Nyheter

Positive supporterledere til utvidet alkoholsalg

Både Harald Mørk i 3050 og Thor Arne Hanssen i GodsetUnionen hilser oppmykningen av alkohollovgivningen velkommen, og håper det vil føre til en bedre opplevelse på kampdag for publikum.

Fra og med kommende sesong kan vanlige supportere komme til å få kjøpt alkohol på fotballkamp. Norges Fotballforbund (NFF) har opphevet sitt totalforbud, og lar det være opp til kommunene å bestemme.

Det betyr at det kan bli muligheter for å kjøpe øl også under kampene på Marienlyst og Consto Arena. I Mjøndalen er det allerede en supporterpub som selger øl på stadion til 30 minutter før kampstart, og talsmann Harald Mørk for supporterklubben 3050 er positiv til at det nå kan bli lov til å selge øl også under kampene.

– Vi har hatt ølsalg på kampdag en stund allerede, og jeg synes det har fungert veldig bra. Det at det nå også kan bli lov til å selge øl underveis i kampene er jeg bare positiv til, selv om jeg jo både håper og tror at folk kommer på kamp for å se fotball og ikke drikke øl, sier Mørk.

LES OGSÅ: Fotballforbundet åpner for alkoholservering

– Ser ikke noe problem med det

Han tror at det eventuelt utvidede alkoholsalget, hvis kommunen tillater det, ikke vil by på noen store problemer.

– En del av det å være fotballsupporter, og kanskje spesielt for bortefansen, er å dra på tur, drikke øl, synge sanger og støtte laget ditt. Om du sitter på en pub i sentrum eller om du sitter på stadion og drikker øl tror jeg ikke har så mye å si, da du uansett ikke kommer inn på stadion om du er overstadig beruset, forteller Mørk.

Han tror de nye retningslinjene kan føre til bedre stemning på tribunen.

– I stedet for at publikum kommer fem-ti minutter før kampstart kan det være at publikum møter opp halvannen time før kamp på stadion for å ta seg en øl og spise litt før kamp. Folk er ansvarlige nok til å avgjøre hvor mye de selv drikker på kampdag, så med gode retningslinjer og planer for gjennomføringen ser jeg ikke noe problem med det, sier Mørk.

LES OGSÅ: Idretten i Viken tar gjerne mer ansvar

– Gjør kampopplevelsen mer sosial

Supporterleder Thor Arne Hanssen i GodsetUnionen hilser også muligheten for alkoholservering underveis i kampene velkommen, men sier at han ikke ønsker at denne saken bare skal handle om muligheten for å kjøpe øl.

– Dette har vi jobbet for en stund, da vi ikke ser noen grunn til at det er bare VIP-ene som skal få muligheten til å kjøpe øl. Så lenge det legges gode planer for gjennomføringen synes jeg det er helt suverent at det nå åpnes opp for utvidet ølsalg, sier Hanssen og fortsetter:

– I GodsetUnionen har vi noen tanker på hvordan vi vil utnytte dette, men det er såpass nytt at vi ikke har noen konkrete planer enda. Jeg håper imidlertid at vi kan bruke dette til å skape en bedre kampdagsopplevelse for alle som gjør at folk kommer tilbake og løfter produktet norsk fotball, sier Hanssen.

Også Hanssen tror det kan føre til at flere kommer tidligere til stadion, og at det å gå på kamp kan bli en mer sosial greie.

– Hvis vi kan få inn foodtrucks eller sette opp noen griller for å lage burgere slik at det går an å komme på stadion for å ta seg en øl og en matbit før kampstart, så tror jeg det vil føre til at flere vil gå på kamp. Ikke bare blant hjemmesupporterne, men kanskje også blant bortesupporterne som ofte går alene på kamp for å treffe likesinnede og støtte laget sitt selv om de bor i en annen by, forteller Hanssen.

LES OGSÅ: Disse skal styre Strømsgodset videre

– En del praktiske ting som må løses

Han kjøper ikke argumentet om at idrett og alkohol ikke passer sammen fordi det er barn tilstede, og viser til at det også er barn tilstede på idrettsarrangementer i USA og mange europeiske land der du kan kjøpe øl underveis i kampene på stadion. På Bayern Münchens hjemmebane Allianz Arena kommer det selgere bort til deg med øl underveis i kampene, mens det i England ikke er noe problem å kjøpe øl før kamp og i pausene.

– Det er en del praktiske ting som må løses her, og jeg synes det er bra at vi holder ølserveringen unna tribunene mens kampen pågår. Så lenge det foregår i ordnede former og at regelverk og gjennomføring blir bra, er dette ikke noe annerledes enn å gå på pub. I England og andre steder selger de pølser, paier, burgere og mat sammen med øl og det er den stadionopplevelsen vi må prøve å sørge for at vi får til, og ikke bare konsentrere oss om ølsalget her, forteller han.

I Kristelig Folkeparti ble onsdagens nyhet mottatt med raseri.

– Jeg blir rasende når jeg hører om vedtaket NFF nå gjør, sier stortingsrepresentant Jorunn Lossius til NTB.

Hun sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

– Alkohol hører ikke hjemme på sportsarenaer, NFF har et ansvar for å skape gode og trygge arenaer for barn og unge, der alle kan delta i idrettsgleden, fortsetter Lossius.

LES OGSÅ: Drammenspatriotene er klare på kravene de vil stille til Strømsgodset

– Ikke lov med alkohol på tribunen

Fram til nå har klubbene kun hatt lov til å servere øl og vin på VIP-områder.

– Det er ikke en veldig stor endring vi nå gjør. Det er å endre regelverket etter praksis. Det dreier seg ikke om alkohol på tribunen, det er fortsatt absolutt forbudt, men at det tillates alkohol i stadionanlegg, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB.

Han peker på at klubber som Viking og Mjøndalen allerede har alkoholservering tilknyttet sine anlegg.

– Vi vet at det er satt opp telt rundt enkelte baner, vel å merke basert på lokale skjenkemyndigheters bevillinger og politivedtekter, sier Bjerketvedt.

LES OGSÅ: Folkefest – ikke fyllefest

Mer fra Dagsavisen