– Skjønner jo at det er vi som blir dressert, ikke bikkja

Hundeeierne Siv Anita Sletten og Vemund Haga måtte ta grep da familiens elskede omplasseringshund ble litt for mye å holde styr på. NRK-serien «Fra bølle til bestevenn» har tatt dem og schæferen Nicko (4) noen solide steg i riktig retning.

Jo da, det lyder fortsatt grov og høylydt bjeffing innenfor døren, når man ringer på hjemme hos Siv Anita Sletten og Vemund Haga, men nå har datteren Silje kontroll på Nicko når hun åpner døren. Så kommer den store hannhunden vennlig luntende for å hilse, når man er vel inne.

Siv og Vemund hadde egentlig tenkt de skulle anskaffe av en litt mindre hund, etter at deres gamle labrador Agathon døde. Og med Silje (10) og Simen (8) tenkte de det kunne være greit å slippe valpestadiet, med alt hva det innebærer av biting, trening og jobbing. Det kunne nok også ha blitt i meste laget for yngstemann Simen, som ikke er like opptatt av hunder som storesøsteren. 

Dermed holdt de øye med flere nettsider for omplassering av hunder. Også dukket denne tre år gamle schæferen opp.

LES OGSÅ: Maren fra Sande er hundetrener i seersuksessen

– Jeg var jo solgt med en gang jeg møtte ham. Særlig etter at vi hadde hatt ham på hjemmebesøk i noen dager - og jeg kom hjem og fant ham liggende overlykkelig midt i en flokk med unger. For det var jo det aller viktigste, at han var trygg og snill med barna og vennene deres, forteller mamma Siv.

Nicko er en barnekjær og leken hund, og etter treningen med Maren Teien Rørvik har også 10 år gamle Silje kontroll på ham når det kommer besøk. Foto: Pernille Vestengen

Flere uvaner

Siv og Vemund deltok på hundekurs, der de trente Nicko på å gå pent i bånd, passering av andre hunder, innkalling og lignende. De merket snart at det ikke var noe problem å lære den kloke hunden nye ting. Å bli kvitt eksisterende uvaner var det verre med. De var heller ikke helt forberedt på Nickos sterke gjeterinstinkt.

– Det verste var at flere av ungenes venner syntes det var skummelt å komme på besøk, for Nicko giret seg voldsomt opp når det ringte på. Han lagde et svare leven - og kunne til og med gape over noens arm i iveren. Altså, han bet ikke, men klart det virket skummelt. Og hvis Silje prøvde å holde ham igjen ble han bare enda mer voldsom, forteller Siv.

Familien fant også snart ut at Nicko var ekstremt opptatt av å holde familien samlet. Hvis de var ute på tur, og Simen og Silje løp i forveien, trakk han veldig i båndet og stresset helt til gjengen var sammen igjen.

– Vi jobbet med disse tingene på kurs, men fant ikke nøkkelen. Samtidig satt vi denne våren, som så mange andre hundeinteresserte, og fulgte med på TV-serien «Superhundene» på NRK, med hundetrener Maren Teien Rørvik. Silje likte også Maren veldig godt. Så en dag fikk jeg se en annonse der de søkte deltakere til den nye serien «Fra bølle til bestevenn», der Maren skulle hjelpe hundeeiere som strevde med hunder med problemadferd.

Les også: Frykter ikke hundedød, går tur med hunden som vanlig

Siv forteller at det var mye på grunn av Siljes interesse de valgt å sende inn en søknad og et filmklipp av seg selv.

Seriens stjerne

– Men jeg tenkte at det sikkert uansett var liten sjanse for at de skulle velge oss. Det er jo så mange som har schæfer. Da vi faktisk ble spurt om å bli med, måtte vi spørre oss selv om vi virkelig hadde lyst til å være på TV. Så handler det jo om å ta de sjansene som byr seg også da, sier pappa Vemund.

Han hadde trodd det skulle føles veldig rart, plutselig å være på TV hver uke. Men så langt har det gått veldig greit. De to første programmene av totalt sju er sendt, og 3. episode vises torsdag.

Foto: FOTO: TORMOD LEET / MONSTER/NRK «Nicko er hunden til Vemund og Siv, som bor med barna Silje og Simen i Krokstadelva. Nicko er altfor voldsom og hilser på besøkende ved å legge munnen rundt armen deres. Han trekker også kraftig i båndet på tur», skriver NRK i sin omtale av programmet. Foto: Tormod Leet/ Monster/NRK

– Vi er nok blant de mer anonyme i serien - så det er ikke akkurat noe rush etter autografer. For et par dager siden spurte en av sjefene mine på morgenmøtet om ikke folk var klar over at de hadde en TV-stjerne midt iblant dem, men det kunne jeg jo avkrefte. Heldigvis heter seriens virkelige stjerne Anton - og er en newfoundlandshund fra Trondheim.

Vemund ler godt - og forteller at ingen kunne la være å bli sjarmert av den svære hunden på 80 kilo, som bare legger seg ned og nekter å rikke seg når det er noe han ikke vil. Fredag dukker Anton også opp hos «Lindmo».

Hundeeier-trening

I ettertid sier Siv og Vemund at det å ha vært med i programmet var en veldig positiv og hyggelig opplevelse. Det vanket mange aha-opplevelser når det gjelder hundetrening, og de følte seg veldig godt ivaretatt av Maren og filmteamet fra Monster Entertainment.

­– Vi har også fått god oppfølging av Maren etterpå. Vi kan ringe henne – og hun har vært innom her noen ganger. Da får vi beskjed om at vi må jobbe mer. Vi skjønner jo at det er vi som blir dressert, ikke bikkja. Vi ser på Nicko at vi må trene og repetere ofte for å få en varig endring, men det var det med tiden da, sier Siv.

Selv om Nicko neppe vil slutte helt med å bjeffe når det ringer på og stadig trenger trening, angrer familien på ingen måte på at de tok ham til seg.

– Jeg synes tross alt vi har vært veldig heldige, for han er verdens beste hund. Men når jeg ser på nettet - alle de hundene som trenger omplassering - så undres jeg over at ikke flere leser seg opp på raser og egenskaper før de kjøper valp. Det er jo så vondt når ting ikke fungerer, konstaterer Siv Sletten.