– Snodig tilnærming hvis de prøver å true oss til samarbeid

Senterpartiets Simon Nordanger lettet ikke mye på sløret under dagens valgdebatt, men sier at han ikke har mye til overs for måten Frp prøver å true dem over på deres side.

Etter gårsdagens valgresultat var det ikke så mye som ble klart med tanke på hvem som skal styre den nye kommunen videre. Det eneste som er klart er at Senterpartiet med sine fem mandater kommer til å avgjøre hvem som blir ordfører.

– Nå skal vi ha et møte i forhandlingsutvalget, der vi skal gå gjennom resultatet og finne ut hva vi ønsker oss. Så skal vi snakke med begge parter, og etter det kommer vil til å bestemme oss for hva vi velger. Mer ønsker ikke jeg å forskuttere før det, sa Simon Nordanger under DTs valgdebatt tirsdag.

LES OGSÅ: – Ingen av partiene klarer seg uten oss

– Frp sier mye rart

Sps førstekandidat i det nye kommunestyret lettet likevel litt på sløret om hva som var viktig for partiet.

– Det vil være en kombinasjon mellom posisjon og gjennomslag for saker som er viktig for oss. Du kan be om å få enkelte saker gjennom, men hvis du får det kan din posisjon være spilt ut lenge før de fire årene har gått. Med tanke på den veksten vi nå har, er vi avhengig av å levere de neste fire årene som takk for den tilliten velgerne har gitt oss, og da må vi ha en posisjon for å få det til, sa Nordanger i debatten.

Et eventuelt borgerlig flertall er også avhengig av Frp. Under gårsdagens valgvake sa leder Jon Helgheim i Drammen Frp til Drammens Tidende at hvis Sp nå velger rødgrønn side er det et svik mot velgerne.

– Frp sier mye rart, og det har jeg kommentert på en del ganger tidligere. Men hvis det er sånn at de ønsker at vi skal støtte dem og bygge et flertall på borgerlig side er det en snodig tilnærming. Det funker i hvert fall ikke å true Senterpartiet inn i posisjon, sa Nordanger.

LES OGSÅ: Her er resultatene for nye Drammen og Viken

Gnisninger på begge sider

Om det er gnisninger mellom Frp og Sp på borgerlig side, kan det fort bli det mellom Sp og MDG på rødgrønn side. Der har Sp vært krystallklare på at de ikke ønsker bomring, mens Ståle Sørensen og MDG har garantert at de skal kjempe for å få en ny bypakkeløsning opp og stå.

– Slik det ser ut i det nye kommunestyret nå, så vil det være et flertall som ikke ønsker seg en ny bomring. Derfor tror vi vel heller ikke at det er noen partier som ønsker å ta politisk selvmord ved å lansere det på nytt, sa Nordanger med et tydelig hint til Sørensen og MDG.

– Jeg tolker det som at Sp i likhet med andre ansvarlige partier, ønsker å gjøre det som er best for byen. Vi har samarbeidet godt med Sp i fylket de siste fire årene, og må plukke opp ballen her nå og ha en dialog med Sp der vi finner ut hva vi er enige om og jobbe ut fra det, sa Sørensen på spørsmål fra debattlederen om hvordan han tolket Sps utspill myntet på De Grønne.

LES OGSÅ: MDG og Nei til bom jubler begge for fem mandater. Men kun én kommer i posisjon

– Et komplisert puslespill

Aps ordførerkandidat Monica Myrvold Berg var ikke overraskende også mer enn villig til å finne måter å samarbeide med Senterpartiet på.

– Velgerne har signalisert at de ikke ønsker at det nåværende flertallet skal fortsette, og vi har også samarbeidet godt med MDG på fylkesnivå de siste fire årene. Vi har en politikk der vi deler mange av sakene, og har vist i fylket at det ikke er store forskjeller mellom partiene, sa Berg under debatten.

Under gårsdagens valgvake var Høyres valgkampapparat om ikke sikre, så regnet de med Sps fem mandater i regnestykket for å sikre seg nytt flertall.

– Allerede før valgdagen så vi konturene av at dette kom til å bli et komplisert puslespill, og det er klart at det blir utfordrende å finne frem til en konstellasjon. Samtidig er det viktig at vi også ser litt lengre enn bare til hvem som skal denne den nye konstellasjonen, og behandler hverandre med respekt under disse samtalene, slik at vi ikke brenner broer og sliter med å samarbeide i det nye kommunestyret de neste fire årene, fortalte Haaning.

LES OGSÅ: Høyre avhengig av Sp og Nei til bomring: – Blir ulidelig spennende

– En mulighet for å jobbe bedre

Det var også hjertesukket som kom fra Venstres Anders Wengen. Han startet sitt innspill med å fleipe om at Venstre i Drammen trakk opp snittet for landet, selv om også de gikk ned 1,1 prosentpoeng.

– Det er viktig at vi nå får på plass en konstellasjon som vil vare gjennom hele perioden, og som samarbeider godt. Det var et problem inneværende periode, så nå må vi sørge for å få på plass en god plattform å samarbeide ut i fra. Nasjonalt har dette blitt beskrevet som et protestvalg på grunn av ensakspartier og da spesielt bompartiene, men det er også et utrykk for at vi som politikere bør gå i oss selv og se på måten vi jobber på, sa han og fortsetter:

– Nå som vi skal gå inn i en ny kommune kan vi også finne ny måte å jobbe med politiske saker på. En måte som involverer befolkningen i større grad, slik at vi får forankret vedtakene bedre lokalt og får kommunisert de ut på en bedre måte. På den måten kan vi også få involvert opposisjonen på en bedre måte, slik at vi slipper det omkampbyråkratiet vi har slitt med, sa Wengen.

LES OGSÅ: – Veldig spent på de neste fire år