Nyheter

Spiller kun kvinnelige komponister

Lørdag kan du bli bedre kjent med en venetiansk luttkunstner, når Barbara Strozzi spilles i Drammen – takket være en rumenskfødt kvinne.

Lørdag kl 16 står både sang og lutt klar i Buskerud Kunstsenters lokaler, når Inger Øvrebø Uberg og Thomas Melheim spiller Barbara Strozzis musikk fra 1600-tallet. Strozzi ble født i Venezia i 1619 som uekte barn av den kjente poeten Giulio Strozzi - som var den som oppmuntret henne til å forfølge sine talenter og etterhvert gå i lære hos komponist Francesco Cavalli.

Serien Kvinnelige spor i musikkhistorien veksler på å ha konserter i Drammens teater, på Galleri Athene og altså Buskerud Kunstsenter. Konsertene får støtte gjennom Drammen kommune og Kulturrådet.

Rumensk musikkskole

Det er Monica Tomescu-Rohde, styreleder i Musikkens venner, som setter opp programmet. Hun er selv utdannet pianist ved Norges Musikkhøgskole, og fikk sin første jobb på Drammen Kulturskole etter endte musikkstudier. Siden har hun trivdes så godt at hun endte med å ta med seg ektemannen og flytte til Solbergelva i 2012.

Tomescu-Rohde er kanskje ikke komponist, men hennes vei til å bli musiker i Drammen er nesten like spennende som flere av kvinnene i programserien. Hun er født og oppvokst i Bucuresti i Romania, der hun ble skrevet inn på en skole med integrert musikkundervisning allerede fra første klasse.

 – Da jeg ble født, bodde foreldrene mine sammen med besteforeldrene mine. De var født mellom verdenskrigene, og min bestemor studerte opera. Men som datter av en advokat fikk hun ikke anledning til å utøve det hun lærte, forteller Tomescu-Rohde.

Etter annen verdenskrig tok det kommunistiske regimet over som styreform i Romania, men som familiens eneste barn ble det lille Monica som fikk mulighet til å leve ut deres musikalske drømmer.

 – Jeg har på en måte vokst opp i to verdener: den kommunistiske og den gamle monarkiske, der man skulle snakke fransk som en del av dannelsen. George Enescu (1881 - 1955), Romanias svar på Grieg, reiste til Frankrike og var omgangsvenn med Ravel og Fauré. Slik var datidens komponister, smiler den allsidige musikeren.

Som 23-åring kom hun som student til Tromsø, før hun kom inn på Norges Musikkhøgskole der hun både fullførte til diplom, og traff han som skulle bli hennes mann. De etablerte seg i Oslo, og i 2007 fikk hun jobb på kulturskolen i Drammen og startet med å pendle, til de altså bestemte seg for å ta skrittet for fullt i 2012. Valget falt på Nedre Eiker.

 – Vi elsker Solbergelva!

I dag har de en datter på fem og et halvt, som allerede er i gang med celloundervisning.

 – Hun har vært med meg på alt fra babysang til undervisning med elever, så det er ikke så rart, mener Tomescu-Rohde.

Bestillingsverk

Tilbake til Kvinnelige spor: Maren Elise Ingeberg blir den ferskeste kvinnelige komponisten i årets serie. Hun komponerer faktisk innholdet til den siste av de månedlige konsertene  på bestilling!

###

Vinneren av Midgardkonkurransen 2019 i komposisjon har klarinett som instrument, og har spilt i Konnerud skolekorps i tillegg til å være elev ved Kulturskolen. Også Konnerud Musikkorps, drammen konsertorkester og Dragefjellets Musikkorps i Bergen har vært så heldige å ha Maren i sine rekker. Hun gikk på Toneheim Folkehøgskole i 2017-2018 og studerer i dag ved Grieg-akademiet, og er bosatt i Belgia.

 – Maren har vært på talentgruppa i kulturskolen og jeg har blitt godt kjent med henne, og hun har skrevet flere små stykker underveis. Så jeg kontaktet henne og sa: Du skriver så nydelig! og ba om at vi kunne få noe kulturskoleelevene kunne spille på konserten 6. juni. Nå er det klart at en klarinettkvartett skal treffes første gang ved påsketider, sier Tomescu-Rohde fornøyd.

Mer fra Dagsavisen