Mustapha Fofana (19) går fra Strømsgodset til Øygarden på lån ut sesongen.

Fofana har slitt med sykdom denne sesongen og ikke fått noen minutter for Strømsgodset i Eliteserien i fotball.

– Vi er veldige glade for at Fofana får dette utlånet. Mulighetene for spilletid er større i Øygarden enn hos oss akkurat nå, så dette er det riktige for hans utvikling videre. Vi håper han fortsetter utviklingen sin og ønsker han lykke til, sier sportssjef Jostein Flo til Godsets hjemmesider.

19-åringen lånes ut gjennom den nasjonale utlånsordningen som gjør at lokalt utviklede spillere mellom 18 og 22 år kan gå på lån utenfor overgangsvinduet.

Øygarden sliter i bunnen av 1. divisjon med sju poeng opp til kvalifiseringsplas. Det gjenstår åtte kamper av sesongen.

Fofana selv mener det er en fin mulighet, etter en sesong preget av langvarig sykdom.

– Nå kan jeg få litt kamper i beina igjen, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å hjelpe Øygarden med å redde plassen i OBOS-ligaen, sier Fofana, som allerede er på plass på Sotra og formelt spilleklar til morgendagens viktige hjemmekamp mot Kongsvinger.

(©NTB) (godset.no)

Strømsgodsets Kreshnik Krasniqi er plassert i karantene etter å ha testet positivt for koronaviruset etter en U21-samling med Kosovo.

Det melder drammensklubben på sitt nettsted.

Krasniqi er en av flere spillere i Kosovos U21-landslag som er smittet av viruset. Godsets 19-åring testet positivt først da han kom til Gardermoen onsdag kveld.

Han skulle uansett blitt plassert i karantene i ti dager etter hjemkomst etter å ha vært i kontakt med smittede personer. Krasniqi er plassert i karantene på et hotell i Drammen og har milde symptomer på koronavirus.

– Jeg føler meg fin. Jeg har kun litt hodepine, ellers går det bra, sier han til klubbens nettsted.

Han har ikke vært i nærkontakt med noen i Strømsgodset etter samlingen, og dermed får hans positive koronatest ingen konsekvenser for lagets kamp mot Start søndag.

De islandske Godset-spillerne Ari Leifsson og Valdimar Thor Ingimundarsson må være ti dager i hjemmekarantene etter å ha vært på U21-landslagssamling. En medspiller av dem har testet positivt på korona, mens Leifsson og Ingimundarsson har levert negative prøver.

Landslagstrener Ole Morten Iversen ble mektig imponert over Helene Marie Fossesholms kanonløp i Toppidrettsveka, men har samtidig en liten advarsel i ermet.

– Hun er vant til å konkurrere hele året, og hun liker å være i form hele året. Men som langrennsløper går ikke det. Da har du en to-tre måneder der du må være i form. Det blir hennes utfordring etter hvert, og det skal vi klare å takle, sa Iversen til NTB etter at 19-åringen hadde utklasset alle på den siste etappen av Toppidrettsveka.

I Granåsen skøytet hun dedisert fortest på 10-kilometeren og sikret seg sammenlagtseieren.

Les også: MDG truer rødgrønne ekspartnere: Vil ikke garantere for nedleggelse av Viken

Løpere som Therese Johaug og Heidi Weng var riktignok ikke med.

– Det hadde vært artig og sett hva som hadde skjedd om Therese hadde vært med. Jeg tror at dette løpet hadde holdt til pallen i et verdenscuprenn, sa landslagskollega Tiril Udnes Weng da hun fikk spørsmål fra NTB om Fossesholms prestasjon.

– Men hun (Johaug) er ikke her, så det får vi aldri noe svar på, konkluderte landslagstrener Iversen.

– Men løpet var kanskje Toppidrettsvekas prestasjon?

– Ja. Det vil jeg si. Det var bortimot rått slik jeg ser det. Det er ikke dårlige løpere hun er opp imot, og i dag gikk hun virkelig bra, sa Iversen.

Les også: «Slik blir det skapt et omdømmebilde av et Nav som alltid har rett»

Energi

Iversen hentet Eiker-løperen inn på seniorlandslaget i vår til tross for hennes unge alder. Utfordringene har hun tatt på strak arm. Det vil ikke overraske om Fossesholm vil kjempe helt i toppen når langrennssesongen eventuelt kommer i gang til vinteren.

