Nyheter

Slik skal Drammen spare fra første dag

Tirsdag morgen legger rådmann Elisabeth Enger fram sitt første forslag til budsjett og økonomiplan. Mandag fikk politikerne hovedutfordringene lagt på sine skuldre.

- Prognosen for merforbruk i de tre kommunene ligger i dag på 50-60 millioner kroner. Det er ganske utfordrende, og en krevende oppgave vi står overfor allerede før 2020, sa Enger.

Det de tre kommunene bruker i drift og rentekostnader og lån i dag, dekkes i utgangspunktet akkurat, og Elisabeth Enger har tidligere slått fast at det med dagens inntekter ikke er rom for investeringer, oppgradering og det hun kaller politisk handlingsrom. Derfor har hun allerede lagt inn en effektivisering  på 100 årsverk. I tillegg må etter hennes syn ytterligere minst 50 årsverk slankes bort, om politikerne skal få noe å rutte med utover ren drift.

Budsjett 2020 og økonomiplan 2020-2023 finner du her.

- Første del av 2020 skal brukes til en ordentlig diskusjon om prioriteringer, sa Enger da gruppeledere for alle ti partier møttes mandag ettermiddag, for å forberede seg til tirsdagens fremleggelse av forslag til budsjett og økonomiplan for "bare" Drammen. I dokumentet er begrepet "Nye Drammen" nemlig faset over til kun "Drammen", mens dagens kommune blir kalt "tidligere Drammen".

- Men flate kutt er ikke noe denne rådmannen liker, sa Enger, og understreket med det at alle programområder i samarbeid med hovedutvalg og brukere får i oppgave å gå inn og prioritere hva som er viktigst, målt mot det som er mindre viktig.

Ettersom dette ikke vil kunne gjennomføres for det første budsjettåret, vil egenfinansieringsbehovet i 2020 dekkes gjennom disposisjonsfondet.

Harmoniserer minst mulig

Det er allerede identifisert en rekke behov for harmonisering, for målet er at kvalitet og tilgjengelighet skal være likt for alle innbyggerne i den nye kommunen. Mye av det koster penger, og en god del knytter seg til politiske avgjørelser.

Det har derfor vært Engers ønske å begrense det som skal harmoniseres før 1. januar til å være så lite som mulig.

- I respekt for regimet kalt "medvirkning, medvikrning, medvirkning" må vi leve med noen forskjeller en stund, og heller rette på det gjennom gode prosesser fremover, sa hun.

Rådmannen opererer med tre kategorier: Det som må harmoniseres før 1. januar 2020, i løpet av 2020, og der som venter til i forkant av arbeidet med budsjett for 2021 og økonomiplan for 2021-24. Alt skal harmoniseres i løpet av kommunestyreperioden.

Det som er besluttet å harmoniseres først, er innarbeidet i forslaget til budsjett for 2020. Her ligger gebyrsatser for selvkostområder, egenbetalingssatser for helsetjenester, hjemmetjenester og institusjon samt tjenestekvalitet, blant annet kriterier for tildeling av praktisk bistand, og bruk av startlån.

Saken fortsetter under bildet.

###

Eksempel på det som skal bli likt allerede fra nyttår, er aktivitetstilbud til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Mens de i Nedre Eiker har betalt for å være med på slike tilbud, har det i Drammen og Svelvik variert mellom at de får belønning for å delta, til  at det er et gratis tilbud. Fra 1. januar skal ingen betale.

Ordningen med gratis barnehageplass harmoniseres også fra første dag, foreslår hun.

Et tredje eksempel er vann og avløpsavgiften, som fra 1.1.20 vil øke i Nedre Eiker der innbyggerne hittil har fått subsidier fra et nå tømt fond. I Drammen vil den øke i tråd med pris- og lønnsveksten, mens den i Svelvik faktisk vil gå ned.

For en gjennomsnittlig husholdning vil det bety 3,4 % økning i Drammen, 6,2 % økning i Nedre Eiker, og 11,4 % reduksjon i Svelvik.

Eldreomsorg passerer snart skole i pris

- Det mest dramatiske den nye kommunen står overfor, er veksten i andelen eldre. I 2040 vil det være dobbelt så mange over 80 som i 2020. Det må vi starte å tenke på - ikke i 2040, men i 2020. Kan man gjøre noe for å påvirke befolkningssammensetningen? Og hvordan kan vi forberede oss? var Engers retoriske spørsmål.

Modellen under viser hvordan antall eldre eser ut i Drammen. Og mens det dyreste programområdet, skole, i 2020 har en ramme på 1088 millioner, og hjemmetjenester og institusjon anslås å havne på 963, så vil styrkeforholdet mellom dem snus om ikke mange år om en ser på fremskrivninger, varslet Elisabeth Enger de folkevalgte.

Saken fortsetter under bildet.

###

Illustrasjonen t.h. viser hvordan alderssammensetningen i Drammens befolkning endrer seg betraktelig fra 2020 til 2040.

Det er i budsjettet ikke tatt stilling til prosjekter som er under bygging eller står i forpliktende kontrakt.

Fokuset bør være på å ferdigstille igangsatte prosjekter, foreslår rådmannen, som likevel er godt i gang med å beregne og samordne behovet midler til utredning og planlegging.

- Vi hadde er mål om å legge fram en felles investeringsliste allerede nå i 2019, men kom ikke i mål. En felles prioritering var vanskelig, fordi kommunenes grunnlag er svært forskjellig, forklarte Enger.

Investeringsnivået de neste ti årene skal holdes på det nivået som nå ligger i dagens tre kommuner.

842 millioner skal dekke allerede inngåtte prosjekter og løpende saker.

Ramma er på 1,1 milliard, og når allerede etablerte forpliktelser er trukket fra, gjenstår et handlingsrom på 670 mill. i 2021, 765 mill. i 2022 og i 765 mill. i 2023, viste Engers gjennomgang.

Det er fra disse millionene en splitter ny bybru vil måtte finne sin egenfinansiering.

Høy gjeld

Drammen har høy lånegjeld og den vil øke i hele fireårsperioden. Men kommunen er også i stand til å betjene en høy lånegjeld, ut fra sine eierposter og inntekter, forsikret Enger, like trygg på temperaturen i økonomien som sine forgjengere Trond Julin og Osmund Kaldheim har virket når de har fått spørsmålet.

På den positive siden foreligger det signaler om at Drammen vil få 15 millioner i utbytte fra Vardar i 2020. Drammen kommune overtar aksjeposten i det tidligere fylkeseide kraftselskapet, som en av de tidligere kommunene når Buskerud fylke oppløses ved nyttår.

LES OGSÅ: Sp vil legge millionutbytte fra Vardar inn i samferdsel

###

Slik ser fordelingen mellom programområdene ut i Elisabeth Engers skisse.

- Det er veldig mye flytting inn og ut av kommunen, og også internt i kommunen. Vi trenger et mer finmasket kart over befolkningssammensetningen for Drammen, sa Enger.

Et slikt arbeid er allerede i gang, opplyste den nye rådmannen.

Mer fra Dagsavisen