Slik blir Black Friday i år: Tre handlesteder – tre forskjellige planer

Sentrum melder seg ut, Gulskogen kjører lange åpningstider og Strømsø senter lokker med ukestilbud.

Det blir en annerledes Black Friday de fleste steder i år. Fredag 27. november er dagen som vanligvis er den såkalte Black Friday, hvor butikkene lokker med timestilbud fra grytidlig morgen.

Med både kommune og regjering som innfører strenge påbud og anbefalinger for avstand og fysiske møter, må handelstanden tenke nytt om dagen som drar store mengder folk til butikkene.

– Vi gjør absolutt ingen ting, svarer Helle-Stine Høvås i Byen Vår Drammen på spørsmål fra Dagsavisen Fremtiden om aktiviteter rundt Black Friday.

Helle-Stine i Byen Vår Drammen forteller at de heller ikke i år vil fokusere på Black Friday. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

– Vi hadde heller ikke fokus på Black Friday i fjor. På grunn av korona, er det i år enda flere sentrumsledere rundt om i andre byer som legger den helt død.

– De som eventuelt gjør noe, er kjedestyrte butikker.

– Vi som sentrum mener generelt at det dreper handelen og ødelegger julehandelen, «Black Friday» setter ikke rett fokus på våre lokale butikker.

– Våre medlemmer er tydelige på at «Black Friday» vil vi ikke være med på. Dessuten kan vi ikke løpe mann av huse nå, med korona, sier Helle Stine Løvås.

– Gulskogen kjøpesenter gjennomfører ikke Black Friday eller Black Week, sier senterleder Elisabeth Lohk, likevel skal senteret ha utvidede åpningstider. Foto: Marie Riisnes

LES OGSÅ: – Jula er fra før av nesten ikke til å bære for veldig mange. Nå får du korona i tillegg

Utvider åpningstider

På Gulskogen kjøpesenter har de valgt å åpne senteret tidligere, men har ikke timestilbud, eller reklamerer for Black Friday eller Black Week, opplyser senterleder Elisabeth Lohk.

Senteret åpner klokken 07.00, og stenger til vanlig tid, 21.00. Vi gjør oppmerksom på at senteret opprinnelig skulle stenge klokka 24.00, men på grunn av den tilspissede smittesituasjonen, har de i etterkant av publiseringen av denne saken valgt å endre åpningstiden.

– Siden vi har endret åpningstidene så tett opp mot 27. november, ønsker vi likevel at de kundene som ønsker å komme tidligere skal kunne det. Vi vet at det er roligere på morgenen og ønsker derfor å tilrettelegge for dette. Utvidede åpningstider gjør også at trykket fordeler seg bedre. Samtidig kjenner vi til at kjedene og butikkene kommer til å ha tilbud som går over flere dager eller uker, sånn at kundestrømmen automatisk sprer seg, og betyr at butikkene tar Covid19-tiden på alvor, sier Lohk.

– Men hvis dere avlyser Black Friday, hvorfor skal dere da ha utvidet åpningstid denne fredagen?

– Fordi det har vært en viktig og stor handelsdag for butikkene og for kundene.

– Hva setter dere inn av tiltak med hensyn til smittevern? 

– Vi øker vaktholdet så langt vi kan, vi skal ha vertinner ved døren som rådfører kundene, vi skal ha økt renhold, samt at vi vil påpeke munnbindplikt hvis det ikke lar seg gjennomføre å ha en meter avstand.

– I tillegg håper jeg at kundene hjelper oss til å overholde FHI’s og de lokale smitteverntiltakene. Holde avstand, bruke antibac, ikke gå inn i butikker hvor det er mange kunder, holde køen og ikke minst bruker munnbind når det er krav om dette, påpeker Eliabeth Lohk.

– Vi ønsker ikke store kundeansamlinger, sier senterleder Asle Lund Nilsen ved Strømsø Senter. selv om det blir tilbud fra butikkene og utvidede åpningstider. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

LES OGSÅ: Glesnes og Union ble grunnserievinner

Black week

– Hva gjør dere med «Black Friday» hos dere på Strømsø senter, nå som koronapandemien er på full fremmarsj?

– Vi oppfordrer til at handelen strekkes utover hele uka istedenfor én dag, sier senterleder Asle Lund Nilsen.

– Vi ser for oss at det blir tilbud, butikkene skal jo selge sine varer og vi vil gjerne holde handelen i gang. Men ikke med times-tilbud som vi er vant til.

– Vi ønsker ikke store kundeansamlinger, informerer senterlederen.

Men hvis noen av de store kjedebutikkene likevel kommer med timetilbud?

– Sentret kan ikke styre tilbudene i butikkene, men vi kan styre hva vi oppfordrer til, og det er ikke times-tilbud. Det vil ikke være fredagsfokusert i det hele tatt, det er mitt mål.

– Blir begrepet «Black Friday» brukt i markedsføring og annonsering for Strømsø senter?

– Det har vi ikke landa enda, men det blir nok mere i retning «Black week» i tilfelle, uten at alt er 100 prosent definert enda. Vi ønsker som nevnt å trekke tilbudene utover hele uka. Det er langt viktigere enn å hause opp fredagen, som ikke skal være noen tradisjonell «Black Friday».

Men dere skal utvide åpningstidene både om morgen og kveld, blir ikke det «Black Friday»-tilstander da?

– Nei, du får det samme klokka åtte om morgenen som klokka 20 om kvelden, sier Lund Nilsen og fortsetter;

– Vi legger dessuten opp til ekstra bemanning, så alt skal foregå i trygge former. Jeg tror det er den holdninga som har spredt seg i bransjen, at man må få strukket tilbudsperioden utover istedenfor ansamlinger i korte tidsrom, da blir det dessuten lettere å gjøre gode tiltak.

LES OGSÅ: Bibliotekene som forsvant

Hvordan overholder dere smittevernstiltak på senteret?

– I mange av butikkene er det skjermer foran kassene, og alle har hånddesinfeksjon i butikkene, som vi også har plassert rundt om i sentret. Vi har også satt opp henvisning til å vaske hender, både ved panteautomaten ved Kiwi og i andre etasje ved toalettene. Så smittevern er godt i varetatt, og noe alle butikkene er opptatt av, informerer senterlederen.

– Vi ønsker alle at butikkene skal leve, derfor sitter en lock-down som vi hadde i vår, langt inne. Derfor må vi samarbeide om å gjøre de rette grepene nå, sier Asle Lund Nilsen ved Strømsø senter.