Snøen har kommet – men trolig ikke for å bli

Runar Brandt Gundersen har drevet sin egen værstasjon siden 2008, og har samlet værdata hver dag siden. Fredag kom vinterens første snøfall, men snøen blir neppe liggende lenge. Sjekk bildeserie fra snøen her.

Inn mot helgen har det vært varslet snø over store deler av Østlandet, og like over klokken 9.00 kom de første snøfnuggene inn over Drammen by. Siden har fjonene preget landskapet hvitt, noe som ikke er unormalt skal vi tro værstatistiker Runar B. Gundersen.

– Det er ikke unormalt at det kommer snø på denne tiden av året i Drammen, og i fjor kom snøen 30. oktober. Da målte jeg fire centimeter med snø, så den kom senere i år enn i fjor, opplyser Gundersen.

Treffer bedre enn Yr

Han har drevet sin egen værstasjon siden 2008, og har ført statistikk om temperatur, nedbør og været hver dag siden.

– Jeg har alltid vært interessert i været, og statistikk. Tilbake i 2008 var det ikke så vanlig å starte sin egen værstasjon, men jeg så noen som hadde gjort det på internett og tenkte hvorfor ikke. Det var egentlig sånn det startet, sier Gundersen som har sin egen nettside som både gir værvarsel og informasjon om temperatur og nedbør den kommende uken.

Den blir automatisk oppdatert ved midnatt, og Gundersen sammenligner temperaturen han varsler med Yr sin.

– Værvarslet mitt oppdateres med minimum og maksimumstemperatur ved midnatt, og der kan jeg se hvor godt jeg traff på spådommen i forhold til Yr. Basert på den statistikken jeg har samlet inn kan jeg si at jeg ofte treffer bedre enn Yr på været i Drammen, forteller Gundersen.

Mer snø på mandag

Likevel kommer han ikke til å prøve å ta over Kristen Gislefoss eller noen i Yr sin jobb med det første.

– Grunnen til at jeg som regel treffer bedre enn Yr er at jeg har mer lokale data. Min værstasjon er her, og jeg trenger ikke ta hensyn til andre data. Yr er mye flinkere enn meg til å spå været, men de har ikke værstasjoner overalt de melder været. Derfor er de ikke like treffsikre alle lokale steder, sier han.

Ut fra dataene på værstasjonen sin kommer han med følgende spådom om de kommende dagene.

– Det som kommer av snø i dag og i morgen er bare småtteri, og det blir ikke særlig mye ut av det, før det nok kommer mer snø igjen på mandag. Jeg spår mellom 5-8 cm snø på dagen mandag, og 4-6 cm snø på kvelden. Tirsdag skal det komme mellom 8-12 cm nedbør, men siden temperaturene går over på plussiden i løpet av tirsdagen kan det være at en del av det kommer som regn i løpet av dagen, spår han.

Blir neppe liggende

Dermed er det liten grunn til å tro at snøen har kommet for å bli.

– Det er vel tvilsomt at det blir liggende noen snø etter de par dagene her, for på tirsdag spår jeg to plussgrader og regn. Kommer det 8-12 cm nedbør, og det meste faller som regn kan det jo tenkes at det meste smelter vekk. Samtidig blir det kaldt tirsdag natt, med tre minusgrader, så det er ikke sikkert alt smelter vekk, sier han.

Gundersen påpeker at det i fjor kom snø i tre perioder, men at det i lengre perioder til og med 25. januar ikke var snø.

– I fjor kom den første snøen 30. oktober, og da målte jeg fire centimeter. Dagen etter hadde det sunket til én centimeter, før det mellom 1. og 28. november ikke var noe snø i det hele tatt. Da lå snøen i to dager, før det lå snø igjen fra 5. desember til 19. desember. Men fra 19. desember til 25. januar var det heller ingen snø, så det kan ta en stund før vi får snø som ligger basert på tidligere år, forteller han.