Nyheter

Roper varsku om fattige barn under koronakrisen

Barna i de fattigste familiene har ingenting når skolene er stengt. De frivillige organisasjonene er svært bekymret for hvordan det går med dem.

Av Gunhild Hokholdt Bjerve, NTB

Dette er familier som er helt avhengige av det sosiale livet i forbindelse med skolen. Når skolen nå er stengt, betyr det at de ikke har noen ting, sier Ronny Johnsen som leder organisasjonen Rett Fram Opplevelser i Drammen.

De hjelper om lag 1.000 barn i 460 familier i en by som troner på toppen av statistikken for barnefattigdom. Vanligvis får de hjelp til aktiviteter, bursdager og julefeiring. Nå kjører de frivillige ut aktivitetspakker med leker, brettspill og mat til familiene.

– En familie som har det fint fra før, har voldsomt mye bedre forutsetninger for å klare dette enn dem som ikke hadde noen ting før dette startet. Når dette viruset har lagt seg, vil vi se hvilken skade vi har påført samfunnet ved at folk stenges inne, sier Johnsen.

– Vi kommer til å få en eksplosjon av folk som kommer til å trenge mer hjelp, spår han.

I samme båt?

Nå får alle vi andre også erfaring med hvor stusslig livet kan bli når de sosiale aktivitetene er borte: fotballtreningen, korpsøvingen, speidermøtet og ungdomsklubben.

– Jeg får lyst til å si: Velkommen til min verden, sier Rett Fram Opplevelser-lederen.

Men barna som organisasjonen hjelper, bor ikke i hjem som flyter over av leker de endelig har tid til å leke med. Det er ikke fri tilgang på strømmetjenester og nettspill.

Mor eller far er ofte alene om omsorgen, og de er enten uten jobb eller har lav inntekt. Noen av dem er livredde for smitten som brer seg. De sliter med å få mat på bordet og har lite overskudd til å aktivisere barna. Johnsen kan ikke se at krisetiltakene som er lagt fram så langt, hjelper disse familiene. Lavere rente har de heller ikke glede av, ettersom de ikke har boliglån.

Frykter sponsorene forsvinner

På dugnadssidene som nå brer om seg i sosiale medier, er det mange som både ber om og tilbyr hjelp. I gruppa Oslo hjelper Oslo har flere restauranter og cateringselskaper tilbudt gratis mat levert på døra. Noen gir bort gavekort på Netflix-abonnement, andre gir bort det gamle nettbrettet sitt. Fattighuset i Oslo meldte i forrige uke at de hadde fått inn ekstra mye og god mat. Det er mange lyspunkter.

Likevel er Johnsen bekymret: For dersom krisen varer lenge, flere mister jobben og bedrifter mister inntektene sine – da mister organisasjoner som hans, sponsorene de er avhengige av.

Bønn til politikerne

Før helgen sendte Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Redd Barna et felles brev til regjeringen og Stortinget der de etterlyser tiltak for å hjelpe lavinntektsfamiliene under koronakrisen.

– Over 11 prosent av barn i Norge vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt. Vi vet samtidig at mange lever i midlertidig og skjult fattigdom, påpeker organisasjonene i brevet. De frykter også at flere familier skal havne i denne situasjonen.

De ba politikerne sørge for at også fattige familier har tilgang til mat, og får bygget seg opp et matlager. Disse familiene har ikke råd til å få varer levert på døra om de skulle bli smittet, påpeker de.

De etterlyser også et eget team i Nav som skal jobbe med å sikre at barnefamilier og de som har dårligst råd, fortsatt har penger til husleie, mat og klær. Dessuten må de sikres tilgang til internett og tilgang til smarttelefon, nettbrett eller PC, mener organisasjonene.

Mer fra Dagsavisen