Nyheter

Slik påvirker Drammen-budsjettet deg

Billigere barnehage, høyere vann- og avløpsregninger og AKS på stedet hvil? Hvor du bor avgjør hvordan Drammens første budsjett som ny kommune påvirker din hverdag.

Totalt er driftsbudsjettet for det første året der tre kommuner blir til én på over 2,2 milliarder kroner (2.223.686.000).

Budsjett og økonomiplan for den nye kommunen er bygget opp motsatt av hva normal budsjettprosess i Drammen har og skal fortsette å ha. I stedet for å starte nederst og bygge oppover, er det tatt utgangspunkt i en sammenslåing av de tre kommunenes driftsregnskap og videreført nivåene, fram til en revidert utgave av budsjettet skal behandles av kommunestyrepolitikerne i juni 2020.

Billigere aktivitetstilbud og barnehage, dyrere vann og avløp for noen

Innarbeidet i forslaget til budsjett for 2020 ligger de fleste tjenester innbyggerne selv betaler for, som er besluttet å harmoniseres først. Det innebærer gebyrsatser, egenbetalingssatser for helsetjenester, hjemmetjenester og institusjon og påvirker også tjenestekvalitet gjennom kriterier for tildeling av praktisk bistand, og bruk av startlån.
Eksempel på det som skal bli likt allerede fra nyttår, er aktivitetstilbud til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Mens de i Nedre Eiker har betalt for å være med på slike tilbud, har det i Drammen og Svelvik variert mellom at de får belønning for å delta, til  at det er et gratis tilbud. Fra 1. januar skal ingen betale.
Ordningen med gratis barnehageplass harmoniseres også fra første dag, mens prisene på AKS/SFO beholdes slik skolene satte dem ut skoleåret, uansett hvor i den nye kommunen du bor. Bytter man skole underveis i perioden, vil man således kunne oppleve en endring i pris, akkurat som før sammenslåingen.
Et tredje eksempel er vann og avløpsavgiften, som fra 1.1.20 vil øke i Nedre Eiker der innbyggerne hittil har fått subsidier fra et nå tømt fond. I Drammen vil den øke i tråd med pris- og lønnsveksten, mens den i Svelvik faktisk vil gå ned.
For en gjennomsnittlig husholdning vil det bety 3,4 % økning i Drammen, 6,2 % økning i Nedre Eiker, og 11,4 % reduksjon i Svelvik.
Saken fortsetter under bildet:
Direktørene i nye Drammen hører rådmann Elisabeth Enger forklare bakgrunnsteppet for den nye kommunens aller første budsjett.
Kommunaldirektørene i nye Drammen kommune fulgte mandag presentasjonen av forslaget til budsjett for sine områder. FOTO: KATRINE STRØM

Slik fordeler de store endringene seg:

Årets lønnsoppgjør fører til at kommunen plusser på de ansattes lønninger med totalt 56 millioner kroner, samtidig som vedtatt endring i bemanningen skal gi en innsparing på 23 millioner. Ytterligere 13 millioner er planlagt spart inn under posten Innsparingstiltak.

 

Noen andre endringer er også allerede lagt inn, som følge av forslag til statsbudsjett og andre justeringer og pålegg som kommunen ikke selv bestemmer over. Det gjelder blant annet:

Aktive lokalsamfunn -2.500.000
Gratisplasser SFO/AKS (færre barn) -1.300.000
Kompensasjon bemanningsnorm 5.000.000
Statlig finansiering av lærernorm 45.600.000

Helt nye tiltak som er lagt inn for 2020, er:

* Aktive lokalsamfunn, rebevilgning 1.250.000
* Færre enslige mindreårige flyktninger -5.800.000
* gratis SFO, barn med spesielle behov 5.-7. trinn 400.000 (statsbudsjettet)

* Inntektsgradert foreldrebetaling SFO, 1.-2. trinn 1.100.000 (statsbudsjettet)
* Tilskudd til leirskoleopphold 1.000.000 (statsbudsjettet)
* Tilskudd til rekruttering av psykologer 1.700.000 (statsbudsjettet)
* Økt foreldrebetaling barnehage -1.500.000 (statsbudsjettet)
* Tap av inntekt for Barnevernsvakta 1.200.000

Frem mot 1. tertialrapport 2020 og revidert budsjett får alle kommunalsjefene i oppdrag å synliggjøre tiltak i sine områder  som kan bidra til å redusere driftsutgiftene, i nært samarbeid med hovedutvalgene.

"Dette betyr ikke at alle virksomheter skal redusere driften like mye. Første halvår 2020 skal brukes til å vurdere virkningen av en samlet reduksjon på inntil 2 prosent eller 150 millioner kroner, og kravet til nedtrekk for den enkelte virksomhet og det enkelte programområde vil kunne endres ved behandlingen av revidert budsjett i juni 2020. I denne prosessen vil det være nødvendig å ha et tett samspill med folkevalgte, innbyggere og organisasjoner", skriver Elisabeth Enger i sin oppsummering.

Se hele rådmannens forslag til budsjett og økonomiplan her.

Mer fra Dagsavisen