Skolene i Drammen åpner igjen – noen fullt og noen gradvis

Skolene i Drammen vil ha utfordringer med å åpne for alle trinn samtidig, men Kjøsterud skole på Åssiden tar imot alle sine elever allerede tirsdag neste uke.

– I går klokken 18.00 fikk vi endelig beskjeden vi har håpet- og ventet på: myndighetene har sagt at det er trygt og forsvarlig for alle trinn å komme tilbake til skolen, sier kommunalsjef for skole i Drammen kommune, Thomas Larsen Sola på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Les også: Kunstanmeldelse: Vital backup på Vestfossen (+)

Skolene organiserer hverdagen

Ifølge Sola vil kommunen, så langt det er mulig gi, elevene skolehverdagen tilbake samtidig som det må tas hensyn til de smittevernsreglene som er beskrevet i den nasjonale veilederen for skole.

– Det betyr at ikke alt blir helt likt som før, og det betyr at skolene vil organisere skolehverdagen på ulike måter.

Alternativ undervisning på skolen

Sola opplyser at enkelte skoler vil ha for lite romkapasitet til å kunne åpne for alle klasser og alle trinn samtidig- og på en forsvarlig måte. Løsninger på dette kan være å benytte alternative lokaler som gymsalen, å holde noe undervisning utendørs og å dele opp slik at noen elever har hjemmeundervisning mens andre er på skolen.

– Det er viktig å presisere at selv om ikke alle elevene er fysisk til stede på skolen hele uken, vil de få opplæring hjemme. Vi strekker oss langt for å kunne gi alle et skoletilbud hele dagen, sier Sola.

Les også: Opplæringsutvalget vil ta bort krav om FAU og elevråd: – Redd demokratiet i skolen blir fjernet (+)

Opp til rektor

Ifølge Sola er det rektor på skolene i Drammen kommune som vurderer når- og hvordan skolene skal gjenåpnes.

– Skolene i Drammen vil starte opp igjen på ulike dager. Noen trenger tid å planlegge, mens andre åpner til mandag. Blant de som åpner på mandag er alle de minste barneskolene i kommunen.

– Overrasket, men veldig glade

Jon Espen Palm er rektor ved Kjøsterud skole, og han gleder seg til å se alle elevene igjen neste uke. Foto: Privat

Rektor ved Kjøsterud skole, Jon Espen Palm, forteller at ungdomsskolen åpner for alle trinn allerede tirsdag. Dette til tross for at ledelsen kun hadde forberedt seg på å ta imot 10. trinn fra neste uke.

– Vi ble overrasket, men veldig glade – vi gleder oss til å se alle elevene igjen. Og så ble det en skikkelig jobb nå i dag. Det har vært noen floker vi har måttet løse, sier Palm.

Har forhåndstestet

Palm forteller at alle klasserom er rigget med én meters avstand mellom pultene, og at muligheten for å ha fulle skoledager med alle de 363 elevene i henhold til smittevernsreglene har blitt testet- og det har vist seg å være gjennomførbart. 

– I tillegg vil elevene måtte forholde seg til sine kohorter, men det er plass til én klasse i hver kohort – altså mellom 20 og 30 personer, så dette løser seg fint, sier Palm og legger til:

– Det blir jo en annerledes hverdag for elevene. De får mindre frihet enn de er vant til.

Les også: FHI: Smitten var på retur allerede før 12. mars

Elever i klasserom og lærer på nett

Palm forteller at det å organisere og planlegge språkundervisning var spesielt utfordrende, siden klassene vanligvis blandes i språkfagene.

– Vi har valgt å holde språkfagene i klassen, mens læreren er på digitalt. Grunnen til det er at å blande kohorter er ikke så lurt, og vi har en spansklærer som også er lærer på en annen skole – hvis hun skulle blitt smittet kunne vi risikert i få mange elever og lærere fra to skoler i karantene.

Vil ha strenge regler

Andre tiltak som måtte til for å kunne åpne Kjøsterud skole er ifølge Palm at kantina holder stengt og at elevene spiser i klasserommet, og at elevene i de ulike klassene begynner til ulike tider.

– Vi har funnet løsninger, og vi forventer at elevene også forholder oss til reglene. Vi kommer til å være strenge på at smittevernsreglene holdes, så her må vi være nøye, sier Palm og fortsetter:

– Og så oppfordrer vi alle som kan til å unngå å ta buss, og heller gå eller sykle til skolen.

Les også: Kan be passasjerer om å ta neste buss

Informerer elever og foreldre over helgen

Palm forteller at helgen vil gå med til ytterligere planlegging og organisering av skoleåpningen. Ledelsen og lærerne skal ha et planleggingsmøte på mandag mens elevene har hjemmeundervisning, og så skal elevene informeres om den nye skolehverdagen mot slutten av skoledagen. 

– Og mandag kveld skal vi ha foreldremøte hvor vi kommer til å gå igjennom alt med dem – det er viktig at de føler at barna deres er trygge på skolen, sier Palm.