Nyheter

Rødt ville stoppe Glassverket-planene på målstreken

Rødts Jørgen Wilhelmsen kalte Glassverket-planene for sanering av kulturarv. Men han fikk ikke kommunestyret med seg på å stanse planene.

Planene for utbygging på Nøsted og Glassverket ble vedtatt for andre gang i kommunestyret mandag - såkalt annengangsbehandling. I praksis betyr det at detaljene i planen godkjennes og at problemer som dukket opp i første runde er avklart.

Planene innebærer opp mot 640 boliger ut mot fjorden i området der Glassverket holder til i dag. På Glassverket vil det være boliger i 3.-7. etasjer, mens det for Nøsted er snakk om fem etasjer. Sentralt i debatten mandag sto høyhuset på 15 etasjer som skal inn i Glassverket. Rødts Jørgen Wilhelmsen kalte dette bygget for en «struttende fallos som et symbol på kommunens knefall for eiendomsbransjen.»

– Da må vi i Rødt si nei, sa han.

Kulturarv eller verdiløse bygg?

Wilhelmsen mener planene innebærer en sanering av industrihistorien på området, ettersom kun to av Glassverket-bygningene bevares. I tillegg kritiserte han at det ikke var tatt boligsosiale hensyn, ved å for eksempel reservere noen av boligene for en såkalt tredje boligsektor. Det betyr i praksis at de tas av markedet og kjøpes og selges til en fast pris.

Hans innlegg førte til stort engasjement i salen, og flere tegnet seg. Blant dem var Høyres Fredrik Haaning.

– Bygningene som skal bevares bør stå. Ellers snakker vi om store mastodonter oppført på 70- og 90-tallet. Det er lite igjen av den opprinnelige industrihistorien som er verdt å ta vare på, sa han. Han mente den planlagte utviklingen av området kun er positiv.

Arbeiderpartiets Arve Vannebo viste til at det skal lages en boligsosial plan og at det skal innarbeides mer i andre prosjekter i området.

– Allerede vedtatt

Sps Gro Nyhus reagerte primært på at Rødts innspill i saken kommer først nå.

– Jeg er enig i at vi skal være forsiktige når vi har områder som gjelder kulturarven vår. Men nå er vi på annengansbehandling. Sjansene man har hatt til å forandre planene underveis, har gått. Vi må ha noe forutsigbarhet i planarbeidet, sa hun.

###

Sps Gro Nyhus. 

Wilhelmsen mente dette var passivt og at et nytt kommunestyre med nye politikere må kunne gjøre nye vedtak. Det første vedtaket om planene ble nemlig gjort av forrige kommunestyre. Men dette fikk Nyhus til å tenne på alle pluggene:

– Om alle saker kan vrakes av nytt kommunestyre blir det vanskelig, sa Nyhus. Hun støttet likevel Rødt i skepsisen til høyhuset fra talerstolen.

Til slutt var det kun Rødt og to representanter for Nei til bomring som stemte mot planene, og de ble dermed vedtatt på nytt.

Mer fra Dagsavisen