Ordføreren om 67 nye smittetilfeller: – Vi må skjerpe oss, alle sammen

Aldri før har så mange mennesker fått konstatert koronasmitte på ett døgn i Drammen.

For tredje gang de siste fem dagene registreres det 60 tilfeller eller mer i løpet av ett døgn, melder Drammen kommune i en pressemelding tirdag morgen.

– Vi får nok en bekreftelse på at vi er inne i en alvorlig utvikling av pandemien. Sett i forhold til folketallet har vi de høyeste smittetallene i landet for tiden. Selv om det var smertefullt å vedta så stramme restriksjoner som formannskapet gjorde mandag kveld, mener jeg det at tiltakene er helt riktige for å få kontroll på situasjonen og begrense smittespredningen, sier ordfører Monica Myrvold Berg i Drammen kommune.

Bare de siste sju dagene er det rapportert om 303 nye koronatilfeller i kommunen. Antallet nye tilfeller de siste to ukene er 492.

- Vi er nødt til å skjerpe oss, alle sammen. Vi har for mange personer utenfor egen husstand som har for mye og for tett kontakt med andre. Jeg forstår at mange er lei av begrensningene vi alle opplever i hverdagen vår for tiden. Men måten å bli kvitt disse begrensningene på fortest mulig, er faktisk å etterleve reglene som gjelder, sier ordføreren.

Les også: «Innbyggerutøvelsen av tiltakene fremstår halvhjertet i Drammen»

Haster å få kontroll

Monica Myrvold Berg minner om det er i overkant av seks uker igjen til julefeiringen. Det er fortsatt tid til å få smittespredningen under kontroll før jul, men det begynner å haste.

- Vi har fortsatt tid til å snu smittebølgen. Men det er ikke sikkert at vi har den muligheten om en uke eller to. Vi må gjøre det vi kan for å unngå at belastningen på helsevesenet blir for stor. Derfor er det nå vi alle skal være lojale mot reglene som er vedtatt og følge dem i hverdagen. Da kan vi håpe på en så jul med venner og familie. I verste fall får vi ikke kontroll på smittespredningen og må leve med svært strenge restriksjoner gjennom jula. Det er det ingen av oss som ønsker, sier hun.

Ordføreren er klar over at de strenge restriksjonene er en stor belastning for næringslivet. Nettopp derfor understreker hun også betydningen av at vi alle følger reglene og bidrar til at perioden med de strenge smittevernstiltakene blir så kort som mulig.

Les også: Hele Danvik folkehøgskole i karantene

Flere berørte skoler

56 av dem som nå har fått påvist koronasmitte, er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller. For to personer er smitteveien ukjent, mens det for de siste ni fortsatt pågår smittesporing.

Også i løpet av det siste døgnet er flere av skolene i kommunen berørt av smittetilfeller.

Ved Børresen skole er to elever koronasmittet, og to klasser er satt i karantene. Ved både Galterud skole og Gulskogen skole er det én elev som har fått påvist smitte. På Galterud er en klasse satt i karantene, mens det ved Gulskogen bare er snakk om én elev i karantene. Ved både Børresen og Galterud skole er enkelte elever i andre klasser også satt i karantene.

Ved Åssiden videregående skole har seks elever fått påvist smitte. Mange av nærkontaktene deres er allerede satt i karantene og berøres ikke av de nye smittetilfellene, men ett av tilfellene har medført karantene for ytterligere rundt 20 elever og lærere.

Ved Drammen videregående skole er én elev smittet, og en klasse er satt i karantene.

I tillegg er det påvist smitte hos ytterligere en ansatt ved Fredholt bo- og behandlingssenter. Dette tilfellet medfører imidlertid ikke noen flere beboere eller ansatte i karantene, ettersom nærkontakter var i karantene fra før.

Siden begynnelsen av mars har 886 personer i Drammen kommune fått påvist koronasmitte.

Les også: Stenger ølkranene, kino, svømmehall, teater og treningssentre