Iversen finner fram fine ord når han blir bedt om å forklare hvordan stortalentet har oppført seg etter at hun ble løftet opp i den innerste krets.

– Hun har oppført seg bra, hun. Hun er junior, men kommer inn med masse energi, humør, positivisme og lekenhet. Hun er en type som også de eldste jentene på laget setter pris på. Ikke et vondt ord om de eldste, men det har ikke kommet så mange løpere opp de siste årene, og de samme løperne har vært på samme lag lenge. Det å få inn friskt blod gagner oss alle. Hun er moden for alderen og har en del spisskompetanse og ressurser som vi trenger, sier kvinnelandslagstreneren.

Les også: Legger ned postkontoret: – Uakseptabelt at store grupper mister grunnleggende banktjenester

Frihet

Helene Marie Fossesholm liker å trene og konkurrere gjennom hele sesongen. Hun gjentar ofte at hun liker å være i form året rundt.

Ifølge landslagstreneren er det ikke slik at hun bremses.

– Nei. Hun trener omtrent som hun har gjort før. Det har fungert for henne. Hun har en langsiktig målsetting om å tilpasse treningen til voksen langrennstrening. Det som fungerer bra i junioralder fungerer ikke nødvendigvis like bra i senioralder. Det blir en gradvis overgang til mer lik trening som de andre. Det er ikke mye bremsing. Det er mer det å minne henne på om enkelte ganger er det nødvendig med litt færre hardøkter.

Les også: – Jeg synes rasismedebatten sporer helt av

Fossesholm vet at det ikke deles ut medaljer i et rulleskirenn i august, men hun har likevel all grunn til å være tilfreds med det hun har gjort i sommer.

– Totalt er jeg veldig godt fornøyd med Toppidrettsveka. Jeg har gjort det jeg har kunnet i alle rennene. Jeg føler at dagsformen har vært der i alle løp. Dette er god motivasjon å ta med inn mot høsten, for det er mye jobb som skal legges ned før åpningsrennene på Beitostølen. Jeg føler at jeg har tatt steg siden i fjor og føler at jeg har fått vist det her. Men det er til vinteren du skal vise at du virkelig har tatt steg. Ikke nå, konkluderte 19-åringen etter oppvisningen i Granåsen.

Christian Grindheim var langt fra fornøyd med sine medspillere da Haugesund gikk til pause med 0-1 mot Strømsgodset. Laget tapte til slutt 2-3 søndag.

Strømsgodset gikk til pause med en fortjent ledelse mot et Haugesund-lag som var mer opptatt av å klage på dommeren og hverandre i første omgang. Iallfall ifølge Grindheim, som tok et oppgjør med lagkameratene i sitt pauseintervju med Eurosport.

– Vi er mer opptatt av å gå og kjefte på hverandre og skylde på hverandre. Vi må gjøre ett eller annet i garderoben. Maken til syting er det lenge siden jeg har hørt. Det er sånn en barnehage gjør og det gidder jeg ikke å høre på, sa Grindheim.

Les også: Mjøndalen snøt Brann for seier

Men det ville seg ikke for Haugesund etter pausepraten heller, selv om laget utlignet til 2-2 på overtid etter at Mikkel Maigaard først hadde doblet gjestenes ledelse.

For rett etter at Haugesund trodde de hadde sikret poeng scoret Lars-Jørgen Salvesen endelig og sikret 3-2-seier for Strømsgodset.

Med seieren rykker Godset fra søndagens motstander på tabellen og står med 18 poeng, tre flere enn Haugesund som blir stående med sine 15.

Les også: Sjørøverengelen (+)

Flott lagmål

Åpningsmålet til Strømsgodset var av det pene slaget.

Mikkel Maigaard slo flott gjennom Moses Mawa på kanten, som dro seg fint fri fra sin oppasser og spilte inn til Hove på blank kasse. I motsetning til Raheem Sterling i lørdagens mesterligakamp hadde ikke Hove noen problemer med å sette ballen i det åpne målet.

Strømsgodset fortsatte å føre kampen og kunne doblet ledelsen før pause, der Grindheim uttrykte sin frustrasjon over sytingen fra egne lagkamerater.

Det var ikke særlig finspill å spore fra noen av lagene rett etter pause, men med ti minutter igjen av kampen eksploderte den.

