Drammen

På sykkeltur i Drammen

Ta deg en sykkeltur langs kjente gater. Eller bli kjent i byen om du er nyinnflyttet. Her er et turforslag på 11 kilometer, med historiske innslag underveis.

Av Kjell Buene

Hva: Sykkeltur

Hvor: I Drammen by. Start og slutt ved Bragernes torg. 

Lengde: 11 km.

Høydeforskjell: 60 m.  

Dagens turtips er en rundtur fra Bragernes torg, der følger du de røde sykkelveiskiltene mot Hokksund de første 3 km. I Øvre Storg. 67 passerer du Sprøitehuset i Gropa, som siden 1867 var bistasjon til byens brannstasjon. I nr. 104 passerer du Den Norske Papirfiltfabrikk. Her produserte de ca. 100 ansatte mellom 1916 og 1979 300 ulike sorter ullfilt, maskinfilt og filt til celluloseindustrien. Like før rundkjøringen ved Landfalløybrua passerer du Fløia. Navnets opprinnelse er har sammenheng med den store tårnfløyen, der dikterpresten Jørgen Moe var hyppig gjest og skrev ned mange av sine mest kjente folkeeventyr.

Ta til venstre over brua, som sto ferdig i 1967. Til høyre ser du vippespennet fra den gamle brua fra 1867. Det sto egentlig midt i elva, og ble åpnet av en bruvakt mot betaling for hver båt som passerte på elva.

Les byhistorier: Julenisse til besvær

På andre siden av brua bør du kaste et blikk bort på murhuset på høyre side før rundkjøringen. Det var tidligere Folkets Hus med kinoen Gursken der det ble vist film fram til ca. 1960. På andre siden av rundkjøringen ligger Thoenhjørnet hvor baker Thoen hadde utsalg fra ca. 1890 helt til juni 2001. I 2003 ble bakeriutsalget revet og siden har tomta ligget brakk.

Du fortsetter rett fram i rundkjøringen langs Baker Thoens alle, som fikk sitt navn i 1997 da undergangen under jernbanen ble åpnet. Passer Gulskogen senter, kryss Professor Smiths alle og fortsett på gang- og sykkelveien til Skogliveien, som du tar til venstre. Professor Christian Smith var botaniker og oppdagelsesreisende og den første som besteg Gaustatoppen i 1810. Han døde av tropefeber på en ekspedisjon i Kongo i 1816.

Når Skogliveien tar slutt, fortsetter du til lyskrysset, der du tar noen meter til høyre før du fortsetter første vei til venstre opp Strømsbakken og videre langs 3. Strøm terrasse helt fram til Austad gård. Her lå tidligere Skoger herreds kommunelokale i det som engang var godseier von Cappelens fritidsbolig omkring 1814.

Les byhistorier: En morfar i livet skulle alle ha

Fortsett rett fram langs Styrmoes vei og i neste kryss til venstre Frydenhaugveien over Vestfoldbanen til Frydenhaug gård, som i dag er spesialskole, men en gang var residensen til byens rike grosserer Niels Kiær fra 1848. Fortsett ned over E 18, men ta Iver Holters gate, som er første vei til høyre og følg denne til Brandengen skole.

Her var det teglverksproduksjon fra 1898 til 1928, da virksomheten ble flyttet til Høvik i Lier.

Videre under Holmestrandsveien til sykkelveien på Rundtom, som er anlagt med rød asfalt langs havneområdet forbi Tollboden tilbake til bybrua og Bragernes torg.

Les byhistorier: Søndager med glede, fryd og skam

Mer fra Dagsavisen