Nyheter

– Pågangen av nye mennesker i en fortvilet situasjon er så stor

Ronny Johnsen i Rett Fram opplevelser synes det er tungt å se alle de triste og desperate ansiktene til foreldre som ikke har råd til å lage jul for barna sine.

I NRK Buskeruds morgensending torsdag fortalte Ronny Johnsen at de i dagene før jul arrangerer julaften for totalt 210 små og store, fordelt på 15 kvelder. Hadde de hatt kapasitet til det kunne de ha tatt imot rundt 240 flere.

– Pågangen har aldri vært så stor før. Vi er jo ikke vant med å måtte si nei til folk her, men det måtte vi altså nå. Faktisk til så mange som 88 familier.

Johnsen kan tenke seg flere grunner til den økte pågangen.

–  Vi begynner jo å se effekten av dette vi har snakket om i flere år; alle de dumme valgene myndighetene har tatt når det gjelder barnefattigdom. Også har det nok å gjøre med måten vi organiserer oss på, at vi er de eneste på Østlandet som driver med akkurat dette, og når flere blir kjent med tilbudet vårt kommer det også flere henvendelser. En tredje årsak er at det virker som om flere nå tør å be om hjelp - og det er tross alt positivt.

Gledesscener

Ifølge tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har antallet barn som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt blitt mer enn tredoblet siden 2001, og i dag gjelder dette over 100.000 norske barn. Nederst på statistikken ligger byene Drammen og Oslo, der omtrent hvert femte barn vokser opp i fattigdom.

– Det verste er at pågangen av nye mennesker i en fortvilet situasjon er så stor, det er så man ikke kan forstå at man sitter i Drammen i Norge – at dette er virkeligheten. Det gjør noe med en å se så mange triste og desperate ansikter, det er såpass ubehagelig at vi som jobber her må jobbe med arbeidsmiljøet hver dag. Og nå opp mot jul er vi jo stort sett på jobb hele tiden. Men så gjør vi jo ikke dette fordi vi er så glade i barnebursdager og julefeiring. Det handler om å oppleve de gledesscenene som utspiller seg når nissen kommer - slik at også disse barna kan komme tilbake på skolen etter ferien og fortelle om noe fint de har fått. Sånt kan man leve lenge på, sier Ronny Johnsen.

Brutte løfter

Han synes det er en samfunnsskam at et rikt land som Norge ikke forhindrer at så mange barn går rundt og føler seg utenfor, fordi de ikke får være med på det samme som andre barn. Når de ikke feirer verken jul eller bursdag, fordi foreldrene ikke har råd. Når de aldri har vært på en ferietur – og hele tiden må kjenne på den samme håpløsheten som foreldrene.

– All forskning viser at fattigdom går i arv, og den drives videre av denne håpløsheten. Politikerne kan gjerne snakke om fast jobb og språkopplæring og det lange løp, men barna trenger en fin jul nå de. Det er derfor vi jobber så hardt for gi disse ungene noen gode opplevelser – og minner for livet. Gjør vi det mange nok ganger kan det være nok til at de bestemmer seg for at de i hvert fall skal kunne reise på ferie og feire jul når de blir store. Slik at de jobber for å skaffe seg en utdannelse – og ikke ender i den samme fella som foreldrene. FNs barnekonvensjon anerkjenner alle barns rett til å delta i lek og rekreasjons- og fritidsaktiviteter, og Norge sluttet seg til dette i 1991 – men bryter sine løfter hver eneste dag. Samfunnet kan ikke lukke øynene for denne urettferdigheten lenger.

Gir seg ikke

Det er stort sett samarbeidspartnere innen næringslivet, samt private givere, som gjør at Rett Fram opplevelser kan fortsette driften. Framover håper Johnsen imidlertid å kunne hjelpe langt flere, for den nye posisjonen i Drammen har lovet å prioritere barnefattigdommen i byen høyt.

– Det tror jeg dem på, men det bør også vise seg i budsjettene rimelig kjapt. Ellers kommer jeg til å fortsette å krangle helt til de lytter, lover Ronny Johnsen.

Mer fra Dagsavisen