Les også: Kunst Elva Rundt avlyst - tre dager før utstillingen

To overtidsmål

For kampen skulle avgjøres ved to anledninger mot slutten, der lagene svarte direkte på hvert sitt mål imot.

Først var det Haugesund som scoret rett etter at Strømsgodset hadde doblet ledelsen i det 80. minutt. Alexander Ammitzbøll raget høyest på en corner fra Kristoffer Velde og ga ny spenning i kampen.

Det ble også veldig spennende til slutt, der Strømsgodset tok siste stikk, minuttet etter at hjemmelaget fikk 2-2 med et selvmål av Lars Vilsvik.

Salvesen, som hadde brent gode sjanser tidligere i kampen, fikk endelig uttelling da han omgjorde et flott innlegg fra Maigaard til mål og stanget inn 3-2.

Med bare ett mål på de siste fire kampene var Andreas Hellums scoring sårt etterlengtet da Mjøndalen slo Brann 1-0 på bortebane søndag.

Kåre Ingebrigtsens menn hadde sjanse på sjanse gjennom hele oppgjøret, men det var til slutt Andreas Hellum, assistert av Lars Olden Larsen, som stjal alle poengene i Bergen.

Hjemmelagets Daouda Bamba traff metallet i første omgang og var nær ved å ta Brann i ledelsen ved flere anledninger.

Det Mjøndalen manglet i det offensive spillet tok de igjen defensivt. De brunkledde holdt hjemmelaget unna i 90 minutter og scoret seiersmålet fem minutter før slutt på sitt første skudd på mål.

Dermed tok Mjøndalen viktige poeng og klatret bort fra kvalifiseringsplassen. Brann ligger på 8.-plass.

Les også: Sjørøverengelen (+)

Nærme for Bamba

Brann-spissen var farlig gjennom hele kampen og kunne tatt hjemmelaget i føringen etter kvarteret spilt. Gilbert Koomson overlistet Mjøndalen-keeper Sosha Makani og la inn til en ledig Bamba, som ikke var i scoringsform. Spissen klarte ikke å avslutte, da ballen traff ham i stedet.

Samme mann hamret ballen i metallet etter 26 minutter. Bamba dro seg fint gjennom forsvaret og fyrte av en kanonkule som fikk stolpen til å riste hele veien inn til pause.

Les også: Hanne-Lene (35) blir forlagssjef: – Jeg er ikke flau over å gjøre feil, jeg kan jo ikke dette her!

Noe ufortjent

En mann som sjelden drar på de største dribleraidene er midtstopper Vegard Forren. Like før pause dro han av to spillere og la ballen inn til en gjeng lagkamerater, som hadde glemt å ta på scoringsskoene.

Utover i 2. omgang fortsatte Bamba å skyte, men fant ikke nettmaskene.

Mjøndalen hadde lite å bidra med offensivt, og fikk nok med å hindre ivorianeren nettkjenning. Men fem minutter før slutt fant Olden Larsen en stupende Hellum, som scoret sitt første mål i Elitserien

Mjøndalen stjal noe ufortjent alle poengene i Bergen og kunne reise jublende hjem igjen til Drammen med 1-0-seier. Ingebrigtsen måtte greie seg uten poeng i sin debut som Brann-trener.

Les også: Kunst Elva Rundt avlyst - tre dager før utstillingen

Det deles ikke ut stilpoeng i fotball. Det skal Sandefjord være fornøyd med, etter å ha slått Mjøndalen 1-0 med et ordentlig «drittmål» i bunnoppgjøret.

Sandefjord gjorde som da Aalesund kom på besøk for to runder siden: Kriget inn en viktig trepoenger med 1-0 mot en av bunnrivalene.

Målet kom på en av kampens få store sjanser, og var ikke av den pene sorten. Erik Brenden plukket opp en retur etter et skudd fra backen Anton Kralj, og han måtte selv avslutte to ganger før han fikk presset ballen over målstreken.

Slett ikke vakkert, men likevel svært viktig for Sandefjord. Målet gjør at laget er oppe på ti poeng etter like mange kamper, og klatrer på tabellen.

Les også: Strømsgodset tapte da de slet med å bryte ned Vålerenga

Sekspoengskamp

– Jeg husker ikke så veldig mye av målet, men selvfølgelig er det helt supert å hjelpe laget til seier. Det er det beste, sa Brenden til Dplay.

– Det er klart at lagene rundt oss er viktige å slå her hjemme. Vi visste hvor viktig denne kampen var. Det var en sekspoengskamp.

