Nyheter

Slik reagerer opposisjonen: – Knusende for Hauglie

Mange kunne unngått å bli dømt, sier Freddy André Øvstegård (SV) etter at tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch forklarte seg om Nav-skandalen torsdag.

– Knusende for Hauglie. 

Det var konklusjonen til Freddy André Øvstegård (SV) etter at tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch torsdag forklarte seg om Nav-skandalen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, hvor Øvstegård er medlem.

SV: Mange kunne sluppet dom

Busch felte selv en hard dom over arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og Nav i sin forklaring. Han sa at Riksadvokaten burde blitt informert om saken allerede i 2017.

– Informasjon til oss uansett tidpsunkt ville utløst aktivitets- og handleplikt fra vårt kontor, sa Busch under høringen.

Denne kritikken gjentar Øvstegård.

– Riksadvokaten pekte på en rekke tilfeller Anniken Hauglie burde ha koblet inn Riksadvokaten, og som gjør at denne skandalen kunne blitt avdekket tidligere, sier Øvstegård og fortsetter: 

– Han pekte på at mange er blitt dømt som ikke hadde trengt å bli dømt. 

Les også Arne Strand: Det godtas ikke at Erna Solberg tar en «Siv Jensen»

Rødt: – Utilgivelig 

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det er utilgivelig at varselet ikke gikk til Riksadvokaten tidligere enn det faktisk gjorde.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20191127. 
Bjørnar Moxnes (Rødt) før finansdebatten i Stortinget der også mistillitsforslaget fra Rødt mot arbeidsminister Anniken Hauglie (H) blir tatt opp.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Rødt-leder Bjørnar Moxnes utelukker ikke en ny runde med mistillitsforslag mot arbeidsminister Anniken Hauglie (H) på Stortinget etter høringen i trygdeskandalen torsdag. Foto: NTB Scanpix

– Hadde Anniken Hauglie sikret at Riksadvokaten ble varslet, så ville det ført til handling. Da ville et tosifret antall dommer blitt stoppet, folk ville kommet ut av fengsel og urett ville blitt rettet opp.

Han mener Busch sin forklaring er en knallhard dom over Hauglies håndtering av saken.

– Busch var veldig tydelig på at det er vanskelig å forstå at man ikke tenkte på de skader som hadde skjedd da departementet i februar 2019 ba Nav om ikke å gjennomgå saker som gikk tilbake i tid, men kun framtidige saker.

Utelukker ikke mistillit

Allerede 27. november i fjor fremmet Rødt mistillitsforslag mot Hauglie i forbindelse med Nav-skandalen. Det fikk kun støtte av Moxnes selv.

– Det er ikke noen mindre grunn til å stille mistillitsforslag etter denne runden, for å si det sånn. 

Ap: – Alvorlig

Rødt kan foreløpig ikke vente seg støtte fra Arbeiderpartiet.

– Jeg tar ikke Rødt helt alvorlig på det, for de trekker mistillitsforslag opp ved enhver anledning, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han var klar på at han vil avvente Hauglies forklaring fredag før han trekker noen konklusjoner.

– Denne saken er så alvorlig for dem som er rammet at de fortjener at vi stiller spørsmål til de som er ansvarlige før vi trekker den slutningen. Svarene skal avgjøre hvordan vi formulerer vår kritikk, sier Støre.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20200109. 
Jonas Gahr Støre i høringen om trygdeskadalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet og tidligere utenriksminister i den rødgrønne regjeringen, under høringen i Nav-skandalen torsdag. Foto: NTB Scanpix

Ap-lederen ser like fullt alvorlig på det som kom fram under Busch sin forklaring.

– Det er dypt tankevekkende. Han beklaget på vegne av sin egen etat, som er domstolene og påtalemyndighetene, men var også tydelig på at han burde fått vite det tidligere når folk nær trygdesystemet og departementet visste om det. Og det er alvorlig.

– Hvor alvorlig er dette for Hauglie?

– Det er et alvorlig forhold.

Les også: Frp: – Det regjeringen gjør nå er å rydde opp etter de rødgrønne 

Avviser at UD satt med ansvaret

Støre måtte selv forklare seg under høringen torsdag. Han var utenriksminister i 2012, da den rødgrønne regjeringen innførte trygdeforordningen som har vist seg å være feiltolket. Det har ifølge tidligere riksadvokat Busch ført til 75 uriktige domfellelser.

Støre avviste under høringen at Utenriksdepartementet hadde noe faglig ansvar for innføringen av trygdeforordningen.

– Det er ikke UD som har ansvaret for implementeringen, sa Støre.

Støre slo fast at Utenriksdepartementet ikke er fagdepartement, og at det er andre departementer – i dette tilfellet Arbeids- og sosialdepartementet – som har ansvaret for å gjøre faglige fortolkninger av nytt EØS-regelverk, skriver NTB.

– UD gjorde sitt arbeid grundig og innførte reglene i tråd med prosedyrer og tidsfrister. Jeg kan ikke huske diskusjoner og faglige avveininger i denne saken, sa Støre.

Mer fra Dagsavisen