Sande heiser regnbueflagget

Og det var ordføreren selv, Elin Weggesrud (Ap), som tok initiativet til flaggheisingen ved rådhuset onsdag ettermiddag.

– Ja, jeg har egentlig gått og ventet litt på at initiativet skulle komme fra noen andre, men det har nok ikke vært det helt stor påtrykket her i Sande. Så da gjorde jeg det selv, forteller Ap-ordføreren.

Hun mener flaggheisingen er en synlig og viktig markering av at kommunen heier på og vil hegne om mangfold og toleranse, uansett hvem du er og hvem du er glad i.  

– Vi tenkte på det i fjor også, men så var vi litt for seint ute. Nå valgte vi å heise flagget akkurat nå, siden vi har skjønt at det er flest Pride-festivaler i juni. Flagget skal i hvert fall få henge ut denne måneden, og så får vi se - om det kan lede til andre og større markeringer etter hvert. Sande er ikke så stort, men nå har jo faktisk bygde-Pride blitt et eget begrep da.

Nedslående nytt

Det er også en annen årsak til at Weggersrud nå syntes det hastet å få heist regnbueflagget, for i løpet av de to siste ukene har det dukket opp flere foruroligende historier i mediene. I Sandnes ble huset til et lesbisk par fullstendig ramponert, verdigjenstander stålet – og skjellsord spraymalt på veggene. På en londonbuss ble to lesbiske samboere regelrett banket opp, da de ikke ville kysse foren en gjeng med gutter.

–  Og i dag meldte NRK Vestfold at en ungdomsskoleelev i Horten har laget en helt spesiell utstilling på biblioteket. Den består av laminerte utskrifter av stygge meldinger, sendt til unge på hennes egen alder. Det er tydelig at mange fortsatt bruker «homo» som et skjellsord, konstaterer Weggesrud.

Hun tror likevel ikke utviklingen går feil vei - og har større tiltro til dagens unge enn til sin egen generasjon.

Ikke mange egentlig

– Stort sett opplever jeg dagens unge som mye mer inkluderende og åpne enn voksne. Jeg har selv barn på 16 og 18 år, og for dem er ikke ting som hudfarge eller seksuell legning noe tema engang. De som mener noe nedsettende når de kaller andre "homo", tenker neppe over hvor sårende det er for homofile. De bør minnes om hva ordet egentlig betyr. Når det gjelder de verste meldingene på sosiale medier, opplever jeg imidlertid at dette oftest kommer folk på over 40 år, sier ordføreren, som mener man ikke bare kan sitte stille lenger og håpe det går over.

– Vi må orke å ta til motmæle og vise at det tross alt er mange flere av oss som setter pris på et mangfoldig, fargerikt  og tolerant samfunn, med plass til alle. For disse fordomsfulle og intolerante er jo ikke egentlig så mange   - de er bare så flinke til å rope og bråke, sier Elin Weggesrud.