For Mjøndalen går det bare nedover. Bruntrøyene innledet sesongen overbevisende, men står nå med fem strake tap og er på full fart ned i nedrykksstriden.

– Sandefjord var mindre dårlige enn oss i dag. De var ikke gode de heller, og det var en dårlig fotballkamp, synes jeg, sa Mjøndalen-trener Vegard Hansen til Dplay.

Les også: Deilas New York City videre i MLS is Back-turneringen

– Ikke helt svart

I en svært sjansefattig første omgang på Sandefjord Arena var det imidlertid Mjøndalen som var nærmest scoring. Lars Olden Larsens avslutning like før pause ble i siste liten blokkert til corner.

Like etter pause var Mjøndalen farlig frampå igjen, da et langt innkast holdt på å bli styrt i mål, men Sandefjord-ving Rufo fikk avverget på streken. Nærmere kom aldri Mjøndalen, men trener Vegard Hansen og hans mannskap kan trøste seg med at til tross for fem strake tap, har alle fem vært ettmålstap.

– Hvis du går inn i hver enkelt av de fem kampene vi har tapt, så er det ikke helt svart. Vi var dårlige i dag, men at vi har fem ettmålstap, det får vi ikke gjort noe med. Vi må finne en måte å spille på med et lag som både tør og klarer mer enn det vi gjør i dag. I dag var det veldig lite som fungerte, og det er utrolig skuffende, sa Hansen.

Les også: En politimann på Utøya (+)

Strømsgodset tapte 2-0 mot Vålerenga: – Vi fikk aldri en åpning, sa Godset-treneren.

Dag-Eilev Fagermos Vålerenga-lag ligger på tredjeplass i eliteserien etter 2-0-seieren mot Strømsgodset søndag.

Nettkjenning fra Osame Sahraoui og et selvmål av Niklas Gunnarson gir grunn til jubel i hovedstaden når Vålerenga klatrer oppover på tabellen.

Les også: Deilas New York City videre i MLS is Back-turneringen

De blåkledde viste angrepsvilje fra start og fikk uttelling etter halvtimen spilt ved Sahraoui.

Aron Dønnums hjørnespark ble stusset videre av Lars-Jørgen Salvesen og fant veien i mål etter å ha truffet beina til Gunnarson like før pause.

Det kunne blitt scoret flere mål i hjemmelagets favør, men med to baller i nettet og null baklengs på fire kamper gikk Vålerenga-spillerne fornøyde av banen.

– Jeg synes vi spilte en veldig bra 1. omgang, kanskje det beste vi har gjort, spesielt offensivt. Vi er ineffektive, men vi scorer to, sa Vålerenga-treneren Fagermo til Eurosport.

Strømsgodset slet med å bryte ned Vålerenga-forsvaret. Henrik Pedersen synes hjemmelaget var spesielt gode bakover.

– De er veldig dyktige defensivt. Vi fikk aldri en åpning, sa Godset-treneren.

Les også: Fikk sandvolleyballbane av kommunen – nå forfaller den (+)

Brennhet start

Matthías Vilhjálmsson kom til kampens så langt største sjanse med en heading fra 12 meter like over tverrliggeren tidlig i første omgang.

Hjemmelaget presset på i åpningsminuttene og var nær scoring igjen da Magnus Lekven skjøt til side for mål på halvvolley etter 13 minutter.

Minuttet etter klinket Fredrik Oldrup Jensen til fra 16 meter, men igjen snek ballen seg utenfor stengene til en utspilt Viljar Myhra.

Strømsgodset fikk sin første store sjanse etter halvtimen spilt. Moses Mawa ble spilt igjennom foran mål og smelte ballen i tverrliggeren.

Les også: En politimann på Utøya (+)

Kontrollert

Etter 36 minutter satt endelig målet for Vålerenga. Hjemmelaget vartet opp med et nydelig angrep med Christian Borchgrevink på høyrekanten, som slo hardt inn til Sahrauoi. 19-åringen plasserte ballen i mål fra kloss hold.

Fagermo var godt fornøyd med målscoreren, som han sier har det lille ekstra

– Det er gøy med ham. Det er ikke mange norske fotballspillere som har et sånt repertoar, sier treneren.

Et aggressivt hjemmelag gikk opp til tomålsledelse etter et uheldig selvmål av Gunnarson. Ballen traff midtstopperen etter en stuss fra Salvesen og snek seg over målstreken på overtid i første omgang.

