Skal gå i dialog med foreldrene til elevene som ikke møtte på skolen

Når foreldre ringer til Drammen kommunale foreldreutvalg, er det vanligste spørsmålet «Hvordan kan vi holde barna hjemme?». Mandag åpnet skolene for 1.-4. klasse, men ikke alle elevene var å se.

I dag fikk 4.441 elever i Drammen treffe klassevennene sine igjen. Men det var også noen som ikke møtte opp i dag. 386 av elevene ble hjemme. Det er det ulike årsaker til, sier skolesjef Thomas Larsen Sola.

– Noen har levert legeerklæring fordi de har en sykdom som gjør at de bør få hjemmeundervisning, andre har valgt å ha hjemmeundervisning med sine barn. Så er det noen som av ulike årsaker ikke var på skolen i dag, forteller Sola på kommunens daglige pressekonferanse om koronasituasjonen.

Nå vil skolen gå i dialog med disse foreldrene, for å høre om årsaken til at elevene uteble.

På spørsmål om hva som regnes som et normalt fravær, og hvor mange foreldre de skal gå i dialog med, svarer Sola at han ikke har disse tallene foran seg.

Les også: Tilbake på skolen, men den nye hverdagen er litt annerledes

Vil holde barna hjemme

Vanessa Svebakk, leder av Drammen kommunale foreldreutvalg, er veldig positiv til at så mange møtte opp i dag.

Siden skolene stengte 12. mars, har hun nemlig fått utallige henvendelser fra bekymrede foreldre med koronarelaterte spørsmål.

De fleste spør «Hva kan jeg gjøre for å holde barna mine hjemme?» forteller Svebakk.

– En mamma ringte meg og sa at hun var livredd. «Jeg er en fornuftig og oppegående mamma, men dette er i ferd med å ta knekken på meg. Jeg skjønner ikke hvordan skolen skal ivareta barna».

Svebakk understreker at DKFU ikke kan gi juridiske råd til foreldrene, men anbefaler foreldre å ta kontakt med rektor eller kontaktlærer, og fortelle om bekymringene sine.

– Det viktigste er at skolen finner gode løsninger i samarbeid med foreldrene.

Les også: Her har de eliminert viruset

– Media bidrar til å forsterke uro

Svebakk sier at informasjonsflyten fra skolen til foreldrene den siste uken har vært veldig god. I forrige uke ble det avholdt foreldremøter på alle skolene, som ifølge Svebakk i stor grad var presiseringer og gjentakelser av et skriv som i forkant var sendt ut til foreldrene.

Hun forteller også at samtlige FAU-er i Drammen kunne melde om at de hadde blitt kontaktet av rektor for et samarbeid.

Likevel oppdatter hun fremdeles en uro hos foreldrene.

– Vi ser at media bidrar til at usikkerheten forsterkes hos mange foreldre. Journalistene har en særegen plikt til å fortelle hvordan situasjonen ligger an, men da det i forrige uke kom nyhetssaker om barnehageansatte som er smittet, bidrar det til å forsterke foreldrenes uro.

Svebakk er fornøyd med at skolene skal ta direktekontakt med foreldrene som uteble på første skoledag.

– Det er prinsippelt viktig at skolen kommer i dialog med foreldrene for å bidra til at elevene kommer tilbake på skolebenken, for på et tidspunkt må de det.