Nyheter

Slik fikk Aronsløkka skole 100 prosent fremmøte på foreldremøtet

Kjente navn som trekkplastre og tilbud om barnevakt både til små skolebarn og søsken har snudd trenden for en møtearena som er svært viktig for alle i bydel Åssiden.

«Alle elever skal være representert på skolenes foreldremøter!». Setningen oppsummerer en hyggelig, men omfangsrik innkalling til foreldremøte på 1. trinn. Det opplyses videre at skolebarn og yngre søsken som ikke kan være alene hjemme er velkomne på skolen i samme tidsrom, der voksne fra skolen og elever fra 10. trinn tilbyr tilsyn og aktivitet, ved forhåndspåmelding.

– På Åssiden er det en stor andel enslige foreldre, og med møter mellom kl. 18 og 20 kan mange ikke etterlate barn alene hjemme, forklarer rektor Lena Kilen.

LES OGSÅ: Langt unna målet om heltidsstilinger

Gavekort og praksis

På Kjøsterud ungdomsskole kan elevene gjennom valgfag kvalifisere seg til å bli aktivitetsleder, som er første trinn i kvalifiseringsgstrappa idretten bruker for trenere.

– De jobber mye med at ungdom skal få prøve seg i arbeidslivet, og det å være barnevakt på foreldremøter er populært, forteller Kilen. Innsatsen betales med gavekort i størrelsesorden kr 200-250 for en totimers økt.

Erfaringene er gode, og det varierer fra to til ti barn per møte. Skolen forventer også gyldig fraværsgrunn om man uteblir fra foreldremøte.

– Hvordan har responsen fra foreldre vært på innskjerpingen?

– Formålsparagrafen sier at opplæring skal skje i samarbeid med hjemmet. Det handler om å bygge trygt oppvekstmiljø, «gode flokker» som vi kaller det, og da er det viktig at mammaer og pappaer også kjenner hverandre.

– Noen synes likevel møtene kan bli mange i en hektisk hverdag?

– Vi prøver å lage møter som tar opp ålreite temaer som får foreldre til å snakke sammen. Og 100 prosent oppmøte på første trinn er jo veldig hyggelig, også for dem som deltar, sier Kilen.

Egne «kjendiser»

Neste uke har 2. og 3. trinns foreldre fellesmøte, som innledes av familieterapeut Dora Thorhallsdottir, og onsdag kommer Hege Kaspersen fra Barnevakten til 4. og 5. trinns møte. Begge er foreldre på skolen, og etter en times innledning tas diskusjonen med i klasserommene. Kilen kjenner ikke til at skoler utenfor bydel Åssiden tilbyr barnevakt.

– Ikke som jeg vet om, nei. Men vet at skoler i stor grad jobber sammen med felles fokus. Nærmiljøene oppfordres jo til å være aktive i nye Drammen, sier rektor Lena Kilen.

Slet med hjemme alenefester og slåssing.

– Høsten for tre år siden var det en del grenseløse episoder i bydelen: Hjemme alene-fester, arrangerte slåsskamper og litt annet. Vi tenkte at her må vi jobbe sammen, sier rektor Jon Espen Palm på Kjøsterud om bakteppet for satsingen «Sammen for et varmere Åssia».
– Vi ser at forholdene her dessverre ligger til rette for at man kan bli litt fremmedgjort for hverandre, med blokkbebyggelse, en stor vei som deler bydelen og at mange flytter inn og ut, sier han.

Med Åssiden IF på laget var allerede kampanje på tvers i drift, «Aktiv på Åssia» for å fremme mer fysisk aktivitet i bydelen. Helt sentralt i det nye samarbeidet ble å gjøre foreldremøtene i skolen til et sted å treffes.

– Møtene gjør at folk blir bedre kjent, og vi tar opp viktig problematikk som foreldre flest eksponeres for i løpet av de ti årene de har barn i grunnskolen, sier Palm.

Mer fra Dagsavisen