Postgirobygget trakk flere enn Susanne Sundfør

Rundt 5.000 personer hadde samlet seg på Gamle Kirkeplass første kvelden av årets Elvefestivalen, og alle VIP-billettene ble revet bort. Postgirobygget og Sivert Høyem så ut til å være høydepunktene blant publikum.

Fredag åpnet Elvefestivalen for alvor med storkonserter på Gamle Kirkeplass. Den som kanskje slo aller best an på festivalens første store kveld, var Sivert Høyem. Den dyprøstede nordlendingen hadde publikum i sin hule hånd, og det så ut som de aller fleste av de 5.000 som hadde betalt for å komme inn på Gamle Kirkeplass var på plass for å få med seg ham. Også Postgirobygget, med sine 90-tallsslagere på repeat, så ut til å være en favoritt blant øltørste festivalgjengere.

Kritikerroste Susanne Sundfør leverte på sin side et langt mer kunstnerisk show med kor, akustisk gitar, tunge elektroniske beats og mye mer til. Både hun og resten av besetningen kledd i mørke kapper sørget for å sette en stemning som skilte seg markant fra de andre artistene på festivalen. Selv om mange storkoste seg på konserten, så det ut til at Sivert Høyem og Postgirobygget var mer i Elvefestivalen-publikummets ånd. Det ble tynnere i rekkene da Sundfør-konserten gikk mot slutten, og blant deler av publikum så det ut til at Rune Rudberg eller Plumbo kanskje kunne falt mer i smak.  Mange av dem som var igjen ropte taktfast om mer, men Susanne Sundfør forlot scenen på samme måte som hun kom: uten et ord.

– Det var veldig bra. Det var noe annet enn alt det andre. Hun skiller seg ut, sier Marthe Pernille Dahlberg fra Lier om Susanne Sundfør like etter konserten.

– Men Sivert Høyem var min favoritt, legger venninnen Catrine Schütze til.

Alle slags boder

Stadig flere finner ut at det er en god idé å komme seg ut blant festivalfolket og setter opp boder. I tillegg til den store variasjonen av boder som selger forskjellig mat, drikke og andre ting, var de politiske partiene på plass langs Drammenselva, og det samme var en lang rekke frivillige lag og organisasjoner. Også Den norske kirke hadde sin egen stand i Drammen park, og serverte besøkende kaker og kaffe.

– Kirken skal være der folket er, sier Tor Arne Gjerrud fra Skoger menighet til Dagsavisen Fremtiden.

Rundt 20-25 personer har kommet bort for å prate med Gjerrud og sogneprest Einar Salvesen i Strømsgodset kirke når Dagsavisen Fremtiden treffer dem på standen på dagtid lørdag.

– Vi er opptatt av at vi skal være en folkekirke. Alle skal kunne komme med sin tvil, sine spørsmål og sitt liv, sier sogneprest Salvesen.

I Drammen park har også en rekke veteranbiler stilt seg opp. Den kanskje mest bemerkelsesverdige er det Birger Gjertsen fra Hyggen som eier.

– Det er en Rat rod. Originalt er den en norsk lastebil fra 1931, en AA Ford, men så har den blitt bygd om. Jeg kjøpte den halvferdig, forteller Gjertsen, som har punget ut hele 315.000 kroner for doningen.

– Utrolig deilig følelse

Til sammen har 250 frivillige engasjert seg i å få Elvefestivalen på skinner. Det betyr at festivalen klarte å få tak i nok frivillige, selv om det så stygt ut like før festivalen. Festivalsjef Louise Winnes Prestegård er strålende fornøyd med festivalens første kveld.

– Det er en utrolig deilig følelse når vi er i gang og ting ruller. Alt går på skinner, og det lille vi har hatt av problemer, har vi løst, sier hun til Dagsavisen Fremtiden.

Samlede salgstall for hele festivalen er ennå ikke klart, men ifølge Prestgård kniver årets festival med fjorårets om å bli historiens nest best besøkte Elvefestival. Den best besøkte var i 2015, da Roxette kom til Drammen.

– VIP-billettene var utsolgt. Det var veldig populært. Til sammen er det plass til 9.000 på hele festivalområdet, og vi var godt over 5.000 på Gamle Kirkeplass fredag kveld, forteller festivalsjefen.

Det ble en del tynnere i rekkene under Susanne Sundførs konsert. Betyr det at dere ikke traff så godt i forhold til festivalens profil da dere hyret inn henne?

– Nei, jeg synes ikke det. Det er litt sånn folk pleier å oppføre seg etter en lang kveld på Gamle Kirkeplass. Det begynner å tømmes utpå kvelden, men det var jo mange som prøvde å klappe henne inn igjen.

Drammens Tidende skriver mandag at 10.500 har løst billett til konsertene under årets Elvefestival.