Intensiteten vedvarte i 2. omgang, og det kunne stått både 3- og 4-0.

Vålerenga vant kontrollert og rykket opp til en tredjeplass i serien med 19 poeng. Strømsgodset er på nedre halvdel med 12 poeng.

Til tross for en svak sesongavslutning, fikk Martin Ødegaard likevel plass på tre forskårets lag i avisen Marca.

Marca, som er den største sportsavisen i Spania, har inkludert Martin Ødegaard på årets lag etter prestasjonene hans før koronapausen. Dette er laget Marca har satt opp, i en 3-4-3-formasjon:

Thibaut Courtois

Felipe, Sergio Ramos, Diego Carlos

Lucas Ocampos, Martin Ødegaard, Casemiro, Santi Cazorla

Lionel Messi, Karim Benzema, Gerard Moreno

Martin Ødegaard ble samtidig også tatt ut på årets U21-lag, og på laget for årets gjennombrudd som også ble kåret av Marca.

Drammenseren endte med fire scoringer og seks målgivende pasninger i årets sesong, og imponerte stort da Real Sociedad lå an til Champions League-plass til mars. En svak sesongavslutning gjorde sitt til at spill i Europa så ut til å ryke, men poeng i siste serierunde mot Atletico Madrid sikret plassen.

Les også: Europaplassen i boks for Real Sociedad etter poengdeling i serieavslutningen

Martin Ødegaard var ubenyttet reserve da hans Sociedad fikk med seg ett poeng hjemme mot Sevilla. Det poenget kan være gull verdt i kampen om spill i Europa neste sesong.

Martin Ødegaard sliter med jumpers knee og har den siste tiden spilt med smerter. I torsdagens kamp hjemme mot Sevilla kom han ikke på banen, da Real Sociedad spilte uavgjort 0-0 hjemme mot Sevilla.

Det ene poenget medførte at Sociedad klatret til den viktige sjetteplassen på tabellen i La Liga. Den gir kvalifisering til Europa League til høsten.

Real Sociedad har vært i fryktelig form siden ligafotballen ble startet opp igjen i Spania, og står med fem tap, tre uavgjort og kun to seiere på de ti kampene som har blitt spilt siden oppstarten i juni. Det har gjort at baskerlaget har mistet muligheten til å kvalifisere seg til Champions League, som mange eksperter trodde på før oppstarten.

Les også: Treneren hyller Ødegaard: – Han holder ut med smertene

Møter Atletico borte i siste kamp

I stedet er Sociedad nå avhengig av minst ett poeng, gjerne også seier borte mot Atletico Madrid, for å berge muligheten for å få spille kvalifisering til Europa League. Hvis Villareal skulle finne på å avgi poeng mot Eibar hjemme, må Sociedad slå Atletico Madrid med tre mål eller mer for å å direkte til gruppespillet i Europaligaen.

Det kommer neppe til å skje, og trolig er Ødegaard og hans lagkamerater nødt til å se seg nedover på tabellen. Getafe, Valencia og Granada kan alle gå forbi Sociedad i den siste serierunden. Alle tre går forbi Sociedad hvis de vinner og Sociedad taper, mens Getafe og Granada også kan gå forbi Sociedad hvis baskerne får med seg poeng borte mot Atletico Madrid.

Les også: Ødegaard-assist da Real Sociedad sikret viktige poeng mot Villarreal

Dette er scenarioene

Getafe møter Levante borte, og med seier tar de den siste europaspillplassen hvis ikke Sociedad vinner. Med uavgjort kan de gå forbi Sociedad hvis Martin Ødegaard og hans lagkamerater taper med to mål eller mer.

Siden Sociedad har Valencia på innbyrdes oppgjør, må Valencia slå Sevilla borte samtidig som Sociedad taper og Getafe avgir poeng.

Granada spiller hjemme mot Athletic Bilbao, og kan ta den siste plassen i Europa hvis Valencia taper og Getafe avgir poeng. Hvis Sociedad tar poeng mot Atletico, er Getafe avhengig av å slå Athletic med minst fem mål for å stjele plassen i siste serierunde.

Les også: Ødegaard benket da mesterligaplassen røk for Real Sociedad etter dramatisk tap

Vålerenga-keeper Kristoffer Klaesson måtte gå av banen med rødt kort, mens hans erstatter Kristoffer Haug kom i fokus for filming. Til tross for en sjansebonanza uten like, pluss flere annullerte mål, gikk Mjøndalen tapende av gresset på Consto Arena.

