12 poeng.

Til tross for en svak sesongavslutning, fikk Martin Ødegaard likevel plass på tre forskårets lag i avisen Marca.

Marca, som er den største sportsavisen i Spania, har inkludert Martin Ødegaard på årets lag etter prestasjonene hans før koronapausen. Dette er laget Marca har satt opp, i en 3-4-3-formasjon:

Thibaut Courtois

Felipe, Sergio Ramos, Diego Carlos

Lucas Ocampos, Martin Ødegaard, Casemiro, Santi Cazorla

Lionel Messi, Karim Benzema, Gerard Moreno

Martin Ødegaard ble samtidig også tatt ut på årets U21-lag, og på laget for årets gjennombrudd som også ble kåret av Marca.

Drammenseren endte med fire scoringer og seks målgivende pasninger i årets sesong, og imponerte stort da Real Sociedad lå an til Champions League-plass til mars. En svak sesongavslutning gjorde sitt til at spill i Europa så ut til å ryke, men poeng i siste serierunde mot Atletico Madrid sikret plassen.

Les også: Europaplassen i boks for Real Sociedad etter poengdeling i serieavslutningen