Nyheter

Satte både besøksrekord og salgsrekord: – Takknemlig og stolt

Aldri før har så mange vært innom Globusfestivalen som i finværet på lørdag, og før neste års femårsjubileum håper festivalsjef Louise Winnes Prestgård at de blir nasjonal referansefestival med støtte over statsbudsjettet.

De mellom 15.000 og 20.000 besøkende som var innom Globusfestivalen lørdag kunne bade i sol, og fråtse i mat og opplevelser fra alle verdenshjørner. Det er ikke rart at festivalsjef Louise Winness Prestgård er fornøyd.

– Årets Globusfestival har rett og slett vært et eventyr, fra start til vi avsluttet med en helt magisk dag i Drammen. Det er så stort å oppleve hva den festivalen betyr for folk i byen, og jeg er både stolt, takknemlig og rørt, sier Prestgård til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Feiret Drammens mangfold på Globusfestival

Suksess på alle fronter

Hun forteller at de ikke har en korrekt opptelling av antallet folk, men at de i samarbeid med politiet har estimert at det var nærmere 20.000 besøkende på de drøye seks timene festivalen varte på lørdag.

– Vi solgte like under 25.000 matretter, men i det ligger det at noen har spist flere ganger og andre har vært innom uten å spise. I fjor var det 15.000 innom, og i år har vi solgt cirka 5000 matretter mer enn i fjor, og det er derfor vi i samråd med politiet har utarbeidet et estimat på nærmere 20.000, forteller Prestgård og fortsetter:

– På slutten måtte vi begynne å selge kun én bong per person, siden vi var redde for at vi skulle gå tom for mat. Etter vi gjorde det holdt maten hos de fleste helt fram til vi stengte, så det var veldig godt beregnet. De som har laget maten har gjort en utrolig innsats over mange dager, og var alle dødsfornøyde med å få vist fram landet, kulturen og maten sin, sier Prestgård som sier at det er full jubel over alt blant dem som har vært med på å arrangere festivalen.

LES OGSÅ: Selger mat for å hjelpe barn i Sudan få skolegang

– Den klart viktigste festivalen vi har

Etter å ha jobbet knallhardt med festivalen gjennom en lengre periode, føler hun nå på en takknemlighet, stolthet og en tomhet etter at festivalen er over for denne gang.

– Av alt vi gjør i Drammen er Globusfestivalen den klart viktigste. Det er så stas å få være med på å arrangere denne festivalen, sammen med alle andre som gjør det mulig, og jeg blir rørt bare jeg ser bilder fra festivalen eller tenker på den. Folk kom bort til oss og klappet oss på skulderen og sa de gledet seg til festivalen allerede da vi rigget opp, og det er helt utrolig stort og vakkert å se hva denne festivalen har utviklet seg til å bli, sier hun.

Neste år er det femårsjubileum, og Prestgård har sine tanker om hvordan de skal utvikle festivalen ytterligere.

– Vi er i dialog med Kunnskaps- og integreringsdepartementet om å få nasjonal status som referansefestival, slik at vi kan gi veiledning til andre som vil starte lignende festivaler i andre deler av landet. Jeg tenker jo at hvert eneste sted i Norge burde ha sin egen Globusfestival, så det er veldig spennende, forteller hun.

LES OGSÅ: Lager eksotisk mat fra alle verdenshjørner

Vil utvide i antall dager og flere scener

Dialogen med departementet kom i gang etter fjorårets festival, der Jan Tore Sanner selv var med på åpningen.

– Sanner var helt over seg av begeistring etter at han besøkte oss i fjor, og sa at han ikke hadde opplevd makan til arrangement. Etter det har vi mailet med hans rådgivere, og nå har vi bedt om et møte i løpet av høsten for å få svar på om vi får den referansestatusen og ytterligere støtte over statsbudsjettet, opplyser Prestgård.

Festivalsjefen sier nemlig at festivalens videre utvikling avhenger av den økonomiske støtten de får.

– Får vi ekstra støtte over statsbudsjettet kan vi begynne å tenke på å utvide festivalen i antall dager, og kanskje flytte til et sted med større plass og flere scener og det er mye vi kan gjøre. Neste år er det også femårsjubileum, så da ønsker vi å få til noe nytt og spennende, men alt avhenger av økonomi, forteller hun.

LES OGSÅ: – Festivalen er en viktig bidragsyter for integrering og kultur

Hyller medarbeiderne og alle de frivillige

Prestgård skryter av alle som har vært med på å arrangere festivalen, og som gjør at festivalen blir en suksess år etter år.

– Vi begynner å kjenne Strømsø som arena, og i år har vi lagt sjelen vår i å gjøre arenaen mer tilgjengelig for folk. Med årets oppsett har vi fått tilbakemelding på at det var enklere å bevege seg på selve festivalområdet, og det bidrar til å gjøre festivalopplevelsen bedre for de som kommer, sier Prestgård og fortsetter:

– Jeg kom tilbake som festivalsjef av en grunn, og den grunnen er at Globusfestivalen er verdens beste festival å jobbe med. Den betyr så mye for Drammen, og er så bra som integrerings- og mangfoldstiltak i byen. Festivalen er forankret i innvandrermiljøet, og kommer fra hjertet og grasroten med universelle utrykk som fungerer på tvers av alle kulturer, nasjonaliter og aldre, forteller som.

– Ingenting av det her hadde vært mulig uten de flinke folkene på Interkultur som virkelig har stått på og som sitter på en veldig god erfaring med å arrangere denne type festivaler. Jeg er utrolig takknemlig for den innsatsen de legger ned, i tillegg til alle i Byen Vår Drammen, og de seks hundre frivillige som har vært med på å lage mat, sceneshow og alt som trengs for å gjennomføre årets festival, forteller Prestgård som nå har kommet for å bli.

LES OGSÅ: Fra flyktningleirer til Globusfestivalen

Mer fra Dagsavisen