Fredrik Oldrup Jensen sendte gjestene i føringen tidlig i første omgang, før Kristoffer Klaesson måtte forlate kampen litt etter at halvtimen var spilt. Keeperen hindret Mjøndalens Shuaibu Ibrahim en målsjanse med hånden utenfor 16-meteren.

Mjøndalen fikk ballen i nettet to ganger, men begge ble tatt fra hjemmelaget.

Lars Olden Larsen var farlig nærme utligning ved flere anledninger i andre omgang, men Vegard Hansens mannskap måtte til slutt se seg slått.

Les også: Keeperdebutant ble helten for VIF

Rødt kort

Vålerenga innledet best og fikk en kjempesjanse etter ti minutter. Christian Dahle Borchgrevink la et vakkert innlegg inn mot Matthías Vilhjálmsson, som smalt ballen i tverrliggeren med pannebrasken.

Tre minutter senere satt målet for gjestene. Fredrik Oldrup Jensen stanget ballen inn i metallet og deretter i mål etter en smart stuss fra Borchgrevink.

Markus Nakkim fikk en stor sjanse for Mjøndalen en snau halvtime inn i kampen etter et hjørnespark fra Joackim Olsen Solberg, men Kristoffer Klaesson hindret utligningen med en fantastisk redning.

Noen minutter senere sendte Tonny Brochmann en ball direkte i bakrom, som Klaesson ikke helt hadde kontroll på. Vålerenga-keeperen kastet ut armen utenfor 16-meteren og hindret Ibrahim scoring. Klaesson måtte forlate banen med rødt kort.

Les også: Buchers liveblogg: Mjøndalen – Vålerenga

Markus Nakkim var ikke helt fornøyd med lagets prestasjon i første omgang.

– Vi slipper inn et dumt mål på en corner. Det er veldig unødvendig, sa Nakkim til Eurosport i pausen.

Vålerenga måtte spille to tredjedeler av kampen med ti mann. Jonatan Tollås Nation var i pausen klar på kampplanen for resten av oppgjøret.

– Vi scorer og så får vi en mann utvist, da blir det egentlig bare å kjempe for å holde de unna, sa Nation.

Les også: Nakkim møter VIF for første gang: Klubbyttet det beste som har skjedd meg

To annullerte scoringer

Åtte minutter ut i andre omgangen la Dragnes ballen til Olden Larsen, som skjøt via en VIF-spiller og i stolpen.

Etter 74 minutter kunne Brochmann spasere ballen inn i mål etter en heading fra Fredrik Brustad, men dommer Marius Hansen blåste frispark i Vålerengas favør.

I det 82. minutt lå ballen igjen i mål for Mjøndalen. Reservekeeper Kjetil Haug bokset ballen ut, men ble liggende på bakken. Dommeren blåste ikke, så de brunkledde fortsatte spillet og satte ballen i mål. Deretter annullerte Hansen likevel målet.

Mjøndalen presset på i andre omgang og skapte sjanse på sjanse, men fikk ingen godkjente mål.

Laget til Vegard Hansen ligger da på 8.-plass i serien med åtte poeng. Vålerenga har klatret opp til 3.-plass med 12 poeng.

Les også: Rosenborg ble for sterke for Godset

(©NTB)

(Rosenborg - Strømsgodset 3-0). Strømsgodset var lenge best på Lerkendal, men så kom Pål Andre Helland inn i 2. omgang og avgjorde kampen.

Pål André Helland kom inn fra benken og satte fart på Rosenborg i eliteseriemøtet med Strømsgodset lørdag. Innbytteren ble avgjørende i 3-0-seieren.

Helland ble sendt på banen etter en times spill i Trondheim. Fram til da hadde RBK slitt tungt med å komme til gode scoringssjanser og hadde heller ikke klart å legge nevneverdig press på gjestene.

Les også: Ødegaard benket da mesterligaplassen røk for Real Sociedad etter dramatisk tap

Heading og to dødballer

Åtte minutter etter Hellands innhopp møtte 30-åringen et innlegg fra Gjermund Åsen og stanget inn ledermålet. Scoringen var vingens første denne sesongen.

