Nyheter

Risikerer inntektstap på over 400.000 kroner – frykter for korpsets eksistens

Konnerud skolekorps sliter allerede som følge av avlyste loppemarkeder. Nå som den tradisjonelle 17.mai-feiringen heller ikke blir noe av, frykter styreleder Tone Hovda for korpsets eksistens.

Den tradisjonelle 17. mai-feiringen med barnetog og korpsmusikk har i år blitt avlyst grunnet koronaviruset. Det gjør også sitt til at Konnerud skolekorps heller ikke får arrangert loppemarked til helgen, og uten inntektene fra de to arrangementene begynner det å bli tomt i kassa til korpset.

– For oss, og svært mange andre skolekorps og idrettslag over hele Norge, er det inntektene fra loppemarked og dugnadsarbeid som sørger for driften av korpset. Vanligvis tjener vi rundt 100.000 kroner på vårens loppemarked, som vi nå måtte avlyse. Får vi ikke arrangert loppemarkedet vårt i august heller, truer det korpsets eksistens, forteller styreleder Tone Hovda til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Slik blir Drammens 17. mai-feiring i år

Beregner inntektstap på én milliard nasjonalt

Hovda anslår at skolekorpset tjener rundt 300.000 kroner på loppemarkedet de pleier å arrangere i august, og hvis situasjonen vedvarer vil korpset verken ha penger til å lønne dirigenter og instruktører eller bidra til at barn og unge får musikalsk og sosial utvikling.

– Vi har gått i gang med dorulldugnader og opprettet vår egen Spleis, der de som ønsker kan bidra. Men det vil bare gi oss mindre inntekter, slik at frafallet av inntekter kan bli helt krise på sikt. Blir denne situasjonen langvarig kan det gå ut over det tilbudet vi kan gi til barn og unge i vårt nedslagsfelt. Dette er ikke bare et problem som gjelder oss. Det gjelder for de aller fleste korps rundt om i hele landet, sier Hovda.

En undersøkelse som Norges Musikkorps Forbund har gjennomført blant sine 6730 musikkforeninger og- lag, viser at korpsene taper enorme beløp som følge av aktiviteter som er satt på pause. Forbundet har beregnet de samlede inntektstapene til én milliard kroner på landsbasis.

– Ordningene som er foreslått til nå er på langt nær nok. Det som må til er en økonomisk krisepakke som monner til landets kor, korps, orkestre og alle de andre lagene i det frivillige musikklivet for å hindre kroken på døra og nedleggelse for mange allerede før sommeren. I den pakka som kom fra departementet går det heller ikke an å søke om å få kompensert midler fra loppemarked og dugnader, bare billettinntekter og deltageravgift, forteller Hovda.

LES OGSÅ: Den 200 år gamle kjærlighetshistorien til Ingeborg og Oluf tok en tragisk vending (+)

Håper å kunne spille på 17.mai

Hun håper nå at Kulturdepartementet og statsråd Abid Raja kommer på banen med ytterligere hjelpetiltak.

– Det første vi trenger er en offentlig redningspakke som vi faktisk får nytte av. Vi trenger minst 80.000 kroner, som er vår nettoinntekt fra Vårmarkedet. Vi er helt avhengige av offentlige hjelpepakker, sier Hovda som forteller at de også håper å kunne få litt drahjelp av Drammen kommune, i form av en løsning for å få spredd litt korpsmusikk også under årets grunnlovsfeiring.

– 17. mai-feiringen er veldig viktig for oss. Den er viktig for å holde motivasjonen oppe hos våre barn og unge, den er viktig for å vise fram korpset vårt ute hos bydelens innbyggere og den er viktig for rekrutteringen. Hvis vi hadde funnet en løsning der vi kunne fått spre musikk og glede, samtidig som vi overholder alle smitteverntiltak, hadde det vært veldig flott, forteller Hovda.

Hun tror også det hadde bidratt til å skape stemning under årets feiring, som uansett blir annerledes for alle.

– Selv om vi har aktiviteter og konserter gjennom hele året, er det nok mange som tenker at vi bare dukker opp når det nærmer seg 17. mai. Det er liksom litt ekstra kult å være en del av et korps på nasjonaldagen, og jeg tror folk flest hadde satt pris på at korpsene spilte opp og viste seg fram i disse koronatider. Det er en tradisjon å høre korpsene spille, og det er viktig å ha noe å glede seg til også i disse tider, mener hun.

LES OGSÅ: «Arrangements-Drammen kan ikke vente på regjeringen»

Ingen umiddelbar hjelp fra kommunen

Leder Mads Hilden i hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet sier at de gjerne skulle ha hjulpet mer enn de kan.

– Dette er en kjempevanskelig situasjon, som gjelder stort sett alle aktører innenfor saksfeltet i hovedutvalget vårt. Den store utfordringen vår er at også våre budsjetter blir kraftig svekket, da de arrangementene og scenen Drammen kommune eier og drifter også har blitt avlyst. Det gjør at også vi sitter med et kraftig underskudd, sier Hilden og fortsetter:

– Det er kun staten her som kan komme med en løsning, og vi må sammen jobbe for at disse sentrale midlene og statlige støtteordninger blir så gode som mulig. Så får vi heller lage arrangementer og komme opp med ting når dette roer seg for å gi inntekter og kompensasjon til de som sliter mest. Vi har dessverre ingen reserver vi kan dra fram, forteller Hilden, som legger til at ingenting hadde gledet ham mer.

Når det kommer til korpsenes deltagelse under 17. mai er han derimot mer positiv.

– Vi ønsker å skape en så god feiring som forholdene tillater, og er i gang nå med å planlegge hva vi konkret kan gjøre. Det blir ingen tradisjonell feiring, men vi skal likevel skape en verdig feiring og ser nå på muligheter og de økonomiske rammene vi har sammen med Byen Vår Drammen og kommunens kulturavdeling, sier han.

LES OGSÅ: Ber regjeringen om krisepakke for kultur- og opplevelseslivet i Drammen

Tror annerledes feiring kan samle kommunen

Hilden er opptatt av å få folk til å være med å feire og ønsker at hver enkelt innbygger skal stå opp og glede seg til å feire nasjonaldagen også i år. Selv om det blir hjemmefra.

– Vi ønsker å skape en feststemning som gjør at folk vil være med på feiringen og ikke tar det som hvilken som helst dag. Det er ikke så hyggelig å feire eller pynte seg opp alene, men vi håper at alle innbyggerne våre vil ta bilder og videoer av hvordan de feirer 17.mai hos seg selv og dele det med oss under vår 17.mai-sending, slik at vi kan feire sammen, forteller Hilden.

Årets feiring skulle også vært første gang den nye kommunen feiret nasjonaldagen sammen. Selv om det nå blir gjort på en annerledes måte, tror Hilden det faktisk vil bidra til å føre kommunen ytterligere sammen.

– I utgangspunktet la vi opp til separate samlinger i Drammen, Mjøndalen, Svelvik og på Krokstadelva, men slik situasjonen er nå blir det en felles digital feiring for hele kommunen. Vi kommer til å gjennomføre alle tradisjonelle ting som kransenedleggelse, flaggheising og salutt og dette gir oss en unik sjanse til å oppleve dette sammen og bli bedre kjent med deler av kommunen, sier Hilden.

LES OGSÅ: – Det gjenstår mye arbeid før en kan si at en har reddet kulturnæringen (+)

Mer fra Dagsavisen