Nyheter

Raja gjør Pride-comeback i Drammen

– Folk som selv har kjent fordommer og hat på kroppen burde vite bedre enn å påføre andre skam og fordømmelse, sier Abid Raja (V), som deltar i Pride-paraden i Drammen lørdag.

– Altså, jeg synes jo det er god idé; at hvis du ikke har lyst til å bli jult opp sjøl, så bør du heller ikke jule opp andre. Eller sagt på en annen måte: Når du bare ønsker et godt og trygt liv selv, hvorfor ikke unne andre det også? Jeg skjønner ikke at de ikke knekker den koden, sukker Raja.

10 år etter at han deltok i homoparaden i Oslo, gjør han nå comeback i Pride-paraden i Drammen. Etter deltagelsen i 2009 fikk han i etterkant en skur av negative kommentarer i diverse minoritetsgrupper på Facebook.

Langt etter

– Jeg ble kalt rævslikker - beskyldt for å dilte etter de etnisk norske og stemplet som en skam for innvandrermiljøet. Det er klart man ikke helt klarer å overse sånt. Det føles veldig urettferdig å bli tillagt all verdens motiver man ikke har - men i bunn og grunn syntes jeg vel mest synd på miljøet selv, de som la ut slike ytringer. Og kommentarene lar nok ikke vente på seg denne gangen heller, men desto viktigere at vi tar tak i dette nå - og feier vekk disse fordommene nå, før de overføres til neste generasjon også.

Raja understreker at heller ikke det norske miljøet har kommet helt i mål, når det gjelder å få slutt på myter om - og fordommer mot - mennesker med en annen seksuell legning enn heterofili, men at minoritetsmiljøene henger langt etter.

– Skeive innvandrere utsettes for så mye sjikane og stygg baksnakking, de henges ut og fryses ut. Mange eldre norske, skeive kan nok kjenne seg igjen i den kampen disse unge kjemper - for å kunne leve ut sin legning i åpne og frie rom. De utsettes jo egentlig for det vi i dag kaller negativ, sosial kontroll.

Les også: Men hjemme må de være tyrkere

Advokaten og venstrepolitikeren håper at hans deltagelse på Pride kan bidra til å bane vei for økt toleranse. Som Stortingets visepresident - av pakistansk herkomst - ønsker han å bruke sin posisjon til å få slutt på det han kaller den "vannvittige baksnakkingen og - ufyselige påføring av skam".

– Jeg kjenner jo litt til NRKs Noman Mubashir, vel det gjør jo alle for så vidt, men jeg kjenner altså til hans tøffe historie. Alt han måtte igjennom etter at han sto fram som homofil, og det unner jeg ingen.  Selv er jeg jo veldig brun i fjeset  og kommer fra en muslimsk familie, så jeg kjenner jo på det økende muslimhatet - bare se på utslaget det fikk i Bærum for kort tid siden. Samtidig er altså mange muslimer selv så skeptiske og dømmende overfor folk med en annen legning, spesielt når de kommer fra deres egne rekker. Det er for meg uforståelig - å sjikanere andre når du har blitt utsatt for det selv.

Les også: Fortsatt trøblete å "komme ut" i Drammen

Ledig luke

Abid Raja forteller at han valgt å stille opp i Pride igjen akkurat nå, etter mildt påtrykk fra de lokale venstrepolitikerne Anders Wengen og Timo Nicolaisen, fordi han innser at det fortsatt er mange fordommer der ute som bør bekjempes - og ikke minst i nettopp Drammen, som har den største innvandrerbefolkningen - nest etter Oslo.

– Forandringen må starte med deg selv, og derfor føles det riktig å stille opp. Tilfeldigvis hadde jeg også en ledig luke i programmet denne lørdagen, selv om vi er midt i en hektisk valgkamp. Som Stortingsrepresentant fra Akershus er det også fint å kunne stille opp i Buskerud - ettersom vi snart skal inn i samme region, det vil si Viken. I tillegg håper jeg jeg å få tak i en sånn fluffy sak til å ha rundt halsen, du vet - en boa - i regnbuefarger. Det ønsker jeg meg, ler Raja - i kjent velopplagt stil.

Les også: Tettpakket program for Pride-helga

Må være tydelige

Anders Wengen, ordførerkandidat for Venstre i nye Drammen, synes det er veldig bra at Raja vil går foran, og jobbe aktivt opp mot innvandrermiljøene, men:

–  Alle vi andre må også være tydelige, og ta vare på skeive - fra disse miljøene -  som våger å komme ut. Ellers blir det  lett til at de blir veldig aleine, spesielt om de ikke engasjerer seg i en interesseorganisasjon. Det må være mulig å bare være et helt vanlig, skeivt menneske - uten å være aktivist.

Ordførerkandidat Anders Wengen (V) er glad for at Raja stiller opp på Pride i nettopp hjembyen Drammen, men understreker at vi alle må bli mer bevisste på å støtte opp om toleranse og mangfold - også utenom Pride-festivalen.

Ordførerkandidat Anders Wengen (V) er glad for at Raja går foran og stiller opp i Pride i  Drammen. FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

Wengen støtter Unge Venstres krav om at seksualundervisningen også må omhandle andre seksuelle legninger, og ikke bare baseres på heteroseksualitet.

Han sier seg også enig med Magnus Thun i MDG, som i fredagens Dagsavisen Fremtiden kritiserer Drammen kommune for ikke å ha noen tydelig og konkret handlingsplan til støtte for skeive som sliter, siden det er minst like viktig å hegne om mangfoldet resten av året - som under Pride-festivalen.

Les også: Må tørre å være synlige

Les også: –  Komme ut? Det er vel det jeg gjør nå

Mer fra Dagsavisen