Deretter noterte han målgivende pasninger både da Kristoffer Zachariassen la på til 2-0 og da Torgeir Børven åpnet målkontoen i RBK med 3-0. 

Med seieren klatret RBK til tredjeplass på tabellen. Opp til Bodø/Glimt og Molde på plassene foran skiller det henholdsvis sju og åtte poeng. Serietoer Bodø/Glimt har i tillegg en kamp til gode og tar tilbake tabelltoppen med seier mot Aalesund søndag.

– Det var en jevn kamp hele veien, så 3-0 var kanskje litt mye. Men på en halvdårlig dag, var det godt å se at det går an å score på dødball, sa RBK-trener Trond Henriksen til TVNorge etter kampen.

Seieren var lagets første på Lerkendal denne sesongen.

– Dette var utrolig deilig. Dette er fortet vårt, og her skal vi vinne alle kamper. Det var deilig å bryte den barrieren, sa målscorer Kristoffer Zachariassen.

Les også: Raja ber helsemyndighetene vurdere fotballens breddeprotokoll

Få sjanser

De første 45 minuttene i Trondheim inneholdt få store sjanser. RBK hadde ballen mye, men gjestene forsvarte seg godt og frustrerte hjemmelaget.

– En svak første omgang, synes jeg. Vi er dårlige med ball, sa en tydelig misfornøyd RBK-trener Trond Henriksen til Eurosport i pausen.

Langt mer tilfreds var Godset-kollega Henrik Pedersen.

– Jeg synes vi har gjort en veldig flott første omgang. Nå er det bare å kjøre på, sa dansken og fikk se elevene ta ham på ordet.

Kvarteret var spilt da ballen havnet hos Moses Mawa i god posisjon etter et godt slått frispark fra Mikkel Maigaard. Headingen som fulgte var for svak og gikk over mål, men sjansen var stor.

Les også: Deila har savnet presset, oppmerksomheten og forberedelsene

Skadetrøbbel

Annen omgang ble heller ingen sjansebonanza i Trondheim, men Hellands fine mål med hodet bidro sterkt til underholdningsverdien. Innbytteren var også sentral da hjemmelaget doblet ledelsen.

Ni minutter gjensto da Kristoffer Zachariassen møtte ballen på første stolpe etter et hjørnespark fra Helland. Zachariassen misset med forsøket på en flikk, men satte selv inn 2-0 i neste moment.

Torgeir Børven scoret sitt første mål for Rosenborg etter overgangen fra Odd da han satte inn 3-0 rett før slutt. 

André Hansen var tilbake i RBKs startoppstilling lørdag etter å ha stått over 3-0-seieren mot Stabæk med skade. Keeperprofilens retur til målet ble imidlertid kortvarig.

Allerede tidlig i kampen viste 30-åringen tegn til å slite med skade, og etter 29 minutters spill forlot han banen. Inn kom Julian Faye Lund.

Les også: Annullerte mål og rødt kort da Vålerenga sto imot Mjøndalen

Eliteserien menn lørdag, 7. runde: 

Rosenborg – Strømsgodset 3-0 (0-0)

Lerkendal stadion: 200 tilskuere.

Mål: 1-0 Pål André Helland (68), 2-0 Kristoffer Zachariassen (81), 3-0 Torgeir Børven (90).

Dommer: Ola Hobber Nilsen, Nordstrand.

Gult kort: Kristoffer Zachariassen, Rosenborg, Jonathan Parr, Jack Ipalibo, Strømsgodset.

Rosenborg (4-3-3): André Hansen (Julian Faye Lund fra 29.) – Vegar Eggen Hedenstad, Tore Reginiussen, Gustav Valsvik, Anders Trondsen – Kristoffer Zachariassen, Marius Lundemo (Emil Konradsen Ceide fra 60.), Gjermund Åsen (Edvard Tagseth fra 83.) – Carlo Holse (Pål André Helland fra 60.), Dino Islamovic, Torgeir Børven.

Strømsgodset (4-3-3): Viljar Myhra – Nicholas Mickelson, Niklas Gunnarsson (Janis Ikaunieks fra 87.), Sondre Fosnæss Hanssen, Jonathan Parr (Lars Vilsvik fra 70.) – Johan Hove, Jack Ipalibo, Mikkel Maigaard – Kristoffer Tokstad (Halldor Stenevik fra 88.), Lars-Jørgen Salvesen, Moses Mawa (Marcus Mølvadgaard